Preventivmedel

Okej, nu till något helt annat än mode, skönhet och inredning. Men som jag tycker är otroligt viktigt. Nämligen preventivmedel. Min pappa är gynekolog och min mamma barnmorska – så det här samtalsämnet kom upp hos familjen Tungården innan jag ens hann säga hångla.

I flera år åt jag ett p-piller som heter Yasmine. Jag valde just dessa för att jag hade problem med hyn som yngre och de hjälpte verkligen mot det. Men… jag svullnade upp som en boll. Om jag ser tillbaka på gamla bilder på mig själv så ser jag ut som en blåsfisk, haha. Mina bröst var superstora, en period hade jag en E-kupa. Ni vet när det inte känns naturligt, utan mer som att de höll på att sprängas.

I samma veva som jag slutade med dem så rann allt av mig och den konstanta svullnade försvann. Det var som att jag var vattenfylld på heltid. Vi ska inte ens tala om när jag fick mens, då jag kunde gå upp 5 kg på dagen.

304680_240443866000893_2896812_n
Eh, ser ni hur enorma mina bröst är? Helt sinnes. Om man jämför med hur de ser ut i dagsläget. Det ser ut som en bomb som snart kommer explodera, haha.

734320_10152635366380587_241686930_n
Sedan slutade jag och åt inget på två år. Hej små brösten. Men det är ju inte heller så smart eftersom man kan bli gravid.

Jag tycker verkligen att det är sjukt svårt. En enda stor djungel. Och alla säger olika. Barnmorskan säger en sak, kompisarna en annan. Jag vill inte proppa i mig massa hormoner. Just nu har jag stoppat in en ny spiral som ska vara bättre. Som bara innehåller ett hormon, nämligen ett gulkroppshormon. Det är en liten plastspiral, Jaydess. Har någon av er provat den? Jag har bara haft den i 3 veckor. Och om ni haft den har ni fått några biverkningar?

Jag är dock lite sugen på att byta till Natural Cycles. Min bästa kompis Mathilda har det och hon är supernöjd. Då behöver man inte proppa i sig något skumt. Det man gör är att man tar tempen varje morgon. Sedan lägger men in temperaturen i deras app på morgonen och så får man röd eller grön dag:

– Röd dag – risk att bli gravid, använd kondom

– Grön dag – 99 procent säkert ( kliniskt bevisat ) att ha oskyddat sex utan att bli gravid!

Har ni provat det?

Det enda jag är rädd för är att jag ska slarva bort den där förbannade tempen och glömma bort det och ändå bli gravid. För jag känner mig själv och jag är ganska slarvig och tankspridd.

Eller har ni något annat bra tips? Vad äter ni och är ni nöjda? 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
95kommentarer
 • asdsad

  Arta4d 2024-04-04 08:31:08 https://arta4d.site/
  Svara
 • very informative articles or reviews at this time.

  Frida Kline 2024-02-07 07:20:52 https://respawn.bg
  Svara
 • I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

  Kylan Branch 2024-02-07 05:23:46 https://respawn.bg
  Svara
 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  Miley Harrison 2024-01-12 01:49:11 https://stara-zagora.info
  Svara
 • The art of crafting a katana sword is a meticulous and time-honored process that requires the expertise of skilled swordsmiths. The blade is traditionally forged from multiple layers of high-carbon steel, resulting in a strong, flexible, and razor-sharp edge. The unique curvature of the blade, known as the ”sori,” enhances its cutting power, allowing for swift and efficient strikes. The crafting of a katana is not merely a technical endeavor but a spiritual one, as the swordsmith infuses their passion, dedication, and respect into every step of the process.

  anime swords 2023-11-21 09:49:03 https://superkatana.com/
  Svara
 • The history of Rolex is inextricably linked to the pioneering spirit of its founder, Hans Wilsdorf. In 1905, at the age of 24, Wilsdorf created a company in London specializing in the marketing of Replica Watches. He thus began to imagine a timepiece that could be worn on the wrist. While not guaranteeing wristwatches a very accurate precision, Hans Wilsdorf managed to make them not only elegant, but also reliable.

  Watch Replicas 2023-10-31 09:43:37 https://www.mywatchesbiz.com/
  Svara
 • Giovanni Panerai (1825–1897) founded Officine Panerai in Florence, Italy in 1860.

  replica panerai 2023-10-31 09:25:28 https://www.orologilusso.eu/panerai
  Svara
 • Some really excellent info, Sword lily I detected this. fiba americas live stream

  newsmax com live 2023-07-15 09:29:13 https://freehorseracingtv.com/live/newsmax-tv-live/
  Svara
 • very satisfying in terms of information thank you very much. fiba afrobasket live stream

  free live racing stream 2023-07-02 19:56:40 https://oneotv.online/live/equidia-pro-horse-racing-live-stream/
  Svara
 • Superb post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.

  farmasi üyelik formu 2023-01-15 02:44:12 https://farmasiucretsizuyelik.com
  Svara
 • Wonderful post! We will be linking to this great article on our site. Keep up the great writing https://no19butik.com/

  dilvin kaban 2023-01-14 21:45:31 https://no19butik.com
  Svara
 • I think the admin of this site is really working hard for his website since here every stuff is quality based data. https://yoykem.com.tr/

  Güneş panelleri 2023-01-14 17:35:17 https://yoykem.com.tr/
  Svara
 • Köp Yasmin – https://onlinecheappills.com/yasminse.html Jag har ätit Yasmin i snart två år och är mer nöjd än jag var med mina förra piller. Jag gick inte upp i vikt, fick mindre acne och mår bättre än med de andra. De är tyvärr lite dyrare än många andra, men det ska ju vara mindre och skonsammare hormoner än i många andra.

  tumennmaate 2022-12-21 07:56:09
  Svara
 • Very interesting

  programme equidia aujourd hui 2022-10-07 23:32:21 https://oneotv.online/live/equidia-pro-horse-racing-live-stream/
  Svara
 • Jag har använt Naturalcycles i två månader och det har förändrat mitt liv. Jag har testat ALLT i hormonväg och det slutar alltid med att jag blir ett vrak, deprimerad och nedstämd. Mitt knep för att komma ihåg att ta tempen är att lägga den på mobilen. När larmet ringer på morgonen så åker termometern in i munnen automatiskt! Dessutom är det kul att kunna följa sin cykel på appen!

  Caroline 2015-06-08 15:12:32
  Svara
 • Prova INTE NAtural Cycles. Blev själv gravid på ”grön dag” och fick genom gå en abort. Det är väldigt många som fått gå igenom detta pga Natural Cycles spridning. Varför de själva inte vet om detta är för att de är app-skapare och inte har någon kontakt med sjukvården. Lyssna på barnmorskor och läkare!!! Detta är deras område!

  Ella 2015-05-15 17:40:30
  Svara
 • Använder Natural Cycles sedan ett par månader tillbaka och det var de bästa jag har gjort, att byta från P-piller till den. Enkel att använda och man mår så mycket bättre :)

  Cherie 2015-03-15 11:17:43 http://www.borjaspring.se
  Svara
 • Natural cycles skulle jag inte rekommendera någon. Blev gravid på GRÖN dag. Var super noga med den men fungerade inte. Har nu genomgått en jobbig abort. Fick på kliniken höra att de haft en ökning av aborter pga av att flera börjat använda Natural Cycles. Hade det fungerat hade det varit fantastiskt men det gör det inte.

  Emma V 2015-03-13 20:46:13
  Svara
 • Jag har haft Jaydess sedan maj 2014 och jag har inte fått några biverkningar alls. Varken kroppsligt eller psykiskt. Det gjorde jäkligt ont när barnmorskan satte in spiralen men smärtan försvann efter någon timme. Jag har inte haft några blödningar sen dess och är supernöjd. Tidigare har jag ätit p-piller (3 olika sorter) i 4 år men jag tyckte att det var jobbigt att komma ihåg att ta dem varje dag och de påverkade mitt humör. Jag rekommenderar verkligen Jaydess.

  Trevlig fredag
  Kram på dig!

  Lovisa 2015-03-13 18:42:04
  Svara
 • Jag är jättekänslig och blir deprimerad när jag använder preventivmedel med hormoner i. Jag har provat alla möjliga sorter men blir superkänslig och riktigt, riktigt deppig och mår fruktansvärt dåligt. Jag tycker det är vansinne att så fort man kommer som 14/15-åring till ungdomsmottagningen skriver de ut p-piller direkt och ofta utan att nämna eventuella biverkningar eller att man omedelbart ska sluta med dem om man börjar må psykiskt dåligt.
  Det fanns dessutom inte internet på samma sätt som i dag, då man kan googla och läsa sig till mycket och få höra andras upplevelser. Jag var deprimerad i flera år och gick till en terapeut, åt antidepressiva men då mår man ju inte heller bra. Piller är inte en långsiktig lösning tycker jag. Mitt i allt slutade jag med p-piller utan någon direkt anledning – och helt plötsligt började jag må bättre.
  Känns så fel att man ska gå och må så och inte ens då frågade någon professionell om jag åt p-piller och att det kunde ha med det att göra! Som 14-åring är det inte alltid man ifrågasätter vuxna, och särskilt inte läkare. Sedan dess har jag lyssnat väldigt mycket på min kropp och mig själv och när jag provat preventivmedel har jag märkt direkt på mitt mående att det inte går.

  I alla fall blev jag väldigt glad när jag läste om Natural Cycles, inte för att det hjälper min rikliga mens men att jag får någorlunda koll på den eftersom den också är ganska oregelbunden. Jag använde den i 5 månader. Jag läste att det ska fungera även om man har oregelbunden mens eftersom den går efter kroppstemperaturen men det stämde tyvärr aldrig för mig. Den kunde visa att om 5 dagar har jag ägglossning, men då den sjätte dagen kom min mens och då försvann ”ägget” i kalendern ett par dagar och sedan kom det fram igen på en tidigare dag (antagligen beräknad på nytt) men då ändras även de röda/gröna dagarna. Det går nog bättre om man har lite mer regelbunden mens och jag har hört många som varit väldigt nöjda!

  Isa 2015-03-12 10:00:34
  Svara
 • Är jag den enda som har gått upp i vikt efter att ha slutat med p-piller (yasmin)? Slutade i januari och har gått upp ca 5 kilo sen dess. Har inte gjort några större ändringar i kost och träning, äter nyttigare nu pga viktökningen men känns som att jag fortsätter öka. Blir inte klok på detta!

  Linn 2015-03-11 12:07:43
  Svara
  • Svar på Linns kommentar.

   Hej Linn! Jag har exakt samma problem som dig! Jag hade Yasmin i lite mer än två år och jag slutade i början av detta året och jag har också gått upp 5kg i vikt! Har varit riktigt ledsen eftersom jag har kämpat jättemycket för att tappa i vikt och så händer det tvärt om. :( Antagligen har vi någon typ av obalans av hormoner?! Tråkigt är det i alla fall! Hoppas att det vänder för oss! :)

   Linnea 2015-05-28 15:52:18
   Svara
 • Hej! Säger bara: kopparspiral! Zero hormoner! Det var mitt enda krav när jag skulle ha nytt preventivmedel efter p-piller (mina bröst var verkligen också out of control). Har snart haft kopparspiralen i ett år och är så nöjd. Känns som att jag typ på varje förfest när det snackas preventivmedel (f.ö. jätteviktigt och jätteintressant!) håller en föreläsning om och argumenterar för denna spiral. Jättekul att läsa alla andras kommentarer! Pusss

  Patricia 2015-03-10 22:23:40
  Svara
 • Hej! Jag använder sedan tre år tillbaka NuvaRing, det är en transparent liten gummiring som jag för upp i slidan som en tampong och där befinner den sig i tre veckor tills jag via NuvaRings app i min telefon får meddelande om att det är dags att ta ut ringen. Den känns inte, märks inte. Den tas ut som en tampong, dvs jag får dra ut den med fingret. Inga negativa effekter och jag kan göra vad som helst (även vara kräksjuk) utan att det påverkar mitt skydd eftersom preventivmedlet sitter i regionen den ska verka i. Kostar ca 100kr/mån (tre pack med ringar kostar drygt 300 kr) från Apoteket. Jag är jättenöjd med NuvaRing och har inte haft några komplikationer. Mensen kommer prickfritt på rätt dag fast jag är snart 36 och kan jag inte ha mens just då, tar jag ut min redan använda ring och för in en ny. ”Gammal” ring kan sitta i kroppen i 4 veckor (dvs en extra vecka) utan att den tappar sin preventiva verkan, något som är bra i fall man är på semester och glömt extraringar hemma. Jag har ätit p-piller tidigare men detta är klart mycket bättre.

  Maria B 2015-03-10 19:54:34
  Svara
  • Svar på Maria Bs kommentar.

   NuvaRing tyckte jag också var bättre än p-piller, men är man som jag väldigt känslig mot hormoner så ska man se upp! Jag blev superkänslig och väldigt deppig även av NuvaRing och kan inte använda några som helst preventivmedel med hormoner. Även om det känns bättre med en ring än massa piller.

   Isa 2015-03-12 09:45:56
   Svara
  • Svar på Maria Bs kommentar.

   Samma här! NuvaRing fungerar perfekt. Man behöver inte tänka på någonting och det har inte samma biverkningar som p-piller.

   Amanda 2015-03-10 20:27:45
   Svara
 • Är det bara jag som reagerar på att det är 99% anonyma kommentarer som hyllar upp Natural Cycles? Känns ju sjukt udda att ingen användare av detta preventivmedel har en blogg…. jag är lite anti efter att Blondinbella bloggat om dessa, hon har ju själv investerat pengar i bolaget så inte konstigt att hon hyllar upp det. Känns som om det är någon betald person som sitter och lägger massa kommentarer om hur bra Natural Cycles är, eftersom att denne inte kan hänvisa till NÅGON blogg.

  cccc 2015-03-10 11:48:43
  Svara
  • Svar på ccccs kommentar.

   Haha ja. Kan ju ev vara mastermindet blondinbella som ligger bakom en subtil marknadsföring. Har ju läst en hel del om NC i bloggar på senaste och är kanske ingen tillfällighet att petra tar upp det. Kan som sagt inte fatta att ingen tar upp pessar som alternativ! Tjötar vidare om det, changed My life

   Matilda 2015-03-10 13:05:10
   Svara
 • Hej Petra! Under lite mer än ett och ett halvt år provade jag, inte det mesta, men mycket! Jag gick igenom måånga p-piller som först fungerade bra men sen gjorde mig otroligt nedstämd och dessutom gav mig blödningar i 3 av 4 veckor varje månad. Kändes ungefär som att jag konstant hade mens och jag var verkligen på vippen att ge upp när jag bestämde mig för att prova p-ring. Jag säger bara tack och lov för den där ringen. Man har i den i 3 veckor, tar ut en vecka under mensen och tar sedan en ny. Hormonerna verkar bara lokalt och den känns inte under sex eller annars heller. Vet att ett par kompisar inte tyckt den funkat då den har suttit dåligt på dem men det är ju självklart individuellt vad som funkar bäst för en. Jag rekommenderar iaf dessa för dem räddade mig.

  Jossan 2015-03-10 10:36:30
  Svara
 • Jag slutade med jasmin då jag inte heller mådde bra av dessa. Började med natural cycles – valde dock metoden att bli gravid. Blev gravid direkt : p. Så hann inte använda appen så länge för syftet men den funkar! Kunde se att dagarna stämde. Så kommer definitivt att använda efter graviditeten. Den lär sig din kropp och man själv kommer börja göra det utan hormoner.

  Joh 2015-03-10 10:35:02
  Svara
 • Jag kör med kopparspiral. Det är det bästa jag någonsin gjort! Hade konstant mens och nedstämdhet, viktuppgång och finnar av hormonerna även i de svagaste p-piller och nu slipper jag det. Enda nackdelen är jag fått något längre mens (ca 8 dagar istället för 6) och mer mensvärk, så det går en karta ipren i månaden. Men eftersom jag hade väldigt snäll mens innan så tycker att det är ett ganska milt pris att betala i jämförelse.

  Emma Hå 2015-03-10 10:17:48 http://emmahas.se
  Svara
 • Skulle säga p-ring alla dagar i veckan! finns inget effektivare eller bättre!

  malin 2015-03-10 09:33:37
  Svara
 • Jag har kört med Natural Cycles i snart 6 månader. Problemet med det är att min kroppstemperatur skiftar så från dag till dag, så jag vågar inte lita på att mina ”gröna dagar” verkligen är gröna.
  – Att ta tempen varje morgon vänjer man sig vid snabbt, men att våga ha sex utan skydd är en spärr jag inte kommit över än.

  cecilia 2015-03-10 08:50:11
  Svara
 • Har haft supertur tror jag. Första p-pillren jag började med heter Neovletta och äter fortfarande dem flera år senare. Har inte haft några problem alls, den enda biverkningen jag fått överhuvudtaget är att mina bröst blivit något större men det är inget jag klagar på. Tror att det är ett sånt märke som många får börja med, men det har funkat hur bra som helst för mig iaf! Dock måste jag ha ett larm på varenda kväll för annars glömmer jag ta dem haha :D

  Elina 2015-03-10 08:36:36
  Svara
  • Svar på Elinas kommentar.

   Har samma erfarenhet som dig, har endast testat Neovletta och är nöjd. Var illamående och fick finnar i början, men det gick över efter 3 månader och nu är mensen regelbunden, blöder mindre och mindre mensvärk :)

   Sandra 2015-03-11 12:56:09
   Svara
 • Hej!

  Jag började med p-piller när jag var ungefär 17 år och åt sedan det tills jag var 24 eller 25 ungefär. Testade olika varianter av tabletter som alltid slutade fungera efter ungefär 1-1,5 års användning. Då menar jag på att jag fick kraftiga humörsvängningar, smärtor i bröst med mera.
  Testade yasmine 28 som var ännu värre, jag blev väldigt påverkad av hormonerna och raseriutbrotten plus att jag var känslomässigt ostabil kunde ha brutit mitt nuvarande förhållande.
  Kände mig dessutom som en 80 årig tant som inte kunde bli våt, som fick jätte ont vid samlag och fick sår osv. Ledde till att sexlusten vad nästan som bortblåst.

  Jag bestämde mig för att sluta med tabletter och var lättad. Efter det använde jag p-ring i typ två månader men tog ut den ganska snabbt och slängde skiten när jag för första gången i mitt liv drabbades av svamp och jag blev också lite konstig av den.

  Kondom var enda lösningen för att undvika graviditet och det funkade jätte bra för oss då vi ändå hade tänkt sluta använda det någon gång efter vårt bröllop förra sommaren. Nu är jag gravid.

  Funderade många gånger på natural cykles eller pearly p-dator, men som många säger man måste nog ha i åtanke med vad man skulle göra om man blev gravid.
  Tror även att det är viktigt att man ändå använder kondom dom första tre månader eller så för att verkligen se till att man har en regelbunden cykel och ägglossning innan man kan förlita sig på det.

  Lycka till!

  Manuela 2015-03-10 08:28:42
  Svara
 • Jag kör Natural Cycles och har gjort i drygt två månader. Än så länge är jag väldigt nöjd, visar mycket röda dagar i början men jag känner min egen kropp så jag vet när det egentligen är en röd dag eller inte :) Lycka till!

  Entreprenista 2015-03-10 07:47:23 http://entreprenista.se
  Svara
 • P-ring funkar jätte bra! Inga biverkningar alls!

  B. 2015-03-09 23:57:43
  Svara
 • Använde Natural Cycles i fem månader utan några gröna dagar förutom vid mensen… NC Kräver att du köper ägglosningstest, alltid mäter vid samma tid osv. som andra skrivit. NC låter toppen fungerar tyvärr inte alls så bra för alla och känns för mig inte säkert

  Patricia 2015-03-09 23:32:43
  Svara
 • Rekommenderar absolut INTE natural cycles. Då man måste ta tempen vid samma tid varje dag, efter lika många timmar sömn och inte efter intag av alkohol – känns inte riktigt som det passar din lite mer hektiska livsstil, Petra:) Jag har använt natural cycles i 5 månader och har inte haft en enda grön dag- alltså inte alls nöjd!

  Emelie 2015-03-09 22:58:23
  Svara
 • Jaydess har funkat hur bra som helst!! :) mindre hormoner än minipiller dessutom.

  Linnea 2015-03-09 22:49:56
  Svara
 • Åh vad svårt det är med preventivmedel! Jag lider precis som du och säkert en hel del andra kvinnor av rädsla för att stoppa i mig en massa hormoner. Jag VET att det inte är farligt men jag tycker ändå inte det känns särskilt kul. Däremot vill man ju ofta kunna skydda sig på andra sätt än kondom om man har en pojkvän exempelvis. Jag rådfrågade min barnmorska och hon rekommenderade en kopparspiral, vilket jag satte in. Den innehåller inga hormoner utan stöter bort spermier med hjälp av elektroner. Den är lika säker/säkrare som kondom och p-piller. Jag känner inga biverkningar även om en del upplever starkare mensvärk eller rikligare blödningar. Denna spiral har räddat mitt liv då jag aldrig mer behöver känna ”gravidpanik”. Ett stort tips som är värt att kolla upp! Kram

  Klara 2015-03-09 22:49:34
  Svara
 • P-ring Petra!! Funkar så jävla bra! Stoppar in den, känns varken när man har i den eller när man har sex, och byts endast var tredje vecka! Allt styrs via en app som du laddar ner på mobilen – som berättar vilken dag du ska ta ut ringen osv. Super för såna som mig som varken har tålamod/är för glömsk för p-piller etc! :) Rekommenderar starkt!

  Mira 2015-03-09 22:08:21
  Svara
 • Hej Petra!
  Jag har haft Nuvaring (p-ring) nu i snart tre år och jag älskar den! Inga humörsvängningar eller viktuppgång och det bästa utav allt, min förut akne klädda hy har blivit otroligt mycket bättre! Älskar även att man själv har kontroll över insättning och uttagning eller om man vill hoppa över mensen någon gång! Rekommenderar varmt!

  Linnea 2015-03-09 21:45:53
  Svara
 • Hur kändes det fr dig när de satte in spiralen?

  Jull 2015-03-09 21:41:22
  Svara
 • Natural Cycles är fantastiskt! Hade ätit p-piller sen jag var 16 år – halva mitt liv. Att sluta var som att öppna en dörr till mig själv och lära känna hur JAG faktiskt funkar. Min mening är att p-piller i Sverige förordas av en anledning: att sänka/kontrollera aborttalen för att det är så laddat och tabubelagt. Du får dom utskrivna så fort att Mc Donalds känns långsamt. Väljer man att ha ett sexliv bör man ta ansvar för det. Men p-piller gör att man skiter i att skydda sig i övrigt! Lärde man sig istället att känna sig själv som kvinna tror jag man också tar bättre beslut i valet att skydda sig. Kunskap är makt.

  bk 2015-03-09 21:27:15
  Svara
 • Det fascinerar alltid mig att så få nämner pessar i dessa diskutioner. NC verkar blivit väldigt populärt i Sverige det senaste året eller så. Tog neovletta i ca tre år, kom fram till att jag fick kraftiga humörsvängningar och slutade. Googlade runt efter alternativ men det som rekommenderas av bm i Sverige kommer alla med risk för mer eller mindre biverkningar må så vara hormoner eller rikligare mens. Ville inte riskera det igen. Hittade tillslut själv femcap som är en sorts pessar. Billigt, enkelt och säkert när en lärt sig. Har använt femcap i ca fem år och typ det bästa som hänt mig.
  Utmärkt att kombinera med tex NC ist för kondom men tycker egentligen det känns onödigt med NC till. Kör själv med en vanlig mensapp mest för att se och planera vilken dag i cykeln jag har Ägglossning. En lär sig snabbt din kropp och när en har ägglossning.

  Matilda 2015-03-09 21:17:37
  Svara
 • Evra, p-plåster superbra! Ingen viktuppgång eller andra problem för mig!

  Sophia 2015-03-09 21:03:25
  Svara
 • NaturalCycles är verkligen ett bra preventivmedel. Har räddat mitt liv känns det som…

  Sandra 2015-03-09 20:51:05
  Svara
 • Jag har testat både P-piller o spiral men inte känt att det varit det bästa för mig. Jag känner att det är läskigt att få i min massa hormoner som kan påverka kroppen på en massa sätt. Jag blev för några år sedan tipsad av en kompis att testa P-ring. Det är en sorts gummi ring man för in o sen sitter den där nere i 3 veckor innan man tar ut den och får sin mens-vecka. Den har mindre andel hormoner och eftersom du inte äter ngt hormon utan det kommer från ringen så får du bara en lokal hormontillförsel. Jag är mer än nöjd och har flera vänner som börjat med det efter mig som alla blivit nöjda. Jämfört med en spiral så kan du ta ut denna när du vill själv vilket jag tycker känns tryggt ifall man inte skulle tycka att det passar dig. Hoppas du hittar något som passar dig!

  Boel 2015-03-09 20:20:49
  Svara
 • Jag använder NaturalCycles. Om du slarvar några dagar med att mäta gör det ingenting, däremot kan du få flera röda dagar i såna fall. Så det är absolut det bästa preventivmedlet ever ;)

  Matilda 2015-03-09 19:36:02
  Svara
 • alla preventivmedel jag har haft har förstört hela min egna hormonbalans. alltid vätskefylld och enorma ballonger, för att inte tala om hur fluffig man känt sig. Nu är jag dock gravid och allt är detsamma, men det var inte heller så lätt att bli gravid efter alla hormonstörare… Jag kommer dock använda NC sen, aldrig nåt annat!

  alie 2015-03-09 18:52:15 http://www.colorsofwonderland.se
  Svara
 • Hej Petra!

  Har ätit P-piller i 9år och är nu inne på mitt 3e märke, har bytt runt på grund av att jag har sådan fruktansvärd mensvärk… och nu känns det äntligen som jag hittat rätt! Har nu ätit ett p-piller i två år som heter Zoely som är det ”senaste” märket bland P-piller. De innehåller ett naturligt östrogen, skulle kunna beskriva det som att äta ekologiskt ;) Mycket mindre blödningar och smärta samt att jag inte märker av en massa humörsvängningar, stort plus! Supernöjd, så kommer absolut inte att byta märke :) Ha en fin kväll!

  Maria 2015-03-09 18:11:53
  Svara
 • Jag pratade med en barnmorska om det där eftersom jag ätit neovletta i över 10 år och var rädd för att det är farligt att proppa i sig hormoner i så många år. Hon sa dock att man inte proppar i sig extra hormoner utan att kroppen reglerar hormon nivån som vanligt. Och att eftersom jag ätit så länge så var det mer ”riskabelt” om jag slutade för att köra utan ett tag och sedan ville gå tillbaka till att äta P-piller.

  Johanna 2015-03-09 17:59:56
  Svara
 • Natural cycles är SÅ jävla bäst! Har aldrig mått så bra som jag mår nuförtiden – känner mig fri men ändå ”skyddad” haha :D Du måste testa det! Har haft NC sedan i julas och innan dess hade jag också Yasmine (som jag också hatade, fick också superpattar och mina humörsvängningar var hemska) och så fort jag bytte preventivmedel kände jag skillnad. Det var väl lite placeboeffekt på det också men överlag mår jag verkligen superbra utan hormonella preventivmedel. Hoppas så att du vågar testa för det är värt det :) Är också en glömsk liten klant, men ett tips som funkar för mig är att alltid ha tempen på bordet bredvid sängen och göra för vara att alltid tempa innan stiger upp ur sängen, då blir det rutin och då glömmer inte ens jag det ;) En fördel med att ha tempen liggandes framme bredvid en är att man heller aldrig missar den, så då är det omöjligt att glömma den :) Kram och lycka till :D

  Rebecka 2015-03-09 17:57:30
  Svara
 • Jag har mycket blodproppar i släkten och är allergisk mot latex, (latexfria kondomer är inget att hurra för heller). Så jag tog p-spruta i kanske 2 år, verkligen det absolut sämst… de var så mycket hormoner att min cykel blev totalt rubbad… Sen bytte jag till minipiller, men de var ju katastrof. Man skulle ta dem varje dag, vid samma tidpunkt… Nope, can´t do! Kunde glömma att ta dem, en timme här och där, glömde dem hemma, hos vänner eller bara i fel väska… Ja herregud helt värdelöst. Sen funderade jag just som du gör, på den där temperatur mätaren. Men ekonomin sa inte riktigt hej på de. Plus att jag lider av extrema mensvmärtor, inte heller så kul. Så jag valde exakt samma spiral som du har nu! Och hej! bästa någonsin! Har aldrig mens längre ( de e ganska skönt att slippa) och jag har inte märkt något på varken kroppen, hyn, eller humöret!
  Enda negativa är ju att man ska ta ut skiten sen också… och de e ju inte speciellt skoj, tyckte e gjorde rätt ont att sätt in!
  Rena djungeln eftersom de e så individuellt med :P Men hoppas du har hittat rätt!

  Modesty 2015-03-09 17:51:22 https://mandgfashion.wordpress.com/
  Svara
 • Hej Petra! Jag har haft Jaydess insatt sedan i augusti 2014. Har haft 0 humörpåverkan. Jag hade dock ont vid insättandet så be om ”starkare” värktabletter eftersom vissa får mensvärk (jag fick det). De sa ta en alvedon och en ipren men jag tyckte inte att det räckte. Jag blödde i ca. 2 månader efter konstant (jättelite) vilket BM sa var vanligt till mig.
  Jag får fortfarande mens 1 gång i månaden och mår toppen. Min pojkvän har inte upplevt att han känner av trådarna vid 6. Är mycket nöjd med Jaydess!

  Amanda 2015-03-09 17:09:12
  Svara
 • Det är så himla bra att fler börjar ifrågasätta det här med hormoner som preventivmedel. Tvingar forskningen framåt mot fler, säkra alternativa metoder!

  Många ger förslag på Natural cycles och vad jag har förstått är det ett bra sätt att hålla koll på sin personliga cykel. Det är dock viktigt att påpeka att Natural cycles inte får marknadsföras som preventivmedel, eftersom metoden inte har ett medicinsk godkännande inom varken EU eller USA. Att säga att Natural cycles är 99% säkert är också något som bör ifrågasättas eftersom det saknas flera oberoende kliniska studier, över tid för att säkerställa detta.

  Jag slutade med Neovletta för ett år sedan och har testat Perly (P-dator) i 8 månader nu. Man tar temperaturen när man vaknat och Pearly ger en prognos över om man är fertil eller inte. Till skillnad från Natural cycles är Pearly ett kliniskt godkänt preventivmedel, med en säkerhet på 99,3% . Nackdelen är att den kostar 3 695 kr, vilket är en ganska så stor engångskostnad. För mig personligen har Pearly fungerat kanonbra. Den är liten och smidig och jag har inte haft några problem med att ta temperaturen varje morgon. Det är en vana, ungefär som att komma ihåg p-piller varje dag:)
  Hoppas att du hittar en metod som passar dig!:)

  Lina 2015-03-09 16:54:22
  Svara
 • Jag åt som du jazmine länge men det kändes inte helt bra med humöret, så bytte till jaydess i maj och jag mår jättebra! Förutom att jag fått acne, vilket jag aldrig haft problem med förut (men går på ansiktsbehandlingar för det nu) och så får jag konstant mens när jag äter lchf, vilket passar min glutenkänsliga mage perfekt
  perfekt.. När jag äter vanlig kost har jag knappt två dagar mens varannan månad.. :)

  Emma 2015-03-09 16:42:02
  Svara
 • okej tusen tusen jävla tack för att du lyfter den här frågan. jag är 19 och har aldrig ätit p-piller eller liknande. min bästa kompis syster dog av sina p-piller då hon fick en blodpropp och sen dess har jag bara läst så mycket om alla hemska historier tjejer har av sina piller. jag vägrar verkligen stoppa i mig piller som kan få en att må så dåligt..
  Men tack för att du tar upp det här! Jag ska läsa alla kommentarer och sen är nog det enda alternativet för mig Naturalcycles och kondom.

  Och jag hoppas verkligen att alla ni tjejer är rädda om er och slutar med pillerna om ni inte mår bra utav dom. kramar!

  A 2015-03-09 16:27:37
  Svara
 • Hej!
  Jag resonerade precis likadant och testade Natural Cycles, i början får man väldigt många röda dagar och jag höll mig stenhårt till dessa samt tog tempen varje morgon innan jag gick upp ur sängen. Men redan efter bara två månader blev jag gravid, en graviditet som senare slutade i ett missfall i vecka 13. Så, om du inte kan tänka dig att bli gravid så skulle jag inte rekommendera Natural Cykles. Nu hade vi lite extra otur, men om man inte alls kan tänka sig att bli gravid så skulle jag helt avråda från att gå över till NC. Kan väl tillägga att jag innan jag bytte till NC hade ätit p-piller i 12 år, utan att någonsin bli gravid.

  Maja 2015-03-09 16:23:33
  Svara
 • Jag har hormonspiral, haft det i 3 år och har alltså inte heller haft mens på 3 år. Åt också massa olika p-piller innan men kändes som jag fick alla biverkningar så att jag valde att sätta in en spiral som dessutom gör en blödningsfri är det bästa beslutet jag tagit. Någonsin tror jag.

  Felicia 2015-03-09 16:19:35
  Svara
 • Jag har precis som många andra valt att inte proppa kroppen full med hormoner. Efter att ha testat lite olika p-piller kände jag bara mer och mer hur jag ville kunna vara säker på att det är MINA känslor och inte något hormonerna skapar. Hormoner kan påverka det mesta i kroppen och jag kände mig inte alls bekväm med att veta att jag inte hade kontroll över mina känslor och min kropp. Efter mycket om och men satte jag in en kopparspiral och jag är nöjd! Den rekommenderas inte till kvinnor som redan har ganska riklig mens och/eller svår mensvärk eftersom man ofta får lite mer mens och mensvärk med kopparspiralen, men jag har nu ca 6 dagars mens istället för 4 och ja, en rätt jobbig mensvärk, men det är absolut inget som väger tyngre än hur bra det känns att veta att jag är skyddad med ett hormonfritt preventivmedel och dessutom i ca 5 år utan att behöva komma ihåg att ta något varje dag osv:))) så vill slå ett slag för kopparspiral! Lycka till!

  Sara 2015-03-09 16:12:41
  Svara
 • Isabella Löwengrip tycker ju att appen är jättebra, hon har ju adhd och verkar glömma väldigt mkt men än så länge har det ju gått bra:p Är också sugen på att testa den!

  Isabelle 2015-03-09 15:52:48
  Svara
  • Svar på Isabelles kommentar.

   hon har iof investerat cash i företaget så hennes ord skulle jag inte lite på primärt :)
   mernyfiken bad en svensson tycker!

   T 2015-03-09 16:54:20
   Svara
 • Testade att använda mig av Natural Cycles i några månader efter mini-piller. Blev gravid 2 gånger, så kan inte riktigt säga att jag tycker att det var så säkert faktiskt.
  Har nu i stället stoppat in Jaydess och då vet att jag inte kommer bli gravid och slipper tänka på det. Jag är en person som är väldigt känslig för mycket hormoner så jag hoppas detta kommer fungera, är min sista utväg med preventivmedel pgr av stark migrän med aura. Så fundera en extra gång innan du börjar med Natural Cycles, det finns stora risker att bli gravid. Jag kommer nog hellre använda det för att planera min graviditet.

  Emilia 2015-03-09 15:52:24
  Svara
 • Jag kör mirena hormonspiral! Den har suttit där den suttit i två och ett halvt år and still going strong. Egentliga inga biverkningar, haft en cysta en gång vid insättning men inget sedan dess.

  josefin 2015-03-09 15:49:31
  Svara
 • Ja det där är väldigt individuellt som sagt. Har ätit Neovletta i typ 8 år och inte märkt nånting negativt. Sen har man ju funderat på alla hormoner och så är risken för blodpropp större än om man inte äter dem. Min barnmorska sa att om jag får migrän en gång till så måste jag sluta med dem pga risken för propp i hjärnan…

  Petra-Ulrika 2015-03-09 15:40:00
  Svara
 • Jag satt in jaydess för 4 veckor sedan och först idag fick jag en liten blödning, någon slags mens. Härligt att mensen skall minska och eventuellt helt försvinna! Det tog skitont att sätta in den tycker jag och innan åt jag piller med 2 olika hormoner och när jag slutade med dem så måste jag en gång ta ett efter dagen-piller. Båda dessa förändringar ledde till att jag blödde i en månad vilket var mindre kul men som tur är det över nu och jag är sååå nöjd med spiralen tills vidare. Min pojkvän även nöjd!

  jane 2015-03-09 15:21:42
  Svara
 • jag had neovletta först men var så deppig och grät flera ggr om dagen osv. Byte efter ca 3 månader till Gedarel men helt ärligt tror jag fortf. det gör mig lite deppig, men inte alls lika illa som neovletta.
  har varit sugen på att prova p stav men är orolig om det inte funkar…
  Det är galet att trots all forskning etc så är allt bara gissning – de är helt individuellt – så himla jobbigt. det är inte direkt som det finns en tid i livet då det är okej att vara hormon-galen när man provar ut olika preventiv metoder..

  Viktoria 2015-03-09 14:52:23
  Svara
 • Var också sugen på Natural Cycles och berättade detta för min mamma som är kurator och i många år jobbat på ungdomsmottagningen. Hon sa såhär till mig ”Gör det du, MEN jag vill att du och din kille innan ni börjar med detta diskuterar hur ni agerar OM det inte skulle funka och ni plötsligt blir gravida”. Tycker det var en så himla rimlig kommentar, vilket i mitt fall resulterade att jag inte hoppade på detta!

  matilda 2015-03-09 14:35:15
  Svara
 • Hej,

  Det är såklart olika för alla. Men för min del har jag gått på p-piller sedan jag var typ 13 (mini-piller) och sen när jag var 17 så slutade dessa fungera för mig och jag hade mens varje dag i två månader. Bytte då till Neovletta från att jag var 17 till 21 och tyckte att det fungerade. Sedan gick hade jag ett halvår där jag gick in i väggen och helt plötsligt svullnade upp typ 7 kg utan att jag då egentligen hade ändrat min kost eller motionsvanor så jag la av med p-piller för att få kroppen att hamna i balans. Vad hände då – jo ett halleluja moment. Alltså 3 månader utan kemisk substans och allt blev bättre. Alltså vikt, sexliv, allmänt tillstånd osv. Var som att man hade gått i en dvala i nästan 10 år. Men iaf, man vill ju ändå inte bli gravid så jag testade NC efter Blondinbella skrev om det och resultat = 7 cykeln nu och ingen bebis =) Mår fantastiskt och är tillbaka på normalvikt osv. Ska tillägga att jag haft typ pojkvän under alla dessa år så jag är också aktiv. Som sagt olika för alla men testa!! :D

  Teodora 2015-03-09 14:28:42
  Svara
 • Gud vad bra att du skrev ett inlägg om det här, för jag äter nämligen Yasemine p-piller och känner mig likadan i kroppen som du, svullen och vattenfylld. Och har precis haft min mens och känt mig som 5 kg tyngre som du beskriver! Även stora meloner till bröst efter jag började äta dom. Vet inte vad som är ett bättre alternativ. Skriv gärna ett till inlägg när du testat något nytt!

  Sofie 2015-03-09 13:45:48 http://emmasofienorman.devote.se
  Svara
 • Testade natural cycles men underskattade hur otroligt jobbigt jag tycker det är att behöva hålla koll på att kolla tempen varje dag (helst samma tid) och innan man hunnit kliva upp ur sängen. Kom alltid på det när jag redan gått upp för att gå på toa. Sen tyckte jag det var jobbigt att alltid behöva vara redo då med kondom de röda dagarna.

  Therese 2015-03-09 13:45:38 http://enamorame.for.me/
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Hur gör man om man går upp k 7-8 ena dagen och vid 11-12 andra. Lika säkert ändå? Låter som ett mirakel! :)

   Johanna 2015-03-09 14:49:59
   Svara
 • Det där med preventivmedel är så otroligt individuellt. Det enda som har funkat ypperligt för mig i alla år är minipillret Cerazette. Trots detta har jag ändå testat att ha gulkroppsspiral, precis som du Petra, samt p-stav. Vet inte om det var en tillfällighet men med spiralen så blev jag deprimerad och stod ut lite väl länge innan jag tog ut den, kan kanske ha haft den i två år innan jag förstod att det ver den som spelade ett spratt med mig psykiskt… Dessutom kunde killen känna trådarna under sex samt att det högg till i livmodern om han kom för djupt in. Ledsen att meddela detta precis när du satt in en :/

  Sedan hade jag p-stav och det var grymt på alla sätt och vis om man bortser från att blödningar kom som ett lotteri, vilket ledde till att jag tog ut den. Nu har jag minipiller igen och väger min drömvikt, har aldrig mens, mår fantastiskt bra och kan ha sex när jag vill! Cerazette ftw! (Min syrra har samma upplägg bara att hon gick upp 10 kg istället, så som sagt det är så himla individuellt!)

  Victoria 2015-03-09 13:31:36
  Svara
 • Slutade med piller och kör kondom! Båda jag och min pojkvän är nöjda. Jag för att jag slipper alla biverkningar, han för att han inte vill att jag ska äta massa konstiga hormoner och att risk för barn är typ obefintlig.

  Tycker det är ett självklart val att sluta med p-piller om man mår dåligt över det och köra på kondom eller hormonfritt. Om man har en partner som inte stöttar en i det beslutet så ska man nog överväga att byta kille…

  B 2015-03-09 13:20:02
  Svara
 • Jag har Natural cycles & jag ÄLSKAR den. Allt har blivit så mycket bättre sen jag slutade med p-piller. Jag har den på nattduksbordet & tar tempen varje morgon, perfekt!!!

  Emma 2015-03-09 13:18:44
  Svara
 • Jag älskar Natural Cycles! I början glömde jag bort att ta tempen men det enda som händer är ju att appen garderar sig och ger dig nån/några fler röda dagar.. Nu glömmer jag det aldrig för den ligger bredvid min mobil på nattduksbordet! :) Kan verkligen rekommendera det! Mår så mycket bättre!

  Choicebyanna.se 2015-03-09 12:59:05 http://Choicebyanna.se
  Svara
 • Kopparspiral..inga hormoner

  Carin 2015-03-09 12:47:52
  Svara
 • Jag har egentligen bara testat två saker, p-piller som hette något i stil med Novalett? Som var de billigaste jag kunde få. Det funkade väl ganska bra och sådär, men jag är också tankspridd och glömde ofta att ta dem = krisochpanik-tankar om att vara gravid osv, inte så nice. Sen satte jag in en p-stav som ska ut i sommar efter tre år. Och jag önskar att jag hade fattat att det inte borde vara så som det var i början. Jag har gått upp i vikt, nästan 20 kilo, mina bröst är numera enorma, antagligen pga viktökningen + hormoner, jag hade konstant mens i över ett halvår efter att jag satte in den, inte så att det blödde mycket alltid, men den tog heller aldrig helt slut. Och det ska bli så sjukt skönt att bara vara utan ett par månader när jag tar ut den, för att se vad som händer med min kropp. Är också sugen på att testa något utan hormoner, typ något i stil med Natural Cycles!

  Beatrice 2015-03-09 12:43:34 http://nyheter24.se/modette/itgirls/beatrice
  Svara
 • Jag hade p-ring i typ 7 år innan jag slutade helt med hormoner i januari – ska precis börja tempa med Natural Cycles nu och är sjukt peppad på att prova. P-ring var det bästa hittils för mig, kommer aldrig ihåg att ta piller men en ring som sitter där den sitter i 4 veckor och sen fårm an en påminnelse på telefonen att ta ut den var skitsmidigt. Mindre hormoner och kände inga jätteskillnader i varken humör eller vikt osv. Men ska bli sjukt intressant att prova helt utan hormoner nu efter att ha använt olika i 14 år!

  Anna-Viktoria 2015-03-09 12:32:50 http://anna-viktoria.se
  Svara
 • Kondom! Det bästa preventivmedlet, tycker jag. Jag slipper trycka i mig en massa skit (piller, p-stavar osv) och riskera hormonrubbningar, bröstcancer etc, man får varken könisar eller bebisar (om en inte pajjar men det märker man förhoppingsvis). Gör inte sexandet så komplicerat med tempmätning eller piller varje jäkla morgon, en kådis räddar ju allt. :) Finns överallt att köpa och är lätta att gömma undan.

  Elin 2015-03-09 12:32:47
  Svara
 • Har själv ätit p-piller sen jag var 14 år (i snart 9 år) och jag aldrig gått upp vikt, svullnat upp eller fått större bröst eller andra biverkningar. Kanske är din kropp väldigt mottaglig för p-piller och du drabbas med dessa åkommor?! Låter som en klok idé att du kör mer naturligt nu. Har själv p-piller som är väldigt naturliga så nu får jag tyvärr 2-3 finnar i månaden. Innan fick jag inte ens 1 per år. Men de syns inte med ett tunt lager smink, men herre gud vad jag har mått dåligt över dessa små prickar. Du har aldrig tänkt tanken att lyfta och/eller fylla ut dina bröst lite? De är ju väldigt hängiga nu, hemskt att p-piller kan förstöra så. Hoppas det löser sig för dig :) Kul med dessa lite mer personliga inläggen och inte bara mode och inredning. Därför jag gillar din blogg så mycket. Trevlig måndag!

  Johanna 2015-03-09 12:09:33
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Men gud ändå Johanna, att du har mage att sitta och skriva den där kommentaren. Människor som du, som petar in en direkt elak sak i en för övrigt ”glättig” och positiv kommentar för att på så sätt försöka komma undan med det, ni är nästan de värsta trollen på nätet.

   Matilda 2015-03-09 13:14:12
   Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   och vem ger dig rätten att kommentera hur andras bröst ser ut?

   nathalie 2015-03-09 13:00:13
   Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Och detta är varför jag avskyr brudar… Vem fan är du att body shama en annan kvinna, kalla hennes bröst hängiga och föreslå skönhetsingrepp?

   Julia 2015-03-09 12:59:52
   Svara
 • Hej Petra! Bra att du lyfter detta, en jävligt skön kontrast till föregående inlägg. Jag hade Jaydess i två månader innan min barnmorska tog ut den. Jag kände mig konstant småsjuk, var ständigt svullen i nedre regionen och det värsta av allt NOLL SEXLUST. Men min kusin älskar den och har inga biverkningar för fem öre så här ett år senare. Hoppas du har hittat rätt nu, annars tipsar jag om p-ringen Nuva, man behövde bara komma ihåg den en gång i månaden och den kändes inte vid sex. Då är också doseringen bättre än en tablett. Eller så skaffar du kids på stuberto bara, du skulle bli en grym mamma! Kram

  Moa 2015-03-09 12:09:27
  Svara
  • Svar på Moas kommentar.

   Sjukt intressant med p-ring. Hur fungerar det Moa? Att det inte känns vid sex fattar jag inte hur det är möjligt. Kan inte ha spiral för den känner min kille (han har sjukt stor). Berätta gärna mer :)

   Johanna 2015-03-09 13:00:43
   Svara
 • Hej Petra! Jag använder Natural Cycles och är supernöjd med det. Det lättaste och bästa sättet att ta tempen är att göra det innan du ens går upp ur sängen, då får du cirka åtta röda dagar i månaden och resten gröna. Så ha termometern på nattygsbordet och varje morgon när du stänger av larmet tar du tempen och fyller i appen. Så himla skönt att slippa stoppa i sig piller.
  Sen om du i framtiden vill försöka bli gravid så fortsätter du bara med NC men med plan och då ska du istället ligga på de röda dagarna :)

  Amanda 2015-03-09 12:07:23
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!