Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Hål i tänderna, Skaffa fasader? Och helt bedövad!

Bedövad TÄnderLer allt vad jag kan på bilden, haha. Superbedövad och supersvullen – så jävla dålig kombo.

Jag kom precis från tandläkaren där jag åkte på en riktig genomkörare. Var ju där igår och fick en ny tid idag redan. Så nu är jag helt bedövad i hela käften. Satan vad jobbigt det måste vara att ha en ansiktsförlamning. Skulle göra massa ärenden på stan men kan knappt prata så fick skita i det.

Okej, domen då?

Jag hade 3 hål (hjälp!) och en spricka mellan två tänder. Men nu till det värsta – jag har fått sprickor i mina framtänder. Flisor som lossnat längst ner (ser ni på bilden?).

Jag har alltid haft små framtänder (har jag tänkt), men tydligen så har jag gnisslat tänder så mycket när jag sover så det är därför de är så korta längst fram. Så jag måste skaffa bettskena, men tandläkaren tyckte också att jag skulle kunna sätta in fyra fasader längst fram då just de fyra tänderna är väldigt korta. Haha, mina fyra tänder längst fram ser ut som små mintpastiller. Jag måste be min mamma skicka bilder på mig när jag var ung, tänk om jag har gnisslat ner mina tänder markant (vilket tandläkaren trodde). Hur sinnessjukt är det?

Fasader

Ser ni flisorna? Längst ner på framtänderna. Min mamma har fasader för att hon slagit sönder ena framtanden och det är ju väldigt fint.

Men man vill ju inte se ut som ett Hollywoodfreak med kritvita spikraka tänder. Utan en snygg naturlig fasad i sådana fall. Har någon av er fasader? Det kostar ju en slant, är det värt det? Men det är ju jävligt snyggt om det blir bra och eftersom jag ändå gnisslat sönder mina egna och fått sprickor i dem kanske jag lika gärna bara ska köra på.

fasader
Min lillasyster Lollo sitter ju inne på en håll käften tandrad. Precis så skulle jag vilja att mina gaddar såg ut. Haha, får ta med den som förebild om jag ska göra fasader.

Vart gör man fasader? Vem är bäst? Tandläkaren jag var hos nu verkade grym i och för sig. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
33kommentarer
 • Jag läser alltid din blogg och du är så fin! Jag har aldrig tänkt på dina tänder men har själv haft fula sedan jag var liten. Jag bor lite utanför Göteborg men hittade en superbra tandläkare i Göteborg. Eriksbergs Tandvård heter det. Du kan nog googla det. Om du vill ha bilder på mina tänder så vet jag att de tagit både före och efter :)

  Ida Persson 2016-07-06 19:13:36
  Svara
 • Hej
  Du har jättefina tänder ju. Personligen tycker jag det är finast med lite mindre tänder och att 2:orna som sitter brevid de stora framtänderna är lite mindre. Kan bli lite ”hästigt” annars va.
  Tack för en kul intressant blogg :)

  Mathilda 2015-12-18 09:36:49
  Svara
 • Är själv i tandläkarvärlden och ser att folk pratar om Michael Karlsten, Dentalakademin. Skulle också rekommendera honom. Han är känd i tandläkarvärlden för estetisk tandvård. :)
  Och deras klinik är fin !

  T 2015-12-13 23:50:09
  Svara
 • Det är så värt det!!!! Fick mitt gratis pga under 20 och hade också små framtänder! Gör det :)))

  Lovisa 2015-12-12 23:59:04
  Svara
 • Jag har fasader :) jag är såååå nöjd! Jag fick det visserligen gratis pga jag saknade vissa tänder från födseln. Dock skulle jag inte rekommendera att ha fasader vid de tänder där man tuggar hårt på. Det blir ett speciellt tryck på tanden vilket jag tycker känns lite obehagligt. Men jag antar att man inte tuggar så mkt på framtänderna!

  Charlotte 2015-12-12 15:44:48
  Svara
 • Clas Oscarsson på Riddargatan 12 är extremt duktig på kosmetisk tandvård och jobbar väldigt mkt med just skalfasader. Är tandläkare själv och har skickat både kompisar och egna patienter dit och alla har blivit väldigt nöjda. Varm rekommendation!
  Hemsida: clasoscarsson.se

  Sara 2015-12-11 18:18:47
  Svara
 • http://www.dentalakademin.se <—— Michael Karlsten och Dentalakademins hemsida!

  Charlotte 2015-12-11 16:01:49
  Svara
 • Absolut bästa tandläkaren i Sthlm är Michael Karlsten. Jag arbetar med SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, där han är ackreditera och även har flertalet andra utmärkelser! Sjukt duktig! Kör hårt!

  Charlotte 2015-12-11 16:00:13
  Svara
 • Tdl Kent Nyman på avenyn i Göteborg gör fasader utan att slipa på dina egna tänder. Så att skapa framtida vårdbehov som en tdl ovan sa, är inte alls nödvändigt. Gå till honom!

  Fia 2015-12-11 15:18:46
  Svara
 • Åk till Dubai! Semester och fasader i ett ;) Dr. Gun Norell (svensk) på Dr Michael’s Dental Clinic är den BÄSTA tandläkaren. Rekommenderas!

  Andrea 2015-12-11 15:18:01
  Svara
 • Mina tänder har tappat flisor som tusan där fram. Ser inte kul ut och ja, det mindre och mindre tänder kvar..

  Annika 2015-12-11 10:45:05
  Svara
 • Du har iallafall raka framtänder, jag gnisslar snett (???) så mina är kortare på ena sidan och längre o spetsigare i mitten (hjälp!) Ska också få skena för detta nu och någon form av slipning ska fixas med! Har du spelat in dig på natten någon gång? Finns en apps om heter SLEEP TALK (kostar typ 12kr) jag har den och spelade in mig själv, det var fruktansvärt o höra hur HÅRT o högt jag gnisslar, inte konstigt tänderna ser ut som dom gör….

  Malin 2015-12-11 10:20:19 http://malinnorrman.devote.se
  Svara
 • Akademikliniken!

  Linda 2015-12-11 08:08:00
  Svara
 • Angneta Berneheim är bäst! Jag har fyra porslinsfasader på framtänderna och inte ens tandläkare kan se att det inte är mina! Gå dit om du vill ha den bästa i Sverige

  Emma 2015-12-10 23:43:04
  Svara
 • Hej Petra. Jag har två skalfasader/porslinsfasader på två av mina tänder i överkäken. Det är dom två bredvid de två i mitten om du förstår. Syftet för mig var att fylla i två gluggar. Man slipar ner de egna tänderna till små piggar vilket gör riktigt ont. Blev helt ok nöjd med resultatet men skulle rekommendera dig till att gå till en duktig tandläkare och tänka igenom ditt beslut flera gånger eftersom du inte kommer kunna få tillbaka dina ”gamla” tänder. Lycka till :)

  Vanessa 2015-12-10 21:36:11
  Svara
 • glömde skicka länk till hemsida: http://www.clasoscarsson.se

  isabelle 2015-12-10 20:47:01
  Svara
 • Hej Petra, Clas Oscarsson på Läkarhuset på Riddargatan 12 är helt fantastisk. Kontakta honom och hälsa från mig, du kommer inte bli besviken!! Kontakt: 08-611 11 1. Lycka till=)

  isabelle 2015-12-10 20:45:24
  Svara
 • Jag har fasader på mina två framtänder. Slog av framtänderna när jag var 9 och lagningarna man gjorde då har lossnat ett par gånger och den ena tanden var rotfylld och missfärgad. Från att inte ha kunnat använda mina framtänder eftersom att de typ kunnat lossna (lagningen alltså) har jag nu tänder som är ”som nya”. Eftersom fasaderna gjöts utifrån mina ursprungliga tänder är utseendet på tänderna väldigt likt originalet. Det kostade en slant, men av allt jag gjort med mina tänder var det klart värt det. Så nöjd! Men jag hade ju inte så mycket kvar av mina riktiga tänder om man bortser från lagningen. Det hade nog tagit emot mer att slipa ner större delen av tanden om jag hade hela tanden kvar, om än ev nergnisslad…
  Jag hade en riktig superstar till tandläkare på det här området. Vilket jag inte visste förrän efteråt. Tyvärr har han dock gått bort. Men han var fantastisk!

  Jessica 2015-12-10 20:43:48
  Svara
 • Hej Petra, jag är tandläkare sen 13 år tillbaka. Jag skulle akta mig för att ersätta dina egna tänder med fasader då du förstör lite av den egna tanden i processen. Man bygger då in ett framtida vårdbehov. Om du gör fyra skalfasader nu är risken att de behöver göras om el ersättas i framtiden stor.
  En bettskena är jättebra och skyddar dina tänder från ytterligare gnissling. Satsa absolut på det!
  Funderar du på fasader och vill träffa en bra tandläkare kan du be om remiss till en specialisttandläkare/övertandläkare som är specialist inom proterik.

  Sara 2015-12-10 20:19:18
  Svara
 • Jag har faktiskt tänk på att du har väldigt korta tänder, lite barntandsstorlek liksom.
  Intressant om det stämmer att man kan gnissla ner dem så mycket!

  Elin 2015-12-10 19:57:30
  Svara
 • Hej! Gå gärna in och titta på denna länkade hemsida då du är intresserad av fasader som ser naturliga ut. Min pappa är tandläkare med 30 års erfarenhet och de senaste 10-15 åren har han ägnar sig åt estetisk tandvård och även vunnit globala priser för sin kunskap på området. På hemsidan ser du olika fall han har gjort och du kommer även se det naturliga resultaten!

  http://www.tandlakareevawennerlund.se
  (Klicka dig vidare till Fredrik Wennerlund)

  Victoria Wennerlund 2015-12-10 19:46:47
  Svara
 • Marcus borde väl hört om du gnisslar?
  Låter skitläskigt med fasader om man inte måste, klart käftis föreslår det (pengar, pengar).

  Undrar också vad de blev med podden, var ju flera veckor sedan den spelades in och börjar bli inaktuell.
  En podd skall ju helst komma ut varje vecka med….

  A 2015-12-10 19:44:15
  Svara
 • Hej Petra, jag har tio fasader (laminat) i överkäken. Bästa tandläkaren, och den enda i Sverige som inte slipar ner dina egna tänders emalj, finns i Göteborg på Kungsportsavenyn. Mailar dig gärna mer info om mina laminat som han gjorde! Har även bettskena vilket är ett måste när man har laminat och när man är tandgnisslare.

  Sofie 2015-12-10 19:34:40
  Svara
 • Jag har två fasader på mina båda framtänder , det bästa jag gjort då jag hade sned tand jag störde mig enormt mkt på. Kan rekommendera Agneta Berneheim och hennes klinik på Kaptensgatan här i Sthlm . Hon är superproffs på detta, googla och kolla hemsidan!

  Maria Wikström 2015-12-10 18:22:59
  Svara
 • Hej! Håller med ovanstående! Mycket viktigt att hitta en duktig tandläkare med stort intresse och erfarenhet av estetisk tandvård!!!! Be att få kolla på före och efterbilder på fall som tandläkaren har gjort och avgör själv om du tycker att det är snyggt eller inte. Var beredd att betala lite extra, en tandläkare som vill utföra behandlingen med bästa resultat kommer lägga ner mer tid och använda sig av de bästa materialen hela vägen och det blir så klart lite dyrare. En seriös tandläkare hade framställt en så kallad mock up så du kan se ungefärligt slutresultat innan du ens beslutar om du vill göra fasader eller ej.

  Jag tror själv att det skulle bli snyggare att ta med hörntänderna också, för att få en naturlig tandbåge. Men är ingen expert (färdig tdl i juni och har ett stort intresse för estetik) passa dig för att sätta dit ”döda sockerbitar” om du förstår vad jag menar:)

  Visst måste man preparera sina egna tänder om man ska ha fasader men blir det rätt från början kan det bli otroligt snygg och hålla otroligt bra.

  Lycka till!

  Lina 2015-12-10 18:11:22
  Svara
 • Jag har porslinsfasader på mina fyra framtänder. Det är det bästa jag gjort, jag känner mig så mycket snyggare! Jag hade också mintpastiller innan haha. Fasaderna gjorde även så att läpparna blev större naturligt, eftersom tänderna låg bakom hela läppen, sån bra bonus! Kostar en del men håller förhoppningsvis livet ut. Marcus Dagnelid på Dagnelidkliniken i Göteborg är fantastisk, han gjorde mina. Det är en rätt lång process att skaffa fasader, många steg med att gjuta, testa, slipa. Under några veckor fick jag även ha provisoriska plasttänder när de tillverkade porslinet. Något att kolla upp är var de gör porslinet. Vissa köper tänderna från Kina. För mig var det viktigt att de gjordes av tekniker på plats hos tandläkaren. Du kommer inte ångra dig!

  Hanna 2015-12-10 18:05:16
  Svara
 • Hej Petra! Jag hade också en tanke om att jag ville göra fasader men min tandläkare avrådde mig starkt från att göra det. När man sätter dit fasader ”skalar” man bort en del av den egna tanden och limmar dit fasader. Du kommer alltså aldrig mer få möjlighet att ha dina ”riktiga” och naturliga tänder kvar. Tandläkaren själv hade gjort det och var nöjd men hon är å andra sidan närmare 50 år och för mig, som är 26 år, sa hon att det skulle vara lika med självmord på mina tänder. Jag är så glad över att jag hittade min tandläkare som har ett mer långsiktigt tänk. Vad du än väljer att göra, läs på om risker och nackdelar och se inte enbart alla fördelar och fina efterbilder. Efter år av tandställning känner jag mig väldigt påläst om allt som har om tänder att göra. haha
  Om man önskar ändra form eller liknande kan det istället vara bättre att använda komposit som är en annan typ av plast som ofta används för att laga tänder men som man alltså inte slipar bort en del av den egna tanden för.
  Hoppas du orkade läsa min roman och att dina tandproblem löser sig :)

  Malin 2015-12-10 17:30:51
  Svara
 • Hej Petra! Mina framtänder var exakt som dina innan. Alldeles hackiga längst ner och nästan så man var rädd att små bitar skulle trilla av! Min tandläkare slipade dem bara jämna, detta var ca 4 år sedan och de har hållt sig jämna sen dess :) men om dina redan är väldigt små kanske det inte är en lösning att slipa dem mer hehe. Hoppas du hittar en lösning som passar dig, Lycka till!

  Jennifer 2015-12-10 17:24:37
  Svara
 • Gå till Cissi Eichenholz, Sveriges bästa tandläkare, hon är en av de få som klarat dom absolut svåraste fallen, stark rekomenadtion, hon fixade mina tänder som var spruckna längst ner så att dom är helt jämna och fina men även världsbäst på allt annat:)

  E 2015-12-10 17:04:12
  Svara
 • Verkar jättekonstigt att du skulle behöva göra fasader, gnisslar också tänder och har sprickor men de kan ”lagas” utan fasader om man vill bli av med ojämnheten. Bettskena hjälper också

  Maria 2015-12-10 16:21:06
  Svara
 • Du ser inte ut att behöva fasader! Men bettskena behövs för att inte förvärra det.
  Om du gör det, hitta en sjukt bra tandläkare, en specialist i protetik.

  A 2015-12-10 16:10:10
  Svara
 • Hej Petra!
  Jag är sååå nyfiken på när din podd kommer ut?

  Sara 2015-12-10 15:40:26
  Svara

senaste från Mode

Petra Tungårdens webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
By Momo
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind