Bygg den perfekta basgarderoben!

Basgarderob
Allt på den här bilden har ett lågt PPA-värde. Dvs. Pris Per Användning. Kostymen från Filippa K fungerar till precis allt och kan kombineras i all oändlighet. Fungerar lika bra till vardags som till fest. Mina célineglasögon- och väska likaså. 

Jag och Caroline var ju i Palma för någon vecka sedan och föreläste om: ”Hur man bygger den perfekta basgarderoben” och ”Hur man klär sig rätt efter sin kropp”. Vi har satt ihop allt material tillsammans. Jag tänkte att jag skulle gå igenom föreläsningarna med er i bloggen. Först ut är basgarderoben. Grunden till allt.

Efter vår föreläsning så rensakade jag mig själv. För jag har nämligen själv en riktigt dålig basgarderob. Så det är mitt höstprojekt, att bygga upp en bra grund så man har något att falla tillbaka på. Ofta när man står där i en klädkris så är det ju ett basplagg som fattas. Som ett finare sidenlinne under kavajen. Så den här vintern ska jag investera i nyckelplagg som låser upp garderoben.

Basgarderoben är vår vardagsuniform och de plagg vi utan tvekan spenderar mest tid i. Ändå lägger vi ofta minst pengar på våra basplagg. Du kan inte koka soppa på en spik. Men med ett välfyllt skafferi med basvaror kan du slänga ihop en rätt på nolltid. Samma sak gäller för garderoben. Utan en redig basgarderob blir oftast slutresultatet spontana felköp som används en gång.

Vet ni hur många festklänningar jag har hemma? För många. Hur ofta använder jag dem? Aldrig. Vet ni hur många vita t-shirtar jag har hemma? En som jag gillar (10 som jag hatar). Hur ofta använder jag min vita t-shirt? Minst två gånger i veckan. Jag vet, det är roligare att lägga pengar på festklänningar. Det är ett roligare plagg att köpa. Men egentligen är det inte bättre att lägga på pengar på plagg som man syns i varje dag? Varför snåla på kvalité och passform när det kommer till basen?

Basplaggen kan kombineras i all oändlighet.

Du behöver (sedan kanske du inte gillar skinnjackor eller har råd med kashmir, men detta är bara en grund att utgå från):

 • En vit skjorta
 • Svarta kostymbyxor
 • En svart kavaj
 • En Kashmirtröja
 • Ett par klassiska jeans
 • Den lilla svarta
 • Skinnjacka
 • En vit- och en svart t-shirt
 • Sneakers
 • Ett par klassiska svarta pumps
 • En svart skinnväska.

Rensa ut det gamla. Riv ut hela garderoben och gör en lista. Hur många vita t-shirtar har du? När uppstår dina klädkriser? Vad är det som fattas? Fundera och gå igenom din nuvarande garderob innan du börjar din resa med att bygga upp din nya fantastiska basgarderob. Många plagg har ett bäst föredatum, se dina t-shirtar som färskvaror. De bör bytas ut men jämna mellanrum.

Känns det trist att lägga pengar på basgardroben?

Gör en enkelekvation – PPA, pris per användning. Hur ofta använder du egentligen den hysteriska toppen jämfört med den vita skjortan? Investera i plagg med bra kvalité och materialval som är tidlösa. Som sagt de klassiska plaggen kan du använda säsongen efter säsong. Samma sak gäller för smycken, investera i signaturen smycken, de behöver inte kosta skjortan. Skippa krimskramset som missfärgas och går sönder.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

  Jordyn Benson 2024-04-18 21:59:02 https://autodir.bg
  Svara
 • Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

  Brooklynn Saunders 2024-02-07 03:54:16 https://linked.bg
  Svara
 • There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

  Abraham Quinn 2024-01-12 11:39:10 https://stara-zagora.info
  Svara
 • IWC International Watch Co. AG, doing business as IWC Schaffhausen, is a luxury Swiss watch manufacturer located in Schaffhausen, Switzerland.Founded by American watchmaker Florentine Ariosto Jones in 1868, IWC has been a subsidiary of the Swiss Richemont Group since 2000.

  orologi repliche 2023-11-20 10:10:08 https://www.orologilusso.eu/
  Svara
 • Breitling SA (German pronunciation: [ˈbraɪtlɪŋ]) is a Swiss luxury watchmaker founded in 1884 in Saint-Imier, Switzerland, by Léon Breitling. The company is known for its precision-made chronometers designed for aviators and is based in Grenchen, Switzerland.

  Breitling Replica Watches 2023-10-19 06:20:50 https://www.mywatchesbiz.com/breitling-watches-replica/
  Svara
 • La storia di Rolex è indissolubilmente legata allo spirito pionieristico del suo fondatore, Hans Wilsdorf. Nel 1905, a soli 24 anni, Wilsdorf creò a Londra un’azienda specializzata nella commercializzazione di Orologi Replica. Iniziò così ad immaginare un segnatempo che potesse essere portato al polso. Pur non garantendo gli orologi da polso una precisione molto accurata, Hans Wilsdorf riuscì a renderli non solo eleganti, ma anche affidabili.

  imitazioni orologi 2023-10-19 06:17:19 https://www.orologilusso.eu/
  Svara
 • It’s nice to see the best quality content from such sites. gulfstream live streaming

  Svara
 • But wanna say that this really is quite helpful , Thanks for taking your time to write this. https://freehorseracingtv.com/live2/

  Svara
 • Short, sweet, and to the point. Loved it!

  Svara
 • Wonderful post! We will be linking to this great article on our site. Keep up the great writing. https://freehorseracingtv.com/live/

  racing uk stream live 2022-12-24 10:14:21 https://freehorseracingtv.com/live/racing-tv-live/
  Svara
 • Good article with great ideas! Thank you for this important article. Thank you very much for this wonderful information. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/Guzelbahce-Evden-Eve-Nakliyat

  Svara
 • Thank you for great content. I look forward to the continuation.

  evden eve nakliyat izmir 2022-12-08 19:41:45 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • We always follow your beautiful content, I look forward to the continuation. https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/

  gaziemir nakliyat 2022-12-07 12:07:19 https://izmirmerkitevdenevenakliyat.com/
  Svara
 • A big thank you for your blog.Really looking forward to read more. Want more. https://freehorseracingtv.com/

  is haydock races on tv today 2022-12-03 21:31:56 https://freehorseracingtv.com/live/dubai-horse-racing-live-tv/
  Svara
 • Just added this blog to my favorites. I enjoy reading your blogs and hope you keep them coming!

  www ntv de live ticker 2022-10-08 07:35:06 https://oneotv.online/live/ntv-live-stream/
  Svara
 • Hejsan,

  Kan du inte grotta ner dig mer i denna lista och ge bra tips på var du hittar dessa basplagg?

  Mvh,
  Fisken

  Dory 2015-12-06 14:39:18
  Svara
 • Superfin oufit Petra! Gillar din blogg och personlighet skarpt!

  Cindy 2015-11-11 20:48:21 http://www.cindyhedberg.blogspot.se
  Svara
 • Det där är PRECIS min basgarderob, förutom att ALLT är i den trista kvalitén som tvättas sönder efter bara några gånger. Jag ska verkligen försöka lägga lite krut på basen istället för allt det där som sällan eller aldrig används… men det känns ju så trist!

  Den här månaden har jag, efter inspiration av ditt inlägg, köpt en ”lilla svarta” från Malene Birger som sägs vara välsydda och evighetsplagg, samt en grå tröja från Filippa K som alltid levererar med kvalité. Äntligen. Nästa löning får det bli något ytterligare från basbehovet, det var roligare än jag trott :)

  Julia 2015-11-04 20:42:25
  Svara
 • Jag håller med Karin, kostymbyxor har aldrig varit ngt jag ens övervägt, och jag tycker nog att en kavaj i högre grad än kostymbyxor och läderjacka är den av en basgarderob, men kavaj och kostymbyxor måste väl inte gå hand i hand? Jag gillar tanken på basgarderob, men det känns väldigt brett. Många fula tröjor som är sköna och som man har under tjockare tröjor så de inte syns, räknas det som basgarderob? Kläder som möjliggör bärandet av andra kläder? Eller är basgarderoben de kläder man har som passar till (typ) allt och som syns när man bär plaggen? Ett linne att göra kavajen snygg är väl inte bas garderob isåfall, det är en detalj.
  Och man rensakar inte sig själv, man rannsakar sig själv.

  emmy 2015-10-31 10:10:41
  Svara
 • Stort tack för ett bra inlägg!! Precis något sånt här jag eftersökte jag ska också ha detta som projekt i höst vinter vår.. Ska börja med kostymbyxor och ett par sneakers.. Filippa K och Adidas tänkte jag börja då.. Kram

  Jenny 2015-10-31 09:41:24
  Svara
 • Hm, älskar sådana ”basgarderob-tips”, men tycker att listan blir lite väl smal. Den är toppen om man jobbar på bank eller har en mer ”elegant” stil, men alla har verkligen inte en stil där pumps och vita skjortor går varma? För mig är en typisk bas/vardags-outfit mer avslappnad. Skulle känna mig sjukt utklädd i pumps och vit skjorta (om den inte var lite mer loose fit, typ en stor vit linneskjorta på sommaren) och både kostymbyxor, skinnjacka och svart kavaj känns väldigt o-jag. Efterlyser tips om att bygga upp sin basgarderob utifrån sin personliga stil, om du fattar hur jag menar? Samma plagg funkar ju inte för alla (även om vissa såklart funkar mer brett än andra, typ den vita t-shirten/blusen). T ex istället för skinnjacka kanske lägga in en trenchcoat/cargo-jacka osv utifrån olika stilar. Ett alternativ för benen som inte är jeans men inte heller är kostymbyxor kan vara chinos/slacks/andra typer av tygbyxor. Vore ett bra koncept tycker jag, att hjälpa till med basgarderoben utifrån stil :)

  Karin 2015-10-30 12:04:20
  Svara
 • Hej, har du något tips på bra kvalitets t-shirt, vilket märke man ska sattas på? 100% bomull är givet men även här varierar kvalitet enormt :)

  klara 2015-10-30 11:20:39
  Svara
 • Super bra inlägg! Tack :)

  KS 2015-10-29 22:59:36
  Svara
 • Världens tråkigaste blogginlägg. Den där listan på plagg går ju inte att göra något kul av? Jahapp helsvart på jobbet igen…

  Anna 2015-10-29 22:24:45
  Svara
 • Jag älskar basplagg, äger nog inte en enda festklänning. Haha! Nu senast köpte jag 3 skjortor (måste älska tag 3 betala för 2) och en kashmirtröja från Filippa K. Däremot har jag ingen bra t-shirt, var finns dem? Har provat allt från H&M till Filippa K men alla har haft kass kvalitet.

  Josefine 2015-10-29 20:13:48
  Svara
 • Åh tack, det här behöver jag höra/ lära mig. Har aldrig haft problem med vad jag skall sätta på mig förrän nu..!? 44 år, inte ung. Inte gammal, behöver liksom stila till mig.. Då är detta perfekt att börja med, nu skall här rensas!!! Kram å verkligen tack!

  Mella 2015-10-29 15:11:52
  Svara
 • Jag är tvärtom… Jag älskar basplagg och köper nästan bara det! Svarta/vita/gråa tshirts i bra kvalitet, enkla sidenblusar, uppklädda skjortor, kavajer, jeans osv. Tycker det är så himla tråkigt att lägga pengar på plagg som man vet att man bara kommer använda någon enstaka gång. Därför har jag alltid problem om helgerna när jag ska på en fest, för blir alltid likadant! Svarta byxor, sidenblus och klackar eller LBD. Det har blivit min uniform liksom… Önskar jag köpte lite roligare plagg ibland!

  Amanda 2015-10-29 13:55:15
  Svara
 • Fast det på bilden har ju ett lågt PPA i och med att det är tidlösa/bärbara/kvalitativa plagg och accessoarer som en kan använda länge. Inköpspriset är högt men då de används mer frekvent under en längre tid bryts ju priset ned jämfört med t.ex. en festklänning som bara används en gång, att priset för den användningen då = inköpspriset.

  martina 2015-10-29 13:33:42
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!