Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Dagens Meny

Laxering

Idag jobbar jag hemifrån. Har så mycket saker som ska in. Så nu är det fullt fokus. Idag står även något så festligt som laxering på menyn. Japp, fyra liter läskande laxabon ska ner i magen. Ni som har läst bloggen länge vet att jag har problem med magen och har haft det under flera år – så imorgon väntar gastroskopi och koloskopi.

Så nu får jag bara ”äta” flytande föda i form av genomskinliga drycker fram till imorgon bitti. Hello, kommer dö av hunger. Ska dessutom stå på eventet två och en halv timme efter att jag konsumerat laxerande – det kan bli en utmaning, haha.

Är det någon av er som gjort gastroskopi och koloskopi?

Hur obehagligt är det på en skala 1-10?

UPPDATERING:

Alltså skojar någon med mig – hur fan ska man få ner 4 liter av det här skiten. Det är ju helt sinnessjukt, knappt fått ner en liter och mår redan för jävla illa. Det är ju värre än kalsupar. Finns det inga tabletter med liknande effekt?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
49kommentarer
 • Hejsan,

  Gjorde själv ” en slang” i baken förra veckan.

  Det va det djävligaste jag gjort……Fy fan!

  Buken var uppsvällt flera dagar efteråt, men det värsta var att ligga på britsen och föra in en meter slang i analen.

  Gör aldrig om det, be om att få smärtstillande. Jag va dum som inte gjorde det!

  Lycka till!

  Ta det lugnt efteråt!

  Kram

  mari 2016-09-08 12:41:45
  Svara
 • Vi är nyfikna hur det gick för dig att stå på eventet efter att du fått i dig så mycket laxeringsmedel, haha!!

  Sara och Amanda 2016-09-08 11:27:19
  Svara
  • Svar på Sara och Amandas kommentar.

   Jag med!!!! När jag skulle göra gastro och kolonoskopi var jag ledig från jobbet dagen innan och det fanns inte en chans att jag skulle kunna gå ut. Man sprang ju på toa var femte minut! Event två timmar efter laxerande, gud bevare mig!

   Sandra 2016-09-08 12:04:42
   Svara
 • Vart har du köpt ditt fodral till datorn? :)

  Hanne 2016-09-08 11:00:14
  Svara
 • VARFÖR ska folk kommentera och vara brutalt ärliga dagen innan en annan person ska genomgå dessa undersökningar? Otroligt onödigt då många verkar tycka att det var fruktansvärt. Nej, sådana kommentarer kan väntas med till EFTER Petras undersökning kan jag känna.

  Frida 2016-09-08 09:11:14
  Svara
 • Åh herre Gud… Har en gastro och koloskopi inbokad i oktober och får nu panik. Snälla säg att det inte är så farligt som alla säger? Hur gick det för dig?

  Emma 2016-09-08 07:56:02
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hej, jag är precis hemkommen från en koloskopi och kan meddela att det verkligen inte var särskilt farligt alls! Jag fick först lugnande och sedan smärtlindring för att det gjorde ont när dom skulle in i dom första vecken på vänster sida. När dom väl kommit in ordentligt kunde jag bara andas lugnt och följa undersökningen på skärmen. Jag har varit rejält nervös för det här den senaste veckan men det hade jag inte behövt vara. Ett tips är att dricka miso-soppa/buljong under laxeringen för att inte bli alltför hungrig (och att använda mjukt toalettpapper ;) Det kommer att gå jättebra!

   Linn 2016-09-12 15:54:54
   Svara
 • Der bästa med koloskopi är att man får lugnade och bedövande om man vill, och det gör att du glömmer saken…Men är man inte irriterad i tarmen brukar det gå bra! Men måste säga att gå iväg mitt i en laxering, det hade inte jag utsatt mig för? Hoppas att det kommer gå bra för dig! Allt Gott! Karin

  Karin 2016-09-08 04:28:43
  Svara
 • Koloskopi är verkligen inte så farligt!! var typ bara intressant när man får kika på tarmarnas insida från en stor HD-tv, tips dock att be om lugnande (dom erbjuder inte) så blir det så gosigt så :)

  Olivia 2016-09-07 23:08:13
  Svara
 • Jag har bara gjort gastro och jag tyckte inte det var så farligt. Obehagligt ja, men inte ont eller så hemskt. Kanske 4, på en skala 1-10.

  Poddkollen 2016-09-07 22:15:38 http://www.devote.se/poddkollen
  Svara
 • Gastroskopin var värre än koloskopin tyckte jag. Jag var rätt dåsig å hög på morfin efter koloskopin så jag var ledig resten sv den dagen… Läkaren som gjorde på mej var så festlig så han lyste med kameralampan genom magen som en ”rolig grej” så lyser det rosa. Lycka till!

  Johanna 2016-09-07 22:10:33
  Svara
 • Hej! Jag vill minnas att jag endast behövde ta microlax innan jag gjorde koloskopi. Inte heller så trevligt men jag slapp i alla fall dricka något. Men då du även ska göra gastroskopi kanske det inte är tillräckligt? Koloskopi var såklart obehagligt och äckligt men läkarna är proffsiga! Lycka till!

  /Sofia

  Sofia 2016-09-07 21:20:02
  Svara
 • Det kommer säkert gå super, positiva tankar bara <3

  http://nouw.com/inspoinred

  Inspo Inred 2016-09-07 20:17:29 http://nouw.com/inspoinred
  Svara
 • Heja dig Petra! Gjorde koloskopi för ett år sen, va sinnessjukt nervös innan, grät som en tok hemma men vägrade ta med mig någon då jag tyckte de verkade sjukt äckligt.. Fick lugnande via spruta och körde på lustgas under hela behandlingen så jag försvann totalt och ”vaknade” när dom skulle trycka på magen för att flytta på kameran och då var smärtan olidlig så dom fick avbryta. Men det var konstigt nog inte så farligt. Låter värre än det är. Lycka till!!!!

  Joanna 2016-09-07 20:15:23
  Svara
 • Hej!

  Gjorde en Koloskopi för några år sedan och tycker de gick super. Fick lite lugnande och sen låg jag och var helt fascinerad över hur mina tarmar såg ut på TV :D

  Tycker verkligen du kan vara lugn. Lycka till!

  Rebecka 2016-09-07 20:07:13
  Svara
 • Alltså hur ont det gör beror på hur din tarm ligger. Jag måste alltid bli sövd pga krokig tarm! Hoppas det går bra för dig! Håller tummar att det inte är något allvarligt

  Elin 2016-09-07 19:50:01
  Svara
 • usch, har vart där också. Satt hukad över toaletten och höll för näsan när jag klunkade ner glasen. Direkt efter tog jag en klunk coca cola för att få bort den äckliga smaken. fy fan, lider med dig <3
  kram

  rebecka 2016-09-07 19:48:42
  Svara
 • Blanda det med lättdryck!!!!

  Elin 2016-09-07 19:46:03
  Svara
 • Jag gjorde en gastoskopi förra året, och var rejält nervös innan. Men det var faktiskt inte alls så farligt som jag väntade mig. Visst kväljningarna är inte så trevliga men det gör inte ont. Undersökningen gick väldigt fort och där jag gjorde den (Sophiahemmet) så spelade de lugn musik under tiden. Dessutom hade jag en fantastiskt bra sjuksköterska som pratade med mig hela tiden och påminde mig om att andas. Jag valde att ta lugnande, vilket jag rekommenderar. Efter en timme kunde jag äta igen och jag kände inte av någonting i halsen efteråt.

  Sara 2016-09-07 19:39:52
  Svara
 • Dessvärre måste du kämpa ner allt. Ju mindre du får i dig desto sämre ser de hur tarmen mår. Har gjort båda undersökningarna å är klassad som IBS mage sen 15 år. Äter glutenfritt på eget bevåg sen två år och alla, och då menade jag alla!!, problem med magen är nu borta. Aldrig ont aldrig uppblåst och inga andra problem heller. Tål åter att dricka kaffe, äta kryddstark mat, lök paprika mm.
  Tips från mig är att be de ta biopsi på tarmen för glutenintolerans samtidigt. Blodprov visar inte om du är glutenallergiker. Lycka till!

  Malin 2016-09-07 18:43:04
  Svara
 • Gastro är hemskt. Låg och grät hela, tack och lov korta, förloppet. Kolo kan göra jvligt ont och tar längre tid än gastro men är inte i närheten lika vidrigt…

  Josie 2016-09-07 18:42:32
  Svara
 • Tro inte på alla överdrifter här. Jag har gjort både kolo och gastro fyra gånger. Säg att du är nervös och be om maxdos lugnade. Sen håller du någon, tex en sköterska i handen, så kommer det gå bra.

  Åsa 2016-09-07 18:25:05
  Svara
 • Oj, du kan inte gå på eventet, det skulle du ångra! =/ Jag blev sövd för koloskopin (bästa Hallands landsting=) och kände ju ingenting förstås. Inte efteråt heller.

  Gittan 2016-09-07 18:21:27
  Svara
 • Hej! Som sjuksköterska som regelbundet hjälper patienter inför dessa undersökningar så rekommenderar jag dig att stanna hemma. Det kommer att rinna och det går i regel inte att hålla emot. Det är 4 liter för att du ska bli tom – är där avföring i vägen så ser man dåligt med kameran och då får man göra om det/komplettera med vattenlavemang. Så försök att dricka dem! Trist att göra om när man bara vill bli av med skiten, bokstavligt talat. ;-) be om lugnande när du är där om det känns obehagligt! Kram!

  Caroline 2016-09-07 17:55:34
  Svara
 • Hej! Jag jobbar på en gastro-avdelning och har nästintill dagligen patienter som dricker detta. Ibland brukar det funka med att ha den riktigt kyld (stå länge i kylskåpet) och sen hälla i koncentrerad saft, då ingen röd eftersom du inte får lov att dricka det. Lycka till! PS. Hade rekommenderat att du kollat upp vart en avskild toalett finns på eventet.

  Julia 2016-09-07 17:50:24
  Svara
 • Jag gjorde en koloskopi för ett tag sen då jag också haft problem med magen så länge jag kan minnas..
  På vårat sjukhus söver dem dock ingen, så det fick jag inte välja hur rädd jag än var.
  Jag fick lite lugnande som jag inte ens kände av och det slutade med att dem fick avsluta efter halva tarmen eftersom jag skrek av smärta..
  Så jag tror det där är väldigt olika, många får nog välja att sövas men just på vårat sjukhus så gör dem inte sånt.. fruktansvärt att inte få välja det om man är så rädd och orolig!

  Iza 2016-09-07 17:40:51 http://izahannaelin.se
  Svara
 • koloskopi var betydligt ”behagligare” än gastroskopin!

  emma 2016-09-07 17:22:54
  Svara
 • Har gjort gastro när jag blev gluten men blev nedsövd då eftersom jag var ganska ung. Men tycker man att det är svinjobbigt kan man be om att få bli nedsövd som vuxen med. Min syster ska göra gastro nedsövd om ett par månader. Lycka till!!!!!

  Elina 2016-09-07 17:21:52
  Svara
 • Hej Petra, jag har bara gjort gastro (utan lugnande) och hade min make inte varit med vet jag inte hur det gått. Jag tyckte det kändes som ett jävla övergrepp rent ut sagt. Någon skrev att det gick snabbt, 10 min med kväljningar non stop känns inte snabbt. Hade ont i halsen 4-5 dagar efter. Jag vill INTE skrämmas utan bara rekommendera att ha med dig någon som gör dig trygg . Lycka till

  Therese 2016-09-07 17:15:38
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   också gjort gastro- hade mycket magbesvär och de ville utesluta gluten (diagnos IBS, sjukt luddig diagnos) Det vara inte det trevligaste, håller med. Men jag fick lugnande, vet dock inte om det hjälpte, åkte till jobbet efter och ingen verkade reagera på att jag var lugnare eller så. Hade också ont i halsen i några dagar.

   Skulle jag behöva göra om skulle jag be om att bli sövd.

   Josefine 2016-09-07 18:22:54
   Svara
 • Köp hårda godisar sug på direkt efter du tagit några klunkar!! Det tog bort den vidriga smaken och var min räddning!

  Linnea 2016-09-07 17:04:11
  Svara
 • Be att få hålla någon i handen när du gör gastroskopin. Jag hade med mig min mamma och det var fan bra att ha någon att hålla i för hela kroppen kämpar emot (vilket inte är så konstigt med tanke på vad det innebär)!

  Ann 2016-09-07 16:54:56
  Svara
 • Hej!

  Jag gjorde en exakt likadan undersökning och som du säger smakar laxeringsmedlet för jävligt! Fick ner 1 liter under ca 2 h så fick åka in och få resten via en slang i näsan. Inte heller bekvämt men som sagt, fy fan vad vidrigt det är att dricka!
  Själva undersökningen är inte jobbig alls :) Genomgick undersökning p.g.a ulcerös kolit.

  Lycka till och hoppas du får ordning på magen!

  astrid 2016-09-07 16:46:19
  Svara
 • Hej Petra. Har gjort båda två. Svårt att få i sig 4 liter gud så illa man mår. Jag fick lugnande innan. 5 a det gick men det var obehagligt.
  mvh mari silverhem

  Mari silverhem 2016-09-07 16:44:38
  Svara
 • Jag har gjort Koloskopi flera ggr. Gastroskopi en gång. Det värsta med allt är att dricka de där fyra litrarna laxabon. Vidrigt. Fullständigt vidrigt. Finns inte en chans i h-vete att du kan stå på nåt event efteråt. Bara sitta på toan tyvärr. Fy fan.

  Malin 2016-09-07 16:36:17
  Svara
 • Hej Petra! Jag arbetar som sjuksköterska på en avdelning där det görs många gastroskopier och koloskopier. Min rekommendation är att absolut INTE gå på detta event. Så länge du inte vill bajsa ner dig offentligt. Det rinner! Inget event är värt det! Man måste ha en toalett nära! Lycka till och andas lugnt o be om MKT lugnande!

  erika 2016-09-07 16:33:37
  Svara
 • En liten varning! Tror inte det är någon vidare idé att du står på eventet efter att du druckit av laxabonet!!
  Jag har gjort både koloskopi och gastroskopi flera ggr och syftet med laxabonet är att tömma tarmen helt… Du behöver en toa riktigt nära dig!
  Be att få smärtstillande och avslappnande när de gör koloskopin om du upplever det obehagligt.
  Hoppas det går bra för dog och att du får hjälp med magen. Kram till dig?

  Catharina 2016-09-07 16:11:15
  Svara
 • Jag har gjort båda undersökningarna och även om det inte var någon vidare behaglig upplevelse så är det överstökat ganska snabbt. Att tänka på andningen som någon skrev är ett bra tips. Och att överlag tänka på andra saker än vad som händer för tillfället. MEN det jag vill utfärda en varning för är att lämna hemmet (förutom när du ska till läkaren alltså) när du sörplat i dig laxerande! Det är helt otroligt effektivt och effekten kan sitta i ett tag. Jag vill inte måla fan på väggen men inget event i världen är värt den katastrof som kan uppstå. Givetvis har alla individuella reaktioner på såna här grejer men 4l är en kraftig dos så jag vill bara varna dig. Jag blev även helt matt eftersom man inte får äta och kände mig hungrig som en varg. Farlig kombination! Lycka till!

  Annica 2016-09-07 16:07:16
  Svara
 • hej! jag har gjort koloskopi pga magbesvär och fick dricka den där jävla laxeringen :'(. Alltså hur fan fick en ner 4 liter??? jaja. koloskopin var obehaglig, jag var sjukt nervös innan men de gick på typ 10 minuter så det var överkomligt. + så SJUKT vänliga sjuksköterskor som pratade med en om himmel o jord så en skulle tänka på annat. jag tyckte det gjorde jävligt ont….men alla har olika upplevelser som jag pratat med, vissa har bar tyckt det känns konstigt…så ska inte skrämma upp dig!

  alex 2016-09-07 15:41:26 http://www.alexaaaa.blogg.se
  Svara
 • Oj oj oj vad folk överdriver!

  Jag har gjort gastosk. Kan ju säga att det handlar bara om att du låtsas om att slangen inte är där och att du enbart tänker på din andning! Tänk på andningen enbart och du kommer inte känna ett dugg, lovar! Och om du kommer av dig, Blrja tänk på andningen igen, andas in, andas ut! Gjort skiten 3 ggr, kommer gå galant! Heja dig!

  Ida 2016-09-07 15:40:04
  Svara
 • Kolonoskopi va väl mest konstigt men no pain.
  Gastro.. nja. låt oss säga att de va mindre kul. Kan bara ge rådet att andas lugnt. HELA TIDEN!

  lotta 2016-09-07 15:39:15
  Svara
 • Usch stackare!
  Jag har gjort båda och det är verkligen inte kul! Vet inte om man ska berätta om hur man spydde under tiden kameran fördes ner i strupen på en eller om man bara ska hålla käft… Båda är väldigt obehagliga. Be om mycket lugnande så går det bra men man är inte så pigg och stark efteråt.

  Styrkekramar!

  Amanda 2016-09-07 15:31:04 http://nouw.com/femtontjugotre
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   btw jag trodde jag skulle bli erbjuden både lugnande och smärtstillande när jag kom dit, vilket jag inte blev MEN jag insåg efteråt att jag inte tycker att jag hade behövt det heller. men som sagt upp till var o en..

   alex 2016-09-07 15:42:29 http://www.alexaaaa.blogg.se
   Svara
 • Hej!

  Försök andas lugnt med näsan när du gör gastro. Jag har gjort det och tycker det var okej.

  Kommer gå lysande.

  Kram

  f 2016-09-07 15:21:02
  Svara
 • Har gjort koloskopi… Ingen fest!! Be om mycket lugnande. Beror också på hur lång tarm du har.
  Och att stå på event efter det laxerande… Det slår till på ett ögonblink och sen går det inte att stoppa! LYCKA TILL!!!
  Hoppas du får hjälp med magen efter all koll! Heja dig :)

  Pillan 2016-09-07 15:11:57
  Svara
 • Jag har gjort båda.
  Gastro går vääldigt fort. Tycker många överdriver beskrivningen av det. Visst det är obehagligt när kräkreflexerna sätter igång och man börjar klöka(?) Men vips så är det klart. Bedövningen du får i halsen smakar typ kemisk banan.

  Kollo är inte lika snabb. Dels alla förberedelser innan.. det där man ska dricka smakar inte hallonsaft direkt. Utan typ som kallsupar på västkusten.
  Å sen själva undersökningen, visst man får lugnande så man blir lite hög. Men tycker det är sååå obehaglig och smärtsam känsla när kameran vrider sig i tarmarna.. usch.

  Lycka till! Hoppas de hittar orsaken till varför! Har själv gjort båda undersökningarna flera gånger för att de ej hittat fel

  therese 2016-09-07 14:24:05
  Svara
 • Hej, var är dina glasunderlägg ifrån?

  kram

  sara 2016-09-07 14:19:14
  Svara
Petra Tungårdens webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!