Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Andra inlägget Preventivmedel!

Efter att jag skrivit mitt inlägg om NaturalCycles i förra veckan så hörde de av sig och tackade och frågade om jag ville samarbeta med dem. Så det här inlägget är alltså i samarbete med NaturalCycles.

Tror många trodde att förgående inlägg var ett sponsrat inlägg. Men nej. Skulle aldrig undanhålla det om så var fallet. Särskilt inte när det gäller något så viktigt som preventivmedel. Jag valde själv det här preventivmedlet för att jag provat precis allt och ingenting fungerade. Ni kan läsa om min resa här och här. Min pappa är gynekolog och min mamma barnmorska. Så jag har haft riktigt bra coachning hemifrån.

Det hela började med att Mathilda, min bästa kompis, som använt NaturalCycles i ett år innan mig frågade varför jag inte provat det. Hon kan inte, precis som jag, äta hormoner. Först tvekade jag eftersom som jag är ganska slarvig och aldrig trodde att jag skulle få in det i rutin. Men sedan tänkte jag att vad tusan jag kan väl lika gärna testa det eftersom jag då gick oskyddad.

Jag ska inte sticka under stolen med att det tog mig minst en månad att få det till en vana att ta temperaturen varje morgon. Jag missade massa mornar i början. Jag är nämligen inte en rutinmänniska. Jag går sällan upp samma tid varje morgon. Ibland går jag upp vid 05.30 och ibland vid 08.00. Jag sover sällan samma antal timmar varje natt. Sedan har jag en tendens att städa bort saker och slarva bort saker. Så jag köpte två termometrar. En har jag bundit fast runt sängbordet så jag inte kan flytta den. Den andra har jag när jag reser.

Jag vill inte vara den som säger vad som är rätt eller fel. Preventivmedel är individuellt och bara för att det fungerar för mig behöver inte det kännas rätt för dig. Jag tycker helt allvarligt talat att det är en lavinartad djungel. Men det här har fungerat bra för just mig. Men man måste följa anvisningarna till punkt och pricka, annars fungerar det inte. Och det krävs en månads inlärningsperiod tills appen kan kalkylera din cykel.

Om ni nu är sugna på att testa NaturalCycles så skickade det med en erbjudandekod till er som ger er 100 kronor rabatt: Petra2NC

Har ni några frågor om preventivmedel eller om min upplevelse med Natural Cycles kan ni ställa dem i kommentarsfältet så lovar jag att svara. Vet hur jobbigt det kan vara att hitta rätt skydd som fungerar. Jag har provat precis allt från p-piller, minipiller till p-ring och spiral. Aldrig provat p-stav dock.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Hej, jag jobbar treskift, vilket innebär att jag vissa dagar sover på dagen och andra dagar sover på natten. Mätningen som ska göras när man vaknar, spelar det något roll när på dygnet den gjörs?

  Anna 2015-11-03 16:57:36
  Svara
 • Har selv brukt hormonfri prevensjon lenge og kjenner meg igjen i din erfaring. Jeg er veldig glad for at jeg testet et hormonfritt alternativ, da jeg lenge slet med bivirkninger av p-pillene. Legen ba meg teste hormonfri prevensjon http://www.hormonfritt.no og det er jeg glad for idag. Hormonfri prevensjon krever litt egeninnsats, men passer veldig bra for personer som er i et fast forhold. Lykke til videre :)

  Silje 2015-11-02 09:44:50
  Svara
 • Barnmorskor kommer inte att rekommendera NC förrän det finns tillräckligt mycket och bra forskning gjort på metoden, sjukvårdspersonal FÅR inte ordinera behandlingar som inte är baserade på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Det behöver ju inte betyda att det inte fungerar, vilken preventivmetod man än väljer har man ju ett eget ansvar för att sköta det på rätt sätt… Jag använde NC prevent i 6 månader, kunde inte mäta tempen exakt varje dag eftersom jag jobbar natt ibland, men körde med ägglossningsstickor runt förväntad ÄL för att få fler gröna dagar. Bytte till plan efter 6 månader och då blev jag gravid på första ägglossningen! För mig kändes det som ett kvitto på att det är en pålitlig metod. Framför allt är det skönt att ha koll på hur ens egen kropp fungerar. Jag hade kört med p-piller i över 10 år och tyckte det fungerade bra, men oj så stor skillnad det har blivit på mitt humör och sexlust efter att jag slutade.

  Lina 2015-11-01 15:38:14
  Svara
 • Jag har kört NC i över ett år. Med ganska oregelbunden mens (cykeln kan diffa på 10 dagar) har jag ganska många röda dagar. Men, det har fungerat bra för mig ändå genom att jag haft ett fast förhållande där vi båda har koll på detta och jag tycker det är skönt att inte äta några hormoner. Men, jag är 32 år och om jag skulle bli gravid är det inte hela världen även om det inte är något jag planerar för just nu. Jag har många vänner med och utan barn i samma ålder som säger samma sak. Jag skulle däremot inte ha kört NC om jag var 20 år utan fast förhållande, och inte ens med ett fast förhållande då en graviditet inte var tänkbart överhuvudtaget för mig just då. NC är en metod som hjälper en att hålla reda på sina ”säkra perioder”. För många kan metoden fungera och vara ett bra alternativ till hormoner, men, det gör säkerligen inte det för alla så det är nog bra att tänka igenom sin livssituation och hur en brukar agera vid val av preventinmedel. ”Naturligt” är inte alltid bäst.

  Josefin 2015-10-31 15:14:57
  Svara
 • Massiv marknadsföring i sociala medier är en smart försäljningstaktik men känns tveksamt för trovärdigheten…

  http://www.emmafrans.se/reproduktion/natural-cycles-effektivt-preventivmedel-eller-bara-en-ovanligt-dyr-kroppstermometer/

  Mia 2015-10-31 04:28:37
  Svara
 • Jag förstår om detta är en för personlig fråga, men varför bytte du från spiral/varför fungerade det inte bra? Har nämligen funderat på att skaffa kopparspiral

  Kate 2015-10-30 18:55:41
  Svara
  • Svar på Kates kommentar.

   Jag har kopparspiral! Alla har olika erfarenheter av det men min är enbart toppen. Jag är jätte känslig när det gäller hormoner och hade svampinfektion konstant i 6(!) år pga alla olika ppiller ungdomsmottagningen föreslog till mig. Hade världens tur som träffade en hjälpsam kvinna i en hälsokostbutik när jag desperat letade efter något som kunde hjälpa – hon sa att sluta med hormoner förändrade hela hennes liv. En vecka senare, utan ppiller, var mitt underliv nästan helt återställd.
   Satte i en kopparspiral ett år senare och hade hört att det var värre än att föda barn från vissa håll men att det var nemas problemas från andra. För mig kändes det som mensvärk i en halv minut men sen var det över och nu sitter den där och skyddar mig från graviditet utan att jag behöver tänka på preventivmedel (förutom gummi när jag är singel såklart!). Så jag har bara bra erfarenhet av kopparspiral som sagt. Go for it!

   Julia 2015-11-08 21:54:45
   Svara
 • Det är inget preventivMEDEL, det är en preventivMETOD.

  Linda 2015-10-30 18:18:59
  Svara
 • Hej! Jag har frågat flera barnmorskor vad de tycker om NC och alla har varit tveksamma. Under ens mest ferila ålder så kan man ju bli gravid närsom helst i månaden? Det känns inte helt säkert. Och om jag dricker, har feber eller sover längre eller mindre så påverkar det ju också. Kan man lita på NC till 100%?

  Louise 2015-10-30 18:08:57
  Svara
 • Jag undrar om det fungerar även om man har oregelbunden mens? Alltså olika långa cyklar varje gång?

  Caroline 2015-10-30 17:45:11
  Svara
 • Känns ju mindre bra nu när du skriver om det och det är ett samarbete. Skulle jättegärna se vilka förutsättningar det är för det samarbetet. Jag har tidigare varit i kontakt med företaget och fått deras kliniska studie som dom grundar sin statistik på och den är inte oberoende. Dom har gjort den själva vilket jag är helt emot.

  sara 2015-10-30 17:08:49
  Svara
 • Har du fått någon info om man ammar hur man ska mäta? Använde NC innan. Men eftersom man vaknar minst var tredje timme Zzzz…så blir nog temperaturen fel? Har inte börjat mäta än eftersom jag antar metoden inte fungerar under amningen. :(

  Johanna 2015-10-30 14:49:24
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hej Johanna!

   Tack för din funderingar. Du kan börja mäta även om du ammar.
   Hur lång tid det tar för cykeln att komma igång igen efter födseln är väldigt olika och kan ta ett tag om du ammar. Detta innebär ganska många röda dagar i början. Dock så kommer du med NaturalCycles kunna se den första ägglossningen, innan första mensen kommer, och antalet gröna dagar kommer då att börja öka successivt.

   Vi har många användare med småbarn och NaturalCycles funkar för de flesta. Oregelbunden sömn kan leda till högra temperaturfluktuationer, vilket kan leda till fler röda dagar, men det påverkar inte säkerheten. Så det är bara att testa och se hur det funkar för just dig. Försök att göra ungefär på samma sätt varje natt och mät efter den längsta sammanhängande period av sömn. Och om en natt är väldigt mycket sämre än din “standardnatt”, så skippa att mäta den morgonen. En sak som kan hjälpa för att få fler gröna dagar är att kombinera temperaturen med ägglossningstest. De finns att köpa online, tex via vår webshop (shop.naturalcycles.com).

   Helamning de första 6 månaderna ska i sig självt ge ett 94% skydd. Detta är inte tillräckligt för den säkerhet vi kräver och därför ger vi röda dagar tills första ägglossningen. Det är dock så klart upp till dig om 94% är säkert nog eller ej. Tänk dock på att du då verkligen måste helamma för att nå dessa 94%.

   Om du funderar över något får du gärna mejla till support@naturalcycles.com!
   Bästa hälsningar,
   NaturalCycles

   NaturalCycles 2015-10-30 15:24:56 https://www.naturalcycles.com
   Svara
 • Hej ML

  Läs den senaste forskningen och inte bara artikeln. P-appar är inte med i forskningen utan endast naturliga metoden etc. vilket är en stor skillnad mot NaturalCycles tex.

  Om man läser forskningen så visar den att många med p-piller etc också tvingas att göra abort. Så inget preventivmedel är 100% och man måste hitta ett som passar en personligen.

  Jag älskar NC.
  /E

  Michelle 2015-10-30 14:27:16
  Svara
 • Aborttalen ökar i Sverige och man ser att det finns ett samband mellan detta och att unga tjejer i större utsträckning väljer ineffektiva metoder (säkra perioder = t.ex natural cycles, kondom, avbrutna samlag) alt inget skydd alls för att man är så rädd för hormoner. Vi som jobbar inom abortvården träffar dagligen de här unga tjejerna som besvikna och ledsna måste göra abort för att de trodde att de hade ett effektivt skydd.

  Läs gärna den här artikeln med den senaste forskningen:
  http://www.mynewsdesk.com/se/danderyds_sjukhus/pressreleases/aborterna-oekar-bland-kvinnor-25-29-aar-1229365?utm_campaign=facebook&utm_medium=email&utm_source=channel

  Mitt tips är: läs på och välj den metod som passar dig men förstå vilka svagheter vissa metoder har så att du inte blir besviken.

  ML 2015-10-30 14:21:50
  Svara
 • Jag kör och NC, men känner inte riktigt att jag vågar ”lita på metoden” vilket resulterar i att jag och min kille alltid har avbrutet sex, även på gröna dagar. Har du vågat ”köra på i vanlig ordning”?

  Malin 2015-10-30 14:05:34
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Hej Malin!

   Tack för din ärliga kommentar.
   NaturalCycles skapades just för att ge kvinnor ett säkert, naturligt alternativ. Vår algoritm är kliniskt testat, där de gröna dagar är 99,95% icke fertila.
   Algoritmen bakom NaturalCycles tar bl.a hänsyn till faktorer som variation av cykellängd och ägglossningsdag, spermieöverlevnad, temperaturfluktuationer, mm.
   Om du får en grön dag har algoritmen räknat ut att du är 99,9% icke fertil. Du behöver alltså inte oroa dig! På röda dagar behöver du dock skydda dig med kondom. Observera att avbrutet samlag inte är ett säkert skydd för att förhindra en graviditet.
   Om du vill att vi kikar på din data eller undrar över något får du gärna mejla till support@naturalcycles.com !
   Bästa hälsningar,
   NC

   NaturalCycles 2015-10-30 14:55:09 https://www.naturalcycles.com
   Svara
 • Jag va i exakt samma situation som dig, hade varit utan preventivmedel ett tag och kände att jag natural cycles är rätt för mig, och det har faktiskt fungerat skitbra!! Kul med uppdatering från dig :)

  Felicia 2015-10-30 13:34:30
  Svara
 • Jag har blivit avrådd från att använda NC av min barnmorska, hur tycker din mamma om det? : )

  Lisa 2015-10-30 12:22:22
  Svara
Petra Tungårdens webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Fannie Redman
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Marie Serneholt
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Jenny Sunding
Home
34 kvadrat
Lifestyle
By Momo
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind