Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Jag köpte kappan, men…

Päls

 

Jag köpte kappan i samma veva som jag skrev förra inlägget. Men sedan läste jag igenom alla era kommentarer och åsikter. Kollade på någon vidrig film. Så nu har jag bestämt mig för att lämna tillbaka den. Ska strax cykla iväg till butiken med den. Det kändes inget bra längre eller kul för den delen.

 En sak som många djuraktivister borde ta till sig för att nå folk bättre (nu pratar jag om de extrema) är att inte spy galla över folk och ta ifrån tårna. Jag köper pälsbiten och pälsindustrin, framför allt ”ny päls” efter att ha sett filmerna. Men man är inte en dålig människa för att man inte är vegan. Om ni vill få folk att lyssna på ert budskap är ett hett tips för att konvertera folk ett vänligt bemötande. Inte inleda ett samtal med anklagelser och idiotförklaringar:

”HUR JÄVLA DUM OCH ÄCKLIG I HUVUDET ÄR DU – VISSTE DU INTE ATT DET ÄR VIDRIGT ATT HA PÄLS DU ÄR SÅ KORKAD” 

Hmm… Ja, du… Jag blir verkligen så sugen på att höra vad du har att säga om pälsindustrin efter den charmerande inledningen. Ska vi ta en kaffe, så får du gärna berätta mer.

NOT.

Det kanske är bättre att vara pedagogisk? Om ni vill få folk att lyssna? Eller som de idioterna som kastar färg på folk på stan. Prata med människorna istället?

Här är ett väldigt bra tips: INFORMERA (inte skrika, kasta färg eller svordomar). Jag säger det igen: I-N-F-O-R-M-E-R-A vänligt (många är faktiskt ovetandes om exakt hur vidrigt det går till).  Visa bilder och filmer. Jag tror inte att människor med päls kommer lyssna mer på djuraktivister efter att de kräkts svordomar över en, kastat färg eller knuffat på en. Vet ni vad? Jag tror dessvärre att effekten blir motsatt.

Det kanske kommer hända att jag har en second hand jacka eller något jag köpt i andra hand med päls någon gång i livet. Men jag kommer inte köpa ny päls igen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
88kommentarer
 • Jag blev så extremt glad när jag läste inlägget ditt! Tusen tack! Jag har själv de senaste åren inte gått med päls, efter att fått mer information om hur pälsindustrin är. Och jag är så glad att du också lämnar pälsen bort, du är verkligen en förebild. Sedan du har många följare här på bloggen, så tyckte jag det var bra och modigt att du tog upp detta ämnet och kanske har du fått fler människor att inte köpa päls mer. Tack Petra! Och massor med gratulationer till din förlovning!

  Frida 2015-10-19 17:07:40
  Svara
 • Fan vad glad jag blev av det hör inlägget (530 år senare)! Jag tycker också att kappan är SVINsnygg, men använder inte päls/skinn och är vego sedan många år. Tycker det är så jäkla tydligt hur mycket längre man kommer med ett vänligt bemötande, även om man kanske måste svälja sin frustration eftersom man själv tycker det är helt självklart. Men med påhopp konverterar man ingen – snarare tar folk instinktivt avstånd från det man säger, även om de kanske innerst inne håller med. Jag har aldrig ”prackat på” mina vänner vegmat, eller skällt på dem för att de använder skinnprodukter, etc. Däremot bjuder jag gärna över dem på goda middagar för att jag älskar att laga mat, tipsar om märken/designers med schyssta värderingar eftersom jag älskar mode – osv, osv. Och det har fått såna jäkla resultat! Mina vänner berättar stolt och glatt om hur de lagar mer vegetariskt, att de väljer ekologiskt kött, och tar avstånd från pälsindustrin och djurtestade produkter. Och det tycker jag är lika jäkla fantastiskt som att du lämnade tillbaka kappan. Alla steg i rätt riktning räknas! Jag är ledsen att vissa som delar mina åsikter väljer en mer aggressiv approach. Jag förstår deras ilska, men just på grund av att ”vi” känner så starkt för vår sak så är det VÄRT att andas några gånger extra och vara vänlig istället. Alla vinner på det. Tack och puss, Petra, för att du tänkte ett varv extra ändå. Och GRATTIS till förlovningen!! Magiskt! Jag önskar er allt gott!

  Lina 2015-10-18 17:52:26
  Svara
 • TACK! Läste inlägget om kappan och kände bara nej, nej, nej, tänker hon verkligen använda sin blogg för att tala om för läsarna att det är ok och eftertraktansvärt med päls? Och så kom detta inlägg och jag blev glad i själ och hjärta :) Kul att du lyssnade även om alla inte var trevliga mot dig!! Säger mycket om dig som person!!!

  Det är helt åt helvete hur vi behandlar djuren. Gäller inom många fler områden än pälsindustrin, tyvärr. Jag tror de flesta människor har en inneboende respekt för andras liv och en förmåga att känna en närmast gränslös empati, men det blir så luddigt när man aldrig behöver göra skitjobbet själv. Köttet dyker upp tjusigt uppskuret i köttdisken och pälsen läckert fastsydd på en luva och man behöver aldrig se djuret i ögonen eller ta hand om den läskiga biten själv. Man bara pytsar ut pengar så att någon annan, som är mer känslomässigt avstängd än man själv, gör det där som vi inte vill se eller kännas vid och så gör man aldrig riktigt kopplingen…

  A-K 2015-10-13 18:12:04
  Svara
 • Vad roligt att du lämnar tillbaka pälsen! Bra gjorr!

  Emma 2015-10-13 16:40:29
  Svara
 • Tycker det är jättefint gjort av dig att du tagit dig tid att reflektera kring pälsindustrin och varit flexibel och öppen nog att ta till dig information, istället för att göra som så många andra – stänga av och envist köra vidare på samma sätt. Det är precis som du säger, många vet inte eller också har man en mer abstrakt bild av hur päls produceras, precis som när det gäller kött. Logiskt sett vet man naturligtvis att päls kommer från djur och att kött kommer från djur och att dessa djur inte lever längre, men man funderar inte mer kring detaljerna. Det är ju så med obehaglig kunskap, vi skjuter den gärna ifrån oss istället för att ta till oss den. Därför blir jag jätteglad av att läsa hur öppen du har varit kring detta och att du faktiskt också vågar ändra åsikt.

  Håller med om att det är lättare att nå fram till varandra om man går in i diskussionen med lite nyfikenhet på människan man pratar med, ett bra ställe att börja på kan ju vara att helt enkelt ta reda på hur insatt personen är i pälsproduktion/livsmedelsproduktion och sedan ta det därifrån. Vi alla som har valt ett djurvänligare liv har ju börjat någonstans, och det är viktigt att vi kommer ihåg det. Åtminstone jag gick igenom en stor del av mitt liv omedveten om hur illa djuren hade det. Tills någon tog sig tid att berätta för mig.

  Nu har jag inte läst de kommentarer du fått, men jag vet hur det brukar se ut och jag förstår också varför. Det är starka känslor i rörelse här. Människor som med egna ögon sett hur illa djuren har det och som lever i ständig frustration över att ingenting görs åt det och att människor helt enkelt inte förstår. Jag känner så också, hela tiden.

  Återigen, klokt tänkt av dig och du ska ha all heder för att du närmar dig ämnet med öppet sinne och en vilja att förstå. Inte alla gör det. Fortsätt gärna att ta reda på hur djuren har det i andra sammanhang, det kräver lite mod eftersom det många gånger är obehaglig information men det är viktig kunskap.

  Camilla N 2015-10-13 15:57:23
  Svara
 • Bra att du har valt att lämna tillbaka jackan. Det är bra gjort av dig att ta till dig feedback och att avstå att handla djurdelar. Hoppas att din förändring sker inom andra områden också. :-)

  Angelo Tapia 2015-10-13 15:16:40
  Svara
 • Så himla grymt bra beslut du tagit! Mycket klok beslut, nu ser vi till att INFORMERA oh sprida detta till fler!

  Du är grym och en förebild som modechef med det här beslutet i ryggen! Tack!

  Erik Jansson 2015-10-13 14:16:35
  Svara
 • Hej Petra!
  Jag, som ansvarig för pälsfrågor, på Djurens Rätt vill rikta mitt varmaste tack till dig för att du tog det här beslutet och valde att skriva om det i din blogg som når ut till så många. Det är viktigt att vi når ut till människor på olika sätt med information om hur pälsindustrin ser ut och jag delar helt din reflektion om att informationsspridning (och inte skuldbeläggning) är rätt väg att gå!
  Jag vill passa på att tipsa om vår pälsfria lista, där en massa företag och märken finns med, där kan du garanterat shoppa utan att få med dig äkta päls hem:
  http://www.djurensratt.se/palsfri-handel
  Återigen tack för att du tar ställning för djuren!
  Camilla Bergvall, Djurens Rätt

  Camilla Bergvall 2015-10-13 09:55:56 http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-palsindustrin
  Svara
 • DU ÄR BÄST PETRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://emellebeautysweden.blogg.se/

  Mikaela 2015-10-13 09:31:23 http://emellebeautysweden.blogg.se/
  Svara
 • fan vad bra petra!!! Så glad att du resonerar såhär då du når ut till så många modeintresserade! Å nu blev jag verkligen svinglad!

  Emma 2015-10-12 14:11:43
  Svara
 • SUCK. Ett ställningstagande om att bära päls eller inte är inte direktkopplat till intellekt. Jag blir så trött. Att fördöma och dumförklara någon som inte delar samma åsikt säger mer om er egen inskränkthet än någon annans. Tyvärr är listan över världens orättvisor oändlig, och vare sig det gäller krig, rasism, svält, miljö, trafficking, droghandel, barnexploatering, mobbing, arbetslöshet, cancer eller jämställdhet så är valet fritt hur man väljer att rangordna och bekämpa dem.

  Tack Petra, en applåd för dig.

  Användning av ärvd päls leder till fortsatt pälskonsumtion lika mycket som användning av naturtrogen Faux-fur gör, det är imagen av att bära päls som promotas oavsett. Därutöver är åsiktsfrågor som att äta kött eller att köpa skinn/läder/päls fria enligt lag, vilket däremot kränkningar och hot inte är. Vidga perspektivet, ha lite respekt, och snälla, lägg er energi på annat än att sprida hat.

  Jenny 2015-10-12 13:56:21
  Svara
 • BRAVO Petra!!!

  Isa 2015-10-12 10:29:25
  Svara
 • BRA Petra! du är en förebild och därför är det viktigt att du tänker efter en extra gång när det gäller dina val och vad du publicerar i bloggen. För om du köper päls så kommer troligen många andra också göra det.

  susanna 2015-10-11 23:13:27
  Svara
 • Det ar saklart fel vag att ga att anvanda vald och attackera med glapord for att fa fram ett budskap, men jag tycker nog att det bade ar markligt och lite lite provocerande faktiskt att det inte ar allman kunskap hur palsindustrin ser ut och fungerar.

  Sofie 2015-10-11 12:19:31
  Svara
 • Så himla bra skrivet Petra! Hej dig!

  Det är så imponerande och ansvarsfullt att du som är en så stor bloggare visar att du är ”the bigger person” genom att lämna tillbaka en kappa som tillverkats på ett hemskt sett, och sedan skriver varför du gjorde det och gör det på ett snyggt sätt. Modebloggare har ett enormt inflytande och genom att visa att du tar ställning mot pälsindustrin får du många beundrare. Jag håller verkligen med att information är den viktigaste metoden för att nå fram till alla som köper päls, inte skällsord eller påhopp. Tack igen för ett inspirerande och tänkvärt inlägg, och också för att du visar att du inte tycker att det är ok att köpa nyproducerad päls! You go girl!

  Sofia 2015-10-11 12:15:10
  Svara
 • Suck! Petra behåll jackan, alla dessa ”veganer,vegetarianer och annat löst folk” är bara avundsjuka. Och sluta bry dig om dem..

  jess 2015-10-11 11:12:55
  Svara
  • Svar på jesss kommentar.

   Se den här filmen innan du uttalar dig, https://www.youtube.com/watch?v=DE56fAD3HyE om du fortfarande tycker att pälsindustrin är helt ok tycker jag oerhört synd om dig.

   Sanna 2015-10-11 12:19:57
   Svara
 • Petra du ar bast. Behall kappan, skitsnygg!

  Olivia 2015-10-11 00:49:00
  Svara
 • Tycker att du skrivit ett tänkvärt och bra inlägg Petra. Vill man verkligen uppnå en förändring så är det inte genom arrogans och ilska som målet uppnås. Bra beslut att lämna tillbaka kappan, du kommer hitta en lika fin utan pälsdetalj. Pälsindustrin är en smutsig och vidrig bransch full av onödigt lidande. Vi är för upplysta år 2015 för att stödja den. Eloge till dig!

  Anna-Karin 2015-10-10 21:39:54
  Svara
 • Tjohooo! Vad glad jag blev av att läsa detta inlägg. Bra gjort fina Petra! <3

  Mikaela Johansson 2015-10-10 21:07:26
  Svara
 • Hej Petra!
  Jag tycker att kappan är jättesnygg och tycker verkligen inte att du skall lämna tillbaka den :( Det med päls och skin för den delen, den industrin har funnits i åratal!! Det de flesta människor inte tänker på är att det har alltid har varit så och att innan textil industrin kom var det vanligt med djurskin/päls… Dock så vill jag bara säga att det var bra skrivet men att du skall göra det som du vill.

  Marija 2015-10-10 18:52:38
  Svara
  • Svar på Marijas kommentar.

   Se den här filmen innan du uttalar dig, https://www.youtube.com/watch?v=DE56fAD3HyE om du fortfarande tycker att pälsindustrin är helt ok tycker jag oerhört synd om dig.

   Sanna 2015-10-11 12:21:55
   Svara
  • Svar på Marijas kommentar.

   Det var ju ett otroligt underligt resonemang? ”Det de flesta människor inte tänker på är att det har alltid har varit så och att innan textil industrin kom var det vanligt med djurskin/päls…”.
   Jag antar utifrån detta att du inte heller tycker att Sverige hade behövt förbjuda barnaga år 1978, ”man har ju alltid slagit sina barn”.
   Att någonting är vanligt innebär inte att det är rätt. Det är också vanligt att kvinnor tjänar mindre än män trots lika utbildning etc. Accepterar du det blint också?
   Att vara FÖR päls/skinn-industrin får du vara hur mycket du vill, men då får du komma med ett bättre argument än så.

   Isabelle 2015-10-10 21:03:58
   Svara
 • Jag försöker alltid informera människor om hur pälsindustrin ser ut idag, dock är det många som väljer att sticka huvudet i sanden tyvärr!

  Det här var fint av dig, du ska sträcka på dig för detta var väldigt bra gjort!

  Johanna 2015-10-10 18:41:42
  Svara
 • Är stolt över dig.

  Rebecca 2015-10-10 18:15:16
  Svara
 • Vad glad jag blir av att läsa att du valt att inte köpa äkta päls. Det finns ju så mycket alternativ i dagsläget. Du ska ha en stor eloge för det Petra och det finns alla sorters djurrättsaktivister. Mångfalden är lika stor där som bland övriga människor.

  Daniel 2015-10-10 17:15:20
  Svara
 • Usch blir bara trött av alla dessa kommenterar. Tycker att Petra får göra vad hon vill. Ni vet ju att 80% av Petras blogg handlar om mode. Dvs mode = päls o skin detaljer. Om ni stör på detta tycker jag att ni ska sluta följa henne. Jag lider med dig Petra! :(((

  Shiva 2015-10-10 15:56:34
  Svara
  • Svar på Shivas kommentar.

   Bra skrivet, håller helt med. Detta sågar lyckats bli ett forum för massa haters.
   Trist. Låt bara alla klä sig hur de själva vill, hört talas pö demokrati? Eller föredrar ni forna Sovjet? Sluta tjata så mycket och tycker ni själva inte om att köpa el bära päls så är det ingen som försöker få er att göra så. Varför lägga sig i andras val?
   Jag har 3 st pälsjackor i min garderob som alla är nya och som jag älskar att bära.

   Matilda 2015-10-10 17:29:44
   Svara
   • Svar på Matildas kommentar.

    Jag är helt för valfrihet men inte om det involverar andra kännande varelsers lidande. Då är det inte valfrihet, bara ren egoism. Och innan någon frågar, ja, jag är vegan så jag lever som jag lär. Pälsindustrin är också synnerligen grym och helt onödig, även om jag personligen är emot allt utnyttjande av djur.

    Linda 2015-10-11 09:50:34
    Svara
  • Svar på Shivas kommentar.

   Varför ska man få göra som man vill om det skadar någon annan? Jag håller med om att man inte ska skrika/kasta färg etc på någon med päls men man ska inte heller bära päls. En annan levande, kännande varelse har lidit och dött för att den jackan ska bli till, varför är det okej och accepterat? Idag finns det gott om fuskpäls, varför inte välja det istället?

   Om Petra får göra som hon vill måste väl jag också få göra det? Typ plocka första bästa hund på gatan, flå den och bära som jacka. Om någon stör sig på det kan dom ju bara kolla åt andra hållet. Låter det också vettigt tycker du?

   valen 2015-10-10 16:37:24
   Svara
   • Svar på valens kommentar.

    Fast vadå flå första bästa hund på gatan?
    Det blir på en sån löjligt låg nivå. Jag älskar hundar och tycker självklart att djur ska behandlas väl. Men var går gränsen? Äter ni inte ägg eller kyckling heller då? Eller kött? för de djuren fodras ju för att vi ska äta dom? Va är värst? Vad gäller skinn då för den delen? Petra du brukar ju ha mycket skinnkläder, ska du sluta med det också nu då eller??

    Matilda 2015-10-10 19:40:03
    Svara
    • Svar på Matildas kommentar.

     Varför är det att ta det till en löjligt låg nivå? För att det gäller hundar, ett djur du råkar gilla? Och ja jag tycker rimligtvis att gränsen ska gå vid att man inte skadar en annan varelse när man inte behöver gör det. Shit så extrem jag är va? Förhoppningsvis slutar Petra att bära även skinn! Och ja självklart är jag vegan.

     valen 2015-10-11 23:48:03
     Svara
 • Visst du har en poäng men jag förstår inte att man som vuxen kvinna 2015 inte har mer inblick i hur saker och ting produceras och vad man bidrar med som konsument när man handlar vissa saker. Alla vet väl att äkta päls inte växer på träd? Man har ju ett ansvar själv också och kan inte köra med repliker som att ”man vet ingeting” då är det rätt självklart att folk kommer att idiotstämpla en med, så enkelt är det. Det är inte ”djurrättsaktivisters jobb” att informera dej utan du själv har ett ansvar att vara en medveten konsument. Annars är man lite korkad ja. MEN jag tycker verkligen att det var bra och fint gjort att du lämnade tillbaka den hemska lik-kappan. Du är så mycket vackrare i en annan kappa som inte innehåller döda djurs kroppsdelar/hud/päls.

  elena 2015-10-10 15:21:12
  Svara
 • Har länge trott att du är en av de modebloggare som tänker främst på ytan och snyggheten och inte tänker vad som finns bakom det. Men nu jävlar! Förlåt! Jag är så glad över att du lämnade tillbaka pälsen och att du faktiskt tog till dig av kommentarerna från dina läsare, tittade på den där videon och tog det här beslutet!! Tack för att du gjorde det rätta.

  sandra 2015-10-10 14:48:46
  Svara
 • Vad bra gjort! Jag är varken vegetarian eller vegan. Bara djurvän. Och jag bär inte päls just av den anledningen. Så enkelt kan det vara. En annan anledning att låta bli att köpa ny päls är att kappan/jackan/mössan helt enkelt inte är så förbaskat snygg att jag inte kan köpa någon annan variant, utan päls. Jag klarar mig helt enkelt utan. Win Win!

  martina 2015-10-10 14:39:22
  Svara
 • SÅ JÄVLA BRA PETRA!

  Caroline 2015-10-10 14:26:14
  Svara
 • kred Petra!

  Vad glad jag blir att du vågade ta till dig och göra om.

  Strunt i alla dumhuvuden bara.

  Kram

  Millan 2015-10-10 13:36:28
  Svara
 • Heja dig Petra!
  Håller helt med dig i allt du skriver i detta inlägg! Bra av dig att lämna tillbaka kappan (någon skriver att skadan redan är skedd eftersom djuret redan är dött, men för att inte ger ska gå samma öde till mötes måste efterfrågan minska = färre köper päls). Är också helt för att vintage/secondhand hand-grejer är ok, saker som finns bör användas och älskas.
  Jag är av åsikten att pälsfarmer bör stängas ned men att päls från djur som dödas vid jakt t.ex bör användas! (Sen kan man ha åsikter om jakt också förstås men om djur ändå sätter livet till bör allt användas och uppskattas).

  Grymt att du tar upp detta och på ett respektfullt sätt säger till de som är arga att ändra taktik! Du har redan lyssnat på dem men sa de nå fler och få såna som dig med massvis följare att sprida samma budskap bör de ändra taktik.

  anna 2015-10-10 13:24:13
  Svara
 • Bra innlägg och all kredit till dig som lämnar tillbaka jackan! Så bra gjort! Du som har ett forum där folk lyssnar har ju alla möjligheter att ta ställning mot päls och förklara för så många som möjligt varför.

  Jag är själv djuraktivist men blir så j**la trött på alla djurvänner därute som utan att tveka lätt kan säga att de ska skjuta folk i huvudet eller flå dem levande för att de äter ett eller annat, går på circus el dyl. Ja, man blir provocerad av hur vi människor ser på och behandlar djur, men man förändrar inte världen med aggressivitet. Vill man förändra världen till det bättre måste man börja med sig själv.

  Åsa 2015-10-10 10:54:47
  Svara
 • Snacka om ”vända kappan efter vinden”

  Lena 2015-10-10 10:51:02
  Svara
 • Lämna inte tillbaka den. Super fin och skadan är redan skedd när fem tog pälsen för att sätta på jackan. Äh jag är fan helt annorlunda där än ni andra! Finns så mycket mer skit man kunnat sluta som hade gjort mer skillnad än den jävla pälsen. Sluta pumpa upp er och bry er om andra, åh så skönt det skulle varit om man fan bara fick bestämma saker själv och slippa ha någon som ska peka och kommentera. Så sluta!
  Kram till dig världens bästa Petra!

  Emelie 2015-10-10 10:22:07
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Visst är skadan redan skedd för djuret, men det betyder inte att man inte kan göra det bästa av situationen. Att en inflytelserik person, som Petra ändå är, tar ställning och lämnar tillbaka en produkt som inte är etiskt försvarbar sänder ut bra signaler och bidrar kanske till förändring på lång sikt. Tänk hur många unga tjejer som nu tänker: Aha, det är alltså inte ok att köpa päls! Detta tack vara att Petra tar ställning i ett offentligt sammanhang som sin blogg.

   Camilla 2015-10-10 16:39:11
   Svara
 • Jag tyckte jackan var fin och var inne och kollade på utbudet på Max Mara. Automatiskt tittar jag bara på de jackor som inte har päls på/i sig – alltså inte den jackan Petra köpte och sedan lämnade tillbaka. Jag tror som någon nämnde tidigare att man är så oerhört påverkad av sin omgivning. Som student i Lund är det relativt kontroversiellt att ha nya pälsar, förutom kanske i vissa umgängen där personerna påminner om Petra och hennes gäng. Inget ont om Petra! Jag menar tvärt om, att det handlar om en utbildningsprocess och att man inte kan klandra en enskild individ som tar lite skeva beslut när dessa beslut är helt normala inom den umgängeskretsen. Bra Petra att du tar första steget till att förändra det faktum att det skulle vara ett självklart val att bära päls inom din vänskapskrets. Du kan hålla huvudet högt även om andra kanske tycker att du är lite ”oskön”. Till slut kommer vinden vända och du kan stoltsera med att du var först. Fint av dig!

  Jasmine 2015-10-10 09:17:34
  Svara
 • Fan vad fint Petra, så bra gjort. Och bra skrivet! Jättestort att en trendig mediaprofil tar ställning – du gör skillnad! KRAM och trevlig helg

  matilda 2015-10-10 09:03:09
  Svara
 • Helt rätt! Bra skrivet!!

  alexandra 2015-10-10 03:13:01
  Svara
 • Är vegan och tycker att du har helt rätt. Ville bara säga det så att du inte tror att alla är hatiska och galna haha. Man måste absolut inte vara en dålig människa för att man inte är vegan. Utnyttjandet av djur är så normaliserat och undangömt att man knappast kan klandra någon.
  Om du vill förstå varför veganer (och mångas frustration och dumma beteende) så kan du titta på ”Cowspiracy” om miljöpåverkan (finns på Netflix och är superbra), ”Earthlings” om djurens situation (finns på youtube), och ”Forks Over Knives” om hur animalisk mat påverkar vår hälsa (finns också på Netflix). Om du bara ska titta på en grej så rekommenderar jag dock ”101 reasons to go vegan” som är ett lättsamt och väldigt bra tal/föreläsning på youtube.
  Kramkram

  Elina 2015-10-10 02:35:35 http://nouw.com/elinajidekrans
  Svara
 • Men om du själv blev så pass påverkad av alla kommentaren och den film du såg att du bestämde dig för att lämna tillbaka jackan, så kanske du också kan förstå varför människor blir så oerhört upprörda över att du så lättvindigt gick och köpte en jacka med päls från början. Den vidriga film du såg är bara toppen av isberget och det är väldigt ignorant att blunda för sådana hemskheter och sedan skylla det på ”extrema djurrättsaktivister”. Det är inte djurrättsaktivisternas fel att du inte vill ta del av världen så som den ser ut.
  Jag skulle jättegärna vilja veta om du fortfarande tycker att veganer är så extrema efter att du sett Earthlings, Cowspiracy, Blackfish, Forks over knives och besökt sidor som exempelvis http://www.ettlivsomgris.se/. Jag förstår att du tycker att det är jättejobbigt att få röd färg på din nya, dyra jacka, men jag tror också att du måste skapa dig en förståelse över varför den röda färgen kastas, oavsett om det är rätt eller inte.

  Sophie 2015-10-10 00:11:12
  Svara
  • Svar på Sophies kommentar.

   Så jäkla bra skrivet. Exakt så är det! Också trött på hur djurrättsaktivister/veganer benämns extrema etc när en brinner för sin sak. Veganism och veganer lever aktivt för att åsamka så lite skada som möjligt mot djuren – det finns inget extremt i ett sådant leverne. Se på alla de filmer som du nämner, t ex. Där snackar vi extremitet vilket alla icke-veganer faktiskt bidrar till. Det handlar inte om pajkastning men veganer tar aktivt avstånd från allt det vidriga och hittar andra alternativ vare sig det gäller mjölk i kaffet, skinnskor eller burgare. Och det finns ju alternativ – varför inte testa dem? Det håller inte att säga att en gillar smaken av kött, är uppvuxen med mjölk osv för fakta hur det går till för att just du ska få sådant ‘som är gott’ är så etiskt motbjudande att jag själv får ont i magen av bara tanken. Det går hur bra som helst att konsumera annat än animaliska produkter, även för hälsan. Veganism är en livsstil, ingen diet. Vi måste bryta den blinda normen som uppmanar hela samhället att konsumera på ett visst sätt med vissa produkter. Djur ska inte behöva lida (för det gör de, ekologiskt eller inte) för att människor är för lata för att byta livsstil.

   Sofie 2015-10-10 07:40:57
   Svara
 • Åh bra beslut tycker jag :)

  Mikaela 2015-10-09 23:29:03
  Svara
 • Jag tycker alla ska lugna ner sig lite. Päls är inte sämre än t.ex. bomull, bomull kommer från växter som är levande organismer. Att flå en räv eller mink är samma sak som att slita av bomull från en växt. Den lider lika mycket. Att ha krukväxter instängda i en liten kruka är samma som att ha djur instängda i små burar. Att ha en hund i t.ex. en varm bil är samma som att glömma bort att vattna blomman så den dör.

  Mathilda 2015-10-09 23:19:44
  Svara
  • Svar på Mathildas kommentar.

   Jag anar ett visst mått av ironi men försök att tänka ett steg längre och se helhetbilden. Det handlar om att bommulsindustrin kräver enorma mängder vatten och odlas i normalt väldigt torra miljöer. Detta gör att man måste konstbevattna med sötvatten och det i sin tur gör att både människor och djur dör och ekosystem kastas i obalans. Det finns inget rätt eller fel, svart eller vitt utan allt är mixat i en riktigt komplicerad gråzon. Läs mer http://www.wwf.se/vrt-arbete/vtmarkerstvatten/vattenfotavtryck/1128210-bomull-1a-sida

   Johanna 2015-10-10 00:21:27
   Svara
 • Men vänta nu, vem är det som egentligen är extrem nu Petra? En vegan, som är emot all exploatering & lidande av djur eller en människa som äter lik, dricker en annan arts bröstmjölk(vars mor blev tvångsinseminerad dvs. Våldtagen o vars kalv har samma öde till mötes el också slaktas). Bär päls pga mode(& snälla, vem fattar inte att djuret lidit!?), bär makeup vars plågsamma tester utförs på tusentals råttor/möss/marsvin/kaniner mm, tvättmedel/parfym/cigg som testas på hundar i dödliga doser Osv osv. Kort o gott, en människa som inte bryr sej om något annat än sej själv!
  Du är en människa som blundar & tycker verkligheten är för brutal o obekväm pch ist skyller ifrån dej på ”hemska djurrättsaktivister”.
  Det är inte vi som är problemet i detta, det är ni som är det!
  Herregud det är 2015! Hur trendig kan man vara om man inte har koll på veganism, djurens rättigheter & miljön!?

  Denise Swärd 2015-10-09 22:48:42
  Svara
  • Svar på Denise Swärds kommentar.

   Jag skulle helt klart säga att det är du och likasinnade som är extrema. Jag, och de flesta med mig, skulle inte kalla någon för ett jävla äckel för att de exempelvis äter tofu. Tofu har visat sig inte bara vara skadligt för odlarna då de använder skadliga besprutningsmedel utan det är också en av de mest miljöovänliga produkterna i livsmedel. Anledningen? Det mesta exporteras från Asien och åker alltså runt hela jordklotet för att hamna på din talrik. Där är närproducerat kött SÅ mycket bättre för vår planet. Och det är väl viktigast? För utan den så spelar det inte så stor roll om folk köper päls eller ej. Kanske dags att bli köttätare istället?

   Sara 2015-10-10 20:04:56
   Svara
   • Svar på Saras kommentar.

    Nej nej nej, närproducerat kött har en mycket större negativ miljöpåverkan än tex sojaprodukter som fraktats från andra sidan jordklotet. Köttet är den största miljöboven. Det går inte att jämföra på långa vägar.

    Elin 2015-10-11 22:31:58
    Svara
    • Svar på Elins kommentar.

     En liten parantes gällande kött- och mjölkdebatten: det finns människor som inte vill bo i Stockholm utan sörjer för att Sverige ska få ha fortsatt öppna landskap = bedriver skog- och jordbruk. Om vi slutar äta kött/dricka mjölk kommer det i långa loppet leda till en total urbanisering och tvångsflytt till storstan för alla våra fina bönder. Dessutom behöver vi hålla viltdjursstammen i skick genom jakt. Jag blir oerhört trött på miljöpartister som vill ha landsbygden som nåt jävla museum och inte förstår att människor BOR DÄR och försörjer sig precis som deras familj gjort sen århundraden tillbaka!
     Att tvångsflytta alla landsbygdsbor till stan är minst lika vidrigt som att låta hönor sitta i trånga små burar.

     Ida 2015-10-12 10:28:27
     Svara
    • Svar på Elins kommentar.

     Det beror helt på vilket djur vi pratar om. Ko och lamm är egentligen det stora problemet. Gris oh kyckling har inte i närheten av samma miljöpåverkan. Man kan inte jämföra äpplen och päron.

     Johanna 2015-10-12 10:06:57
     Svara
  • Svar på Denise Swärds kommentar.

   Men sluta överdramatisera det genom att använda ord som ”äta lik..” osv. och börja se situationen lite mer nyanserat! Det finns inget rätt eller fel, utan bara massa åsikter. Vår art skulle inte ens ha existerat om våra förfädrar inte ”åt lik” och drack mjölk för att överleva – det är en del av utvecklingen och den ska nog självständigt skapa sin väg fram! Jag håller med om att det är dags att se på våra djurrättigheter nu när teknologin har gjort det möjligt att ersätta något vi inte har kunnat förr, men det tar sin tid! Dessutom har vi fortfarande inte kommit så långt på några områden att vi har råd att inte testa på djur! Ja, det är kanske hemskt att testa läkemedel på råttor men just nu har vi inte något val.. ännu. Jag tror alla här kan enas om att de hellre vill att man utforskar biverkningar av en medicin på råttor innan de stoppar den i munnen på våra familjemedlemmar.

   A+ 2015-10-09 23:22:23
   Svara
   • Svar på A+s kommentar.

    Det är inte att överdramatisera, äter en kött så äter en döda djur = lik. Det ska en inte blunda för.

    Linn 2015-10-10 23:04:37
    Svara
 • Slappna av alla negativa människor – vem sjutton är perfekt? Det är blogg och det är hennes liv och verklighet – sluta fälja om du inte fixar det och därför måste vara ouppfostrad.

  Michaela 2015-10-09 22:45:05
  Svara
 • Bra att du inte blundar för grymheten djuren utsätts för bara för att man ska en fin kappa. Fint gjort av dig! ❤️

  Jessica 2015-10-09 22:32:08
  Svara
 • Äh päls är bäst. Ingen protest.

  Dasha 2015-10-09 22:14:17 http://dasha.metromode.se
  Svara
  • Svar på Dashas kommentar.

   Det var otroligt fint gjort av dig, Petra, att lyssna på dina läsares budskap och bestämma dig för att lämna tillbaka kappan. Med så imbecilla vänner som personen ovan så förstår jag om du blivit påverkad i fel riktning tidigare. Men bra att du förmår tänka och agera själv. Massor av pepp och kärlek till dig för ditt ställningstagande!

   Maria 2015-10-11 20:19:23
   Svara
  • Svar på Dashas kommentar.

   Tips: det finns fina fusk pälsar du kan bära och så slipper djuren plågas för att du ska ha en fin jacka!

   Jessica 2015-10-10 11:24:07
   Svara
  • Svar på Dashas kommentar.

   Förstår att Petra inte ifrågasatt pälsindustrin tidigare när delar av hennes hennes umgänge uppenbarligen saknar förmågan att resonera och tänka längre än vad näsan räcker.

   J 2015-10-10 08:57:34
   Svara
 • Strongt Petra! Heja dig, så himla bra gjort.

  Jenny 2015-10-09 21:27:53
  Svara
 • Fast va?!? Du lämnade tillbaka kappan för att det finns följare som inte tycker du ska bära päls?Förstår verkligen inte det argumentet.
  De som är emot päls , jag antar att ni är veganer som inte köper kläder tillverkade från tex h&m för där snackar vi ohumana förhållanden för många av de stackarna som är med i tillverkningskedjan.
  Dubbelmoral all time high(!)
  Själv bär jag stolt päls. Men jag är heller inte vegan. Fria valet?

  //Matilda

  Matilda 2015-10-09 21:25:02
  Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Se den här filmen innan du uttalar dig om päls, https://www.youtube.com/watch?v=DE56fAD3HyE om du fortfarande tycker att pälsindustrin är helt ok tycker jag oerhört synd om dig.

   Sanna 2015-10-11 12:29:21
   Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Mathilda, det verkar vara en viktig punkt i ditt liv det här med päls eftersom du har kommenterat väldigt många av inläggen för att berätta om dia pälsar. Det är tråkigt att du inte ser möjligheter med konstgjorda material före pälsar som sätter så mycket djur i lidande. Om du inte förstår vilket lidande djuren upplever så är det ditt ansvar att läsa på, det är inte lika glamoröst som du försöker övertala dig själv och andra..

   Annie 2015-10-10 23:14:16
   Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Fritt val? Samvete? Hjärta? Att vilja andra väl (inklusive de som inte är homo sapiens).. Ja alla fria val, man väljer ju vilken värld man vill leva i..

   Kristina 2015-10-10 00:41:50
   Svara
 • Klokt och mycket bra val av dig tycker jag! Jag var en av de som skrev att du inte borde köpa päls, hoppas inte du tog det som något elakt för så var det verkligen inte tänkt. Håller med dig med att man inte lyssnar på nån som bara går till anfall!

  Caroline 2015-10-09 21:00:59
  Svara
 • Var finns helt etiskt korrekta vinterjackan? Köpa päls, djuren lider. Köpa jacka från valfri budgetkedja, kassa arbetsförhållanden I fabriken, långa transporter, håller endast en säsong, inget andrahandsvärde. Köpa syntetiska material, smutsiga tillverkningsprocesser, farliga kemikalier. Hur man än vrider och vänder på det här man ändå ändan bak. Det finns så många parametrar som påverkar hur bra/dålig din vinterjacka är att det är ytterst svårt att säga att den ena säkert är bättre än den andra utan en djupare analys. Vad är bäst att ett djur sätter livet till för att skapa en krage eller att bommulsindustrin förstör hela ekosystem… Det finns inga enkla svar på komplexa problem.

  Johnna 2015-10-09 20:49:56
  Svara
 • Vilken förebild! Bra val Petra. :)

  Anita 2015-10-09 20:49:35
  Svara
 • Du är fantastisk!! :D Att våga, vilja och kunna tänka om sådär imponerar på mig! <3

  Zarah-Lou 2015-10-09 20:15:25 http://blogg.zarah-lou.se/
  Svara
 • Jag är inte en av de aktivisterna, men bra tänkt Petra! Gillar verkligen din ståndpunkt. Du växte enormt i mina ögon nu, även om jag alltid tyckt att du är gryyyym! Trevlig fredag på dig! Kram!

  Pernilla 2015-10-09 19:43:45
  Svara
 • Klogt och välgenomtänkt val, Petra – det är inte många bloggare som skänker en tanke åt sådant och definitivt färre som lyssnar på sina läsare. Jag personligen tycker att päls kan vara det vackraste man kan bära, men det är nog få som är så ignoranta att de kan bära päls utan att få dåligt samvete. Evolutionärt är päls ju något som gjort att människan har överlevt, men vi lever inte längre i en värld var vi inte kan klara oss utan den, och prisen är dessutom allt för dyr att betala – illigal jakt, djurplågeri, massproduktion osv. Jag tycker, som du också skriver, det är mer OK att köpa 2hand eftersom skadan är redan skedd då, men man ska ändå tänka sig om så man inte uppmunktrar och upprätthåller denna vidriga bransch.

  A+ 2015-10-09 19:30:17
  Svara
 • Håller med helt. Jag är vegan men prackar aldrig på folk min livsstil. Dock upplyser jag dem gärna om varför när de frågar. Har på det sättet bl.a. lyckats få min mest inbitne köttätarvän att äta mindre kött, och nu messar han mig och ber om vegorecept.:)

  Linda 2015-10-09 18:35:03
  Svara
 • Åå vad fint och bra ståndpunkt! Päls är finast på djur ❤️

  Linda 2015-10-09 18:34:18
  Svara
 • Äntligen, Petra beter sig INTE idiotiskt. det var första gången. Men don’t worry, du kommer vara jättebesatt av en ny jacka om 2 veckor.

  sandra 2015-10-09 18:25:35
  Svara
  • Svar på sandras kommentar.

   Åh, vad härligt att du äntligen kan få må lite bättre efter att ha tryckt ner någon annan såhär en fredagskväll! Det känns mycket bättre nu va? Vidrig kommentar och vidrigt sätt att tänka om andra människor. Du måste vara helt och fullt olycklig för att känna ett behov av att yttra en sån kommentar till Petra.

   Elin 2015-10-09 20:57:28
   Svara
  • Svar på sandras kommentar.

   Men är du seriös? Måste du klanka ner på folk? Har du inget bättre för dig?

   Johanna 2015-10-09 18:43:13
   Svara
 • Åh så skönt att du skriver så. Är så trött på att vissa människor ska pracka på en sina åsikter på ett otrevligt sätt.
  Jag är själv vegetarian (främst av miljöskäl) och fick för någon vecka sen en spydig kommentar om att det minsann var blod i ost dvs inte vegetariskt så hur kunde jag äta ost? Bad inte om den kommentaren precis..
  Har även en päls som är från min farmor, hur fin som helst men vågar knappt ha den för måste alltid försvara mig.
  Alla dessa människor som tycker att de är tusen gånger bättre än oss alla pga diverse åsikter/val, utbilda oss istället då för att bara skrika på oss..

  Lisa 2015-10-09 18:07:45
  Svara
 • Tjohooo! Heja dej som tänkt om!

  Johanna 2015-10-09 17:55:02
  Svara
Petra Tungårdens webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Home
Jannike Ebbing
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Jenny Sunding
Home
34 kvadrat
Lifestyle
By Momo
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind