Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Tack ♥ Ni är världens bästa läsare!

Jag har varit på plåtning hela dagen, från morgon till sen kväll. Men blev så glad när jag kom hem efter världens längsta arbetsdag och möts av era mail med jobb till Marta. Ni är världens bästa bloggläsare. Jag har smsat över alla era mail och tips till henne. Sedan skrev jag att jag lovade att jag skulle se till att hon fick ett jobb inom snar framtid. Så nu har jag (och ni, yes ni är inkluderade) stora skor att fylla. Men jag tror att allt går bara man vill något tillräckligt mycket. Även om det inte blir exakt som man tänkt så kan det iallafall bli i närheten och det är bra det med ibland kanske ännu bättre.

———————

Men nu vill jag bara skriva av mig lite för jag känner mig så fruktansvärt blödig efter att ha haft Svenska Hjältar i bakgrunden. Helvete vilket program. Man hann ju knappt torka tårarna innan man grät igen.

———————-

Det svider i mina ögon när jag ser gamla klasskompisar uppdateringar på sociala medier. Bekanta i min närhet som senaste månaden blivit Sverige Demokrater, som tror att flyktingar utnyttjar och vill dra nyttja av vår välfärd. Som publicerar främlingsfientliga texter, när allt egentligen handlar om rädsla.

Jag blir mörkrädd för människor som är så pass nära mig, som inte kan se utanför sitt eget välbefinnande och sfär så de tror att detta är flyktingarnas och tiggarnas förstahandsval, att de är glada för att de kommit till Sverige – när det istället handlar om sista utväg och överlevnad. Tror de att de vill vara i ett främmande land, med ett främmande språk som de inte kan förstår eller kan göra sig förstådda på, utan en krona på fickan? Utan en plan för morgondagen?

Som att Marta med sina två barn försöker leva räkmacka på mina gamla bekantas inkomster. När hennes högsta önskan är att kunna försörja sin egen familj med eget kapital. Ställa fram mat på bordet betalt med pengar hon själv tjänat ihop.

Hur kan de inte förstår vilket mod det krävs att be en total främling om mat eller pengar?

Alla har väl någon gång varit inneboende hos någon – oavsett om det är en nära vän eller främling, för en natt eller längre period. Jag vågar knappt be om en macka eller ens ta ett glas vatten utan att fråga om lov.

Känner ni igen er?

Medan flyktingar och tiggare, svalt sin stolhet för sin familj och istället kämpar för sitt liv. Varenda eviga dag lägger de istället sitt livsöde i totala främlingars händer.  Och dessa människor på min Facebook tror att de är här för att glassa på ett bananskal.

Jag undrar bara lever vi i samma samhälle? På samma planet? Hur kan människor dra så olika slutsatser? Men framför allt vart är människors sunda förnuft och medkänsla?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Fantastiskt bra skrivet Petra!!!

  Sofia 2015-12-23 17:58:50
  Svara
 • Jag är så glad över den signal du skickar till dina läsare och omvärlden med detta inlägg. Fantastiskt att mötas av känslor som gör
  att man får hopp för mänskligheten. Jag kollar din blogg för att du är så snygg(!) ger inspiration och man får energi av ditt sätt att skriva.
  Sen läser jag ett sådant här inlägg oväntat, blir så varm i hela kroppen och stolt över att du skriver precis som du tycker. Heja dig Petra! Heja
  alla er super bloggare (Blondinbella, Kenza, Forni m.m) som kan uttrycka och beskriva samhällsproblem på ett sätt som gör att man kan relatera och ställa sig in i situationen som många nysvenska befinner sig i just nu. Dessa typ av inlägg påverkar, förnyar och ändrar till det bättre. NI är också Sveriges hjältar!

  Stor kram!

  BD 2015-12-20 14:58:50
  Svara
 • 5 killar i blont hår och brylkräms kammat hår sitter på tuben mot Bromma. De knarkar öppet på tunnelbanan och börjar trakassera en man brevid mitt sällskap. Kalla honom för svarting och andra ord jag är för väluppfostrad för att nämna. Jag gick fram till dessa 5 tonåringar och försvarade mannen. Ingen på tuben lyfte en blick eller öppnade munnen. En av killarna slog till mig och kallade mig blatte-hora. Jag är född i Sverige. Men ändå är jag alltid blatte i kombination med hora. Det är svenskar som använder orden och sprider hatet. Vi som inte passar in i den svenska normen kämpar varje dag. Högskolepoäng eller ej, poängen är att alla verkligen inte har samma möjligheter i Sverige. Åk utanför tullarna och gå av på en av ändstationerna. Upplev verkligheten.

  ofelia 2015-12-20 10:21:24
  Svara
 • Du är fin du Petra! Är så jävla rädd för vart Sverige är påväg när man precis som du säger ständigt får bevisat via Facebook vilket otroligt människoförakt många bekanta i ens närhet besitter för vissa grupper i samhället! Vill inte att mina framtida barn ska växa upp i ett land där man ser skillnad på folk och folk så som vi numera gör. Länge leve kärleken och öppenheten!

  katttis 2015-12-20 01:06:04
  Svara
 • Din fantastiska människa!!<3

  ISA 2015-12-19 23:27:05 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Så bra skrivet! Heja Petra!!! <3

  Alex 2015-12-19 21:28:49
  Svara
 • SÅ JÄVLA BRA SKRIVET! <33

  Anna 2015-12-19 21:25:42
  Svara
 • Så himla bra skrivet! <3 Jag blir också skrämd av alla som håller med sd runtomkring mig..

  Louise 2015-12-19 20:49:55
  Svara
 • Väl valda ord, Petra! Mer Petror till folket. Vi behöver sådana som dig. Sådana som du, som representerar vad Sverige betyder för mig. Medmänsklighet och värme. Tack!

  Hanna 2015-12-19 19:38:47
  Svara
 • Radera människorna som tänker som dem du berättar om. Jag själv är född i Sverige med föräldrar från andra länder. Har högre utbildning, drivkraft och ambitioner än någon i Sverige med svensktnamn. Men i Sverige är det namnet och hårfärgen som avgör. Det är inte bara tiggare som har det svårt i vårat avlånga land. Det är en extremt stor klyfta mellan lågavlönade och högavlönade. Om jag hade vetat att 600hp och 15 års erfarenhet inte skulle ge mig mat på bordet. Så hade jag aldrig utbildat mig. Dina vänner på fb som är rasister är dem som bygger och förstärker klyftorna i vårat samhälle. Jag går förbi tiggare varje dag. Ger dem allt från mat till bebiskläder till deras barn, samt mina egna kläder. Själv lever jag på 5000kr/mån och försörjer min son. Desto mindre du har, desto mindre behöver du. En dag kommer jag vara i en situation där jag får avgöra människors öde när jag väljer vem jag ska anställa. Då kommer alla med uppenbara svensson namn hamna i nej högen. Helt utan reflektion. Som man behandlar andra… Snart är det fler invandrare i Sverige än ”svenskar”. Då är det helt plötsligt dina SD kompisar som är minoritet… Så jag ser ljust på framtiden. Hur många i din umgängeskrets är från andra länder? Italienare och fransoser (lyx invandrare) räknas inte. Fundera på saken…

  ofelia 2015-12-19 18:51:04
  Svara
  • Svar på ofelias kommentar.

   Detta måste vara bland det mest korkade jag har läst. Det låter som du behöver lite fler högskolepoäng – satsa på samhälle/jämställdhetskurser. Eller bara en kurs i logik. För dina resonemang är helt ologiska.

   Alex 2015-12-19 20:16:52
   Svara
  • Svar på ofelias kommentar.

   Så för att krossa rasismen ska du hämnas genom att vara rasistisk själv? Man kan inte dra alla över en kant åt något håll, alla svenskar resonerar förhoppningsvis inte som dem du mött och alla invandrare resonerar förhoppningsvis inte som dig för isf finns det inget hopp om att vi ska enas. Förstår din tanke men detta inlägg klingade inte vackert..

   Karin 2015-12-19 19:06:20
   Svara
 • Du växer mer och mer i mina ögon. Otroligt fint inlägg och håller med dig till 100%. Värden skulle vara en bättre plats om fler resonerade som dig. God jul!

  KS 2015-12-19 18:22:34
  Svara
 • Fantastiskt inlägg. <3

  Fanny 2015-12-19 18:02:51 http://Nouw.com/fannysg
  Svara
 • Håller med!!!

  Anna 2015-12-19 17:38:12
  Svara
 • Bästa Petra! Du är hur grym som helst. Gillar dig och din blogg mer och mer för varje dag som går! Keep on the good work! <3

  Anna 2015-12-19 17:14:24
  Svara
 • Tack! Så bra <3

  Hanna 2015-12-19 15:45:53
  Svara
 • så bra! <3

  sofie 2015-12-19 15:26:22
  Svara
 • Blir så glad att du har de här värderingarna och försöker sprida dem. Har själv varit volontär genom röda korset på ett asylboende under hösten och hjälpt till med svenskundervisning, och jag tycker att de som har blivit sd-sympatisörer på senare tid (de är kanske inte bortom räddning…) borde besöka ett flyktingboende. Då skulle de se att människorna där för det första ofta har universitets- eller yrkesutbildningar och inte vill något hellre än att kunna börja jobba och göra något meningsfullt under dagarna, och att det inte ör så jävla mysigt att sitta på ett trångt och deprimerande boende i 12-18 mån i väntan på uppehållstillstånd! Mitt förslag: de 20% som röstar på sd kan emigrera så får vi plats med smart, trevligt och arbetsvilligt folk från andra länder.

  Johanna 2015-12-19 14:49:13
  Svara
 • Du är fantastisk.
  Så bra att du uppmärksammar det här!
  Stor kram

  Anna-Karin 2015-12-19 11:55:29
  Svara
 • Du är grym Petra! TACK för att du skriver om detta och för att du har så kloka värderingar, det behövs!

  Lisa 2015-12-19 11:39:16
  Svara
 • tack Petra <3
  varenda gång någon ryter ifrån är det såklart positivt, men att någon med en så stor kanal använder den till att belysa det verkliga problemet, alltså bristen på medmänsklighet, är så fint. mina föräldrar kom till sverige på 80-talet, och även om det hat och den rasism de (och även jag) fått ta emot inte kan jämföras med den dagens flyktingar får utstå så sitter man i samma båt. oavsett om man är en flykting som drömde om ett bättre liv eller en som helt enkelt var tvungen att fly så har man en sak gemensamt och det är att man vill leva sitt liv. och jag har ännu aldrig mött en person som vill sitta ner och inte göra ett skit. oftast är det tvärtom, om jag tittar på mina föräldrar och de jag mött så har de alla det gemensamt att de vill jobba för jobb = värdighet i deras liv. de vill känna sig behövda. och det gör så jävla ont att de lider av så lågt självförtroende för att de också blivit lärda att om de inte pratar perfekt svenska är de inte bra nog. det finns så många människor där ute som så gärna skulle vilja leva ett liv här men som inte släpps in hela vägen. som ses som en börda trots att de sliter. och sen får de höra att de ska vara tacksamma, vilket de är!! alltså de är så tacksamma att de inte ens kan se rasismen som drabbar dem utan de lägger allt på sig själva. får de höra "lär dig prata svenska" vänder de det till ett "ja du har rätt, efter x år i landet borde jag kunna mer" istället för att ryta ifrån och säga att deras språkkunskaper inte definierar dem som människor, eller att anledningen till att de pratar "dåligt" är för att folk på ica inte vill prata med dem. det här blev långt, men har man utstått smygrasistiska kommentarer hela livet så blir man lite bitter. men också så jävla glad när någon som inte alls delar erfarenhet med en ändå kan se vad allt handlar om. att vi alla bara är människor som vill leva och bidra och kunna skratta istället för att gråta i slutet av dagen. så tack igen för att du använder din kanal till att sprida kunskap och förståelse istället för myter och hat.

  mb 2015-12-19 11:03:04
  Svara
 • Weda Blomman i Södertälje söker en florist :)

  Jennie 2015-12-19 10:59:57
  Svara
 • Håller med dig helt och hållet. Blir skrämd och ledsen över hur inskränkta många av ens bekanta är :( Tur att det dock finns så mycket kärlek kvar i oss andra! <3

  Siri 2015-12-19 10:39:01
  Svara
 • Tack för dina fina ord. Kärlek föder kärlek. Otroligt viktigt att vi står upp för varandra <3

  Evelina 2015-12-19 10:09:25
  Svara

senaste från Mode

Petra Tungårdens webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
By Momo
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Joanna Swica
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind