Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Trasiga Kakelugnar

Petra-Tungården-Lägenhet-2

När vi köpte vår lägenhet så sa säljaren att både kakelugnen i vardagsrummet och köket fungerade alldeles utmärkt. Nu har det dessvärre visat sig att så inte är fallet. Vi proveldade för några veckor sedan och det slutade med att lägenheten var fylld med rök från golv till tak.

Varför kan ingenting bara fungera? Den i vardagsrummet har en spricka framtill. Frågade om den när vi flyttade in, men då sa båda mäklaren och säljaren att den var ytlig. Det ryker rakt igenom hela kakelugnen nu när vi eldade.

Ringde en reparatör som sa att man eventuellt måste plocka ner hela kakelugnen och att det skulle kosta hundratusen (!) eller så kan man kanske gå in från sidan och täta inifrån.

Har någon av er gjort det förut? Vad landade priset på?

Petra-Tungården-Vardagsrum-Lgenhet-980x653

Åh, jag hade sett framemot den hör hösten, vintern och framför allt julen framför brasan. Ska försöka få dit någon i nästa vecka som kan kika på dem. Men det är ju kakelugnsreporatörernas primetime så sjukt svårt att få tag i någon.

Petra-Tungården-Renovering-
Den i köket ryker också in. Så ska provtrycka den och se vad som är felet. Sedan har vi en till i garderoben eller deras gamla barnrum men den fungerar inte överhuvudtaget.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
57kommentarer
 • Hej!
  Jag skulle faktiskt gå vidare hos mäklaren och säljaren och be om ersättning där. Min man är mäklare och han säger att är det så att dom har sagt och lovat att dom ska funka så ska dom. Annars har ni rätt till någon typ av ersättning. För annars har dom enligt lag ”lurat” er. Ge inte upp!

  Nicki 2016-11-21 07:35:29 http://instagram.com/HelloNiickii
  Svara
 • Hej Petra!
  Ta en titt på vårt familjeföretag www.gabrielkakelugnar.se, svensk tillverkade kakelugnar, traditionella och moderna, värmande vackra! Dessvärre har vi inte reparationer av gamla kakelugnar. Lycka till!

  Anna Burmeister 2016-11-19 04:58:55 http://www.gabrielkakelugnar.se
  Svara
 • I byggnadsvårdskretsar pratar man om 35-40 K för att sätta upp en kakelugn. Svante på Elle Decoration har renoverat sin (sök på hans blogg), och verkar ha haft en duktig hantverkare/kakelugnsmakare. Om du vill läsa på mer kan du även läsa på hos byggnadsvårdaren Erika på erikashus.se

  A 2016-11-18 18:41:48
  Svara
 • Jag jobbar som advokat och hade jag varit er så hade jag definitivt krävt säljaren på ersättning för vad det kostar att laga ugnarna! Ni frågade om dem och fick ett oärligt svar, ni har rätt till ersättning!

  Mira 2016-11-18 09:23:22
  Svara
  • Svar på Miras kommentar.

   Men har man inte undersökningsplikt som köpare? Det spelar väl ingen roll vad säljaren påstår, köparen måste väl själv säkerställa att allt är som det ska?

   Grit 2016-11-20 14:18:31
   Svara
  • Svar på Miras kommentar.

   Det märkliga är ju, enligt Petra, att även mäklaren intygade det. De brukar väl vara mer försiktiga? Vår pratade i termer som att ”det är inte omöjligt att det finns trägolv under mattorna” dvs endast vaga utfästelser som egentligen inte säger någonting.

   A 2016-11-19 09:06:33
   Svara
 • Fokus här ligger mycket på att hitta en syndabock, kan vara så att du bara vill ordna en möjligen trasig kakelugn och veta vad du ska säga till reparatören? Det finns fler sätt att laga en kakelugn än att plocka ner den, även om resultaten kan bli mer eller mindre perfekta.
  En glidgjutning av pipan kostade för oss i Gbg 12´kr, det är visserligen något föreningen borde vara med på men det är kanske det som behövs? Vad gäller att slamma insidan av ugnen kan du lätt göra det själv. Tänk bara på att bruket läggs på tunt. Behöver du bygga på så får du göra det i etapper. Lite fnas och sprickor på insidan uppstår fort pga värmen och är i sig ingen fara, men det bör finnas en slamma utanpå det tegel eller den sten du har inne i ugnen. Slamman är där som ett värmeskydd för själva kaminen så att den exempelvis inte spricker. Bruk som är värmebeständigt kan du köpa i bygghandeln, gå gärna till någon som är riktade mer åt yrkesfolk än privatperson (ex. Brukspecialisten).
  Om det nu har uppkommit en spricka går det att fixa genom injektering. Man sätter då en liten nippel (tratt) i sprickan och trycker in bruk. Det finns en risk att man kan se själva ingångshålet efter man är klar, eller att sprickan är så pass kraftig att bruket rinner ut på andra sidan alt. så tunn att man inte får in bruk (då an du slamma även på utsidan), men med en äldre kakelugn som redan har ”patina” kanske det är helt ok? Ett tips är att gå utanför ”kakelugnssvären” om du inte känner att du får hjälp. Du hade ju en bra snickare, kanske har han någon kontakt som är duktig på betongarbeten/murning/putsning som kan tänka utanför boxen? Lycka till!

  Peggylin 2016-11-17 21:25:02
  Svara
 • Just de! Tänk på att inte bränna på med en gång! Det kan göra stor skada, den kan spricka och då är det tyvärr slut för den. Kanske var det en ytlig spricka som gick igenom om inte skorstenen var tillräckligt varm när ni började elda.

  Susan 2016-11-17 20:00:16
  Svara
 • Hej Petra! Många skriver bra tips här! Tyvärr tror jag att det är så att både säljaren och mäklaren har rätt. Det många tror är att det bara är att slänga i massa ved och tända på så får man det varmt och mysigt. Tyvärr fungerar inte kakelugnar så och det är inte så de är byggda från början. Fråga kakelugns reparatören du har hemma hur en kakel ugn fungerar, hen har säkert bra tips. En skorsten måste vara varm, block ljus tänt länge innan man slänger in ved, bra tvärdrag i huset tex ett öppet fönster. Det är ett himla underhåll med en kakelugn. Tänk att det från början var kanske det enda man hade i lägenheten, man värmde sig vid den och lagade all mat. Den var varm året runt. Lycka till med allt!

  Susan 2016-11-17 19:57:26
  Svara
 • Hej! Vi har också kakelugn och om man ej har eldat i dem på länge ska man ställa in blockljus så det får torka till innuti. Börja göra detta en hel vecka. Sen när ni väl börjar elda så måste man elda lugnt och långsamt. Inte som i en kasett. Utan börja med en till 2 pinnar och låt de brinna ut.

  Sara 2016-11-17 12:26:11
  Svara
 • Usch tycker synd om dig! Trist situation det där.

  Har haft en liknande tvist med säljaren till vår lägenhet, dock om en annan sak än just kakelugn, det är konsumentköplagen som gäller.
  Har du sotningsintyg och intyg från när den provtryckts? Sånt har ju föreningen kopior på med så du kan med ett samtal enkelt få reda på om det går att elda överhuvudtaget. Om föreningen säger att kanalerna är pluggade så vet du, då har man med uppsåt vilselett dig som köpare och då ska du ta hjälp av en jurist! Kanske står det till och med något i prospektet som kan vara till din fördel?

  Om föreningen säger att allt är ok så hade jag ringt säljaren för att kolla om det är så att ni gör något fel med spjällen tex. Tänk på att en kall kanal kan trycka ut luften i lägenheten igen, så det kan vara det som händer hos er. Det kan också efter en längre tids uppehåll i eldningen följa med ”skit” ut med rökgaserna.

  Lycka till, hoppas det löser sig!

  Och till alla där ute som ska köpa lägenhet, ta in en besiktningsman, ring styrelsen i föreningen för att kolla upp saker samt begär att få se kvitton/intyg från reparationer.

  Camilla 2016-11-16 21:54:33
  Svara
 • Folk får lugna sig i kommentarsfältet. Marcus ÄR jurist så tror han har koll! Hoppas det löser sig ❤️

  Matilda 2016-11-16 21:48:27
  Svara
 • Har ni öppnat spjället?

  Anna 2016-11-16 21:45:49
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Har ni öppnat spjället? Det måste alltid vara öppet när man eldar i kakelugn, annars har röken ingenstans att ta vägen och blir kvar inne i lägenheten precis som du beskriver.

   Jessica 2016-11-19 23:06:31
   Svara
 • Precis som flera påtalat är det köplagens regler som blir tillämpliga. Som köpare har du dock undersökningsplikt vilket är betydligt mer långtgående än vad många antar. Däremot har säljaren utfäst (garanterat) att kakelugnarna ska fungera vilket gör att köparens undersökningsplikt minskar. Säljarens utfästelse gäller även om den är muntlig men bli en bevisfråga. så har ni det skriftligt att säljarna garanterar att kakelugnarna fungerar så har ni goda chanser till ersättning. Viktigt dock att ni kontaktar säljaren direkt precis som någon tidigare uppgav. Lycka till och hoppas det löser sig :)!

  Elin Bornberger 2016-11-16 21:35:59
  Svara
  • Svar på Elin Bornbergers kommentar.

   Nja, undersökningsplikt på just lägenhet räcker mer eller mindre att vara på visning, det är inte riktigt som hus. Och säljaren har ju skyldighet att upplysa om fel. Men det är inte ens säkert att det är nåt fel i det här fallet.

   Matilda 2016-11-17 19:44:38
   Svara
 • Hej Petra, stackars er som råkat ut för en sån oseriös säljare och mäklare.. det skriker DOLT FEL. Kan inte hur lagen skiljer sig mellan fastighet och bostadsrätt men idag finns det inget som heter befintligt skick.. (om man inte avtalat just detta i köpekontraktet) och har dom uttryckligen sagt att dessa ska fungera så har dom uppgett fel information och ni har betalat för något som inte stämmer med verkligheten. Prata med en jurist. Dock vill jag understryka att det går att läsa sig till det mesta själv. Att ligga i en juridisk konflikt är minst sagt dyrt.. Håller tummarna för att ni får ersättning för det värsta som finns är oseriösa säljare och entreprenörer. Grym blogg Btw ????

  Matilda 2016-11-16 21:28:17
  Svara
 • Prova att öppna ett fönster innan ni tänder. När man tänder en kamin (kakelugn) är luften i kanalen kall och trycker då ut röken i lägenheten. Genom att öppna fönstret blir så att något tryck lättar. Jag har gjort samma en gång och ringde förtvivlat hem till pappa och han sa bara öppna fönstret och när elden värmt upp luften så kan man stänga. Gäller bara den täta kakelugnen. Lycka till och tack för underbar pod och blogg :)

  Jenny 2016-11-16 20:23:11
  Svara
 • Har ni öppnat spjället?
  Annars, reklamera till mäklaren/säljaren direkt.

  Johanna 2016-11-16 20:02:50
  Svara
 • Hej,
  Vill bara flika in juristtips – det här är inte falsk marknadsföring som det sägs nedan. Det här är Jordabalkens lagar om fel i såld fastighet (typ) och det ska ersättas till fullo om det upptäcks inom 2 år om jag inte minns fel, av den som sålde (inte mäklaren).
  Med det sagt: kontakta en jurist IDAG! (Haha, låter som sjuk reklam men det är det inte, lovar). Ni kan få pengarna tillbaka men ”vanligt folk” har generellt ingen/bristfällig koll och om du frågar någon kompis får du nog fel svar. Ta hjälp så kan ni få allt ersatt, lovar. Gör det direkt dock för det finns en frist inom vilken felet måste påtalas för säljaren.
  Vore jag ni skulle jag skicka bilder och klaga i ett sms/mail så fort jag läst detta (dvs ikväll) för att ha ngt att luta sig på senare.
  Lycka till!

  Mathilda 2016-11-16 18:50:34 http://www.ohyesohyes.blogg.se
  Svara
  • Svar på Mathildas kommentar.

   Nej, det här är köp av lägenhet och inte köp av fastighet. Jordabalkens regler tillämpas alltså inte utan det är köplagen och bostadsrättslagen som blir tillämpliga. Köparen har en långtgående undersökningsplikt eftersom en lägenhet köps i befintligt skick.

   Petra, du har säkert räknat ut det själv med tanke på alla spretiga svar här men anlita juridisk hjälp (du har säkert en rättsskyddsförsäkring i hemförsäkringen). Det är trots allt inte omöjligt att få tillbaka en del beroende på skriftligt underlag mm.

   Maja 2016-11-16 19:41:30
   Svara
  • Svar på Mathildas kommentar.

   Hej,
   Jordabalken reglerar bara köp av fast egendom, dvs exempelvis när en har köpt en villa, ett skogsskifte eller annat som utgör en egen fastighet. En bostadsrättslägenhet är inte fast egendom eftersom det inte utgör en fastighet, utan räknas som lös egendom och därför gäller köplagens regler om fel vid köp.

   Hanna 2016-11-16 19:30:30
   Svara
 • Omnino.se Vi utgår dock från Malmö. Vi tätar och reparerar skorstenar.

  Bästa bloggen! Lycka till!

  Mikaela 2016-11-16 16:48:51 http://omnino.se
  Svara
 • Men hallå, mäklare och säljare har uppgett felaktig information. Det är som ”falsk marknadsföring”. Har dem sagt att den ska fungera så ska den fungera, kräv mäklaren på kostnaden av reparationen!

  Sanna Parkan 2016-11-16 15:46:16 http://newhybrid.wordpress.com
  Svara
 • DOLT FEL! Kräv mäklare och säljare på kostnaden av reparation.

  Maria 2016-11-16 14:53:38
  Svara
 • Ibland finns det ”hakar” i kakelugnar och öppna spisar som man måste öppna för att röken ska åka uppåt och ut. Tror att det är för att det inte ska blåsa in kall luft. Vår på Östermalm har en sån och finns liksom inuti, lite dold.

  Emilia 2016-11-16 14:43:19
  Svara
 • Hej!
  Om inte kakelugnen är tät kolla med en reparatör om det inte går att dra slang i den i stället för att täta den.

  Mia 2016-11-16 14:09:57
  Svara
 • Fast det kan ju faktiskt vara så att de funkar helt enligt uppgift och helt enkelt är ett handhavandefel eller något annat i rökkanalerna. Kontakta säljaren först kanske och kolla om hen har något tips, sen kan det ju visa sig att det är läge att ta ärendet vidare ändå. Men till dess, simma lugnt!

  Matilda 2016-11-16 14:05:34
  Svara
 • Hej Petra!

  Är inte det ett dolt fel? Tycker ni borde kunna kräva att säljaren eller mäklaren står för kostnaden om det inte fungerar. Förmodligen står det även i prospektet (som både köpare och säljare brukar signa för att lova att allt stämmer som står där) att dessa fungerar.
  Jag skulle definitivt undersökt saker för att slippa betala själv!
  Kör hårt!

  Caroline 2016-11-16 14:01:14
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Håller verkligen med denna kommentar! Dolt fel så det skriker om det, fel av säljaren som bör stå för kostnaderna.

   Antonia 2016-11-16 14:31:07
   Svara
   • Svar på Antonias kommentar.

    Tveksamt om detta är ett dolt fel. Köparen har undersökningsplikt vilket betyder att fel som är upptäckbara vid köpet ej går att reklamera. I detta fall säger Petra att det fanns en spricka i kakelugnen vid köpet. Ett synligt fel utökar köparens undersökningsplikt vilket betyder att en närmare undersökning av kakelugnen troligen hade behövts göra för att kunna åberopa fel nu i efterhand

    Frida 2016-11-16 15:54:04
    Svara
 • Har andra boende i huset kakelugnar som fungerar?
  Det är inte alltid som rökkanalerna finns kvar om huset renoverats och kakelugnar tagits bort.
  Då kan rökkanalerna ha blivit ventilationskanaler istället.
  Då ska kakelugnar anslutna till dessa kanaler pluggas men det är inte alltid som det görs.
  Kolla alltså om rökkanalerna finns kvar (med eller utan döda ugglor) innan ni lägger pengar på
  att åtgärda kakelugnarna.

  Olle 2016-11-16 13:45:41
  Svara
 • http://www.kakelugnsmakare.se

  Bästa företaget! Dom hjälper dig

  Anna 2016-11-16 13:12:26
  Svara
 • Ett tips till alla som ska köpa hus/lägenhet är att be att få se sotningsprotokollen, där står allt om alla eldstäder om de är i bruk eller inte och i så fall varför.
  Vi satte om två kakelugnar förra året, det blev totalt 60 tusen kr men då bor jag på en liten ort 20 mil utanför Stockholm så kan tänka mig att priset ser lite annorlunda ut i Stockholm.

  Pernilla 2016-11-16 13:02:41
  Svara
 • Ställ in massa olika stora blockljus under tiden i spisen och gör en liten ljusinstallation, då får man lite av upplevelsen och en fin ljuskälla i rummet.

  Lisa 2016-11-16 13:01:24
  Svara
 • Hej Petra!
  Fasen vad trist! Förstår er verkligen..

  Kanske dum fråga, men har ni öppnar spjället? Vi gjorde till en början nämligen det misstaget och då rök det i hela lägenheten.

  Men, våran styrelse gick ut med frågan till alla medlemmar om deras kakelugnar behövde öppnas/sotas upp, och det kostade olika mycket beroende på våningsplan, så det blir dyrare för er som bor längst ned. Men vi bor en trappa upp och för oss skulle det kostat 10.000:- /kakelugn

  Med vänlig hälsning,

  Natssha Anderlund 2016-11-16 12:39:07 http://www.natashaanderlunda.blogg.se
  Svara
 • Hej!
  Jag studerar till mäklare och om både mäklaren och säljaren har gjort en utfästelse om att dom ska fungera så ska dom också göra det. Då ligger det inte i er undersökningsplikt . Står det nedskrivet i prospektet som ni fick på visningen att dom fungerar ? Och som någon nämner tidigare så måste det reklameras inom skälig tid för att kunna kräva skadestånd. Detta är ett dolt fel skulle jag vilja påstå! kontakta någon jurist och sedan ring mäklaren!!!

  Mikaela 2016-11-16 12:32:08
  Svara
  • Svar på Mikaelas kommentar.

   Då borde du läsa böckerna lite noggrannare, mäklaren ska gå på säljarens uppgifter och endast kontrollera dem om man anar att dem inte stämmer. Har jobbat som mäklare i fem år, har aldrig gått in och proveldat i någon spis. Har säljaren sagt de och det verkar rimligt så är de säljarens ansvar.

   Charlie 2016-11-17 00:05:32
   Svara
 • Kan det gå på dolda fel-försäkring kanske? Ifall ni hade det vid lägenhetsköpet. Kakelugnarna är ju helt magiska även utan eldning <3

  Hanna 2016-11-16 12:22:48
  Svara
 • Vi hade samma problem med att det rökte in när vi eldade första gången i vår kakelugn. Allt gick ok till en början sedan bara vände röken och gick rakt ner o in i hela lägenheten.:( Efter mkt googlande så lärde vi oss att först tända ljus för att värma upp den (när vi inte eldat i den på länge) och sedan var vi tvungna att ha ett av fönstren öppna för att det skulle bli ”drag” i kakelugnen i början. Lycka till!

  Karin 2016-11-16 12:14:50
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Om vi inte eldat på länge får vi samma problem (tex i sommarhuset). Precis som föregående kommentar sa, testa med stearinljus först för att värma upp, sen (efter flera timmar) tar ni EN liten pinne och testar med, och fortsätter så innan ni tuttar på en hel brasa. Ha tålamod annars blir det sjukt inrökt!

   Lisa 2016-11-16 20:50:23
   Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    Samma för oss när vi bodde i villa. Vi tände på tidningspapper och höll inne i kaminen samtidigt som altandörren fick stå på glänt. Man märker direkt när den kalla luften försvinner ur skorstenen för då tar elden fart på riktigt. Sen tände vi på veden och lät luckan till kaminen stå på glänt. När elden tagit sig ordentligt kunde både lucka och altandörr stängas.
    Gjorde vi något annat sätt fylldes hela huset med rök.

    Tror du kan ha tagit ut det i förskott, Petra, det är inte lätt att elda! Hoppas kakelugnarna fungerar så ni får elda i vinter, det är fantastiskt det bästa som finns.

    Anna 2016-11-17 08:11:01
    Svara
 • Men åh så typiskt men som flera andra har sagt såå fina ändå (klen tröst kanske). Hoppas det löser sig, usch sånt där tryter på ens tålamod när allt bara går sönder/ inte fungerar. Stor kram

  Ida 2016-11-16 12:06:40 http://www.idior.se
  Svara
 • Obs! Detta klassas juridiskt sett som ”fel i vara” och iom att det är köp av bostadsrätt mellan två privatpersoner är det köplagen som gäller. I köplagen står det att vid ”fel i vara” är de primära påföljderna att säljaren antingen levererar en ny likadan produkt (vilket ju ej går i detta fall) eller att säljaren betalar för alla reparationskostnaderna så att felet åtgärdas (detta borde gå att applicera på ditt fall Petra). Men det är viktigt att du ”reklamerar inom skälig tid” som det heter i lagen, dvs att du kontaktar säljare/mäklare så snart som möjligt efter att felet upptäcks, annars kan du förlora din rätt att reklamera detta om det går för lång tid. Vill du ha mer juridisk input gällande detta är det bara att maila mig :)

  Alexandra 2016-11-16 12:06:19
  Svara
 • Vi har två kakelugnar och den ena hade en otät rökkanal som dem fick täta från taket och ner pris/meter. Vårat rörde sig om 13 meter och landade på 26000 kr. Mkt pengar men så värt det! Vi eldar i den varje dag under vintern.

  F 2016-11-16 11:52:57
  Svara
 • Gå raka vägen till mäklaren! Ni köpte en lägenhet som skulle ha fungerande kakelugnar och om de inte funkar ska antingen mäklaren eller säljaren betala! Riktigt dåligt.

  Melinda 2016-11-16 11:45:51
  Svara
 • Det där måste ju klassas som ett dolt fel – det måste ni kunna få förre ägaren att betala för. Har dom sålt och intygat att den fungerar och mäklaren likaså så kan det vara dolt fel, ligger inte i er undersökningsplikt som köpare att provelda kakelugnar innan ni köper. Dock är frågan om det här upptäckts av er ”inom skälig tid” som bostadsbalken kräver. Men kolla upp det säger jag – låter som dolt fel.
  Lycka till!

  Anna 2016-11-16 11:37:28
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Eftersom det inte är fast egendom frågan rör går det nog under köplagarna som lös egendom och inte jordabalken, om jag inte missminner mig… Dock säkerligen dolt fel!

   Anne 2016-11-16 11:49:36
   Svara
 • Varför gör ni inte gällande felet mot säljaren enligt köplagen?

  Use your rights!! 2016-11-16 11:34:14
  Svara
 • Den rykte in för oss också, men då visade det sig att det låg en död uggla längre upp i skorstenen och täppte igen bara!

  Ida 2016-11-16 11:34:07
  Svara
 • Trist att de är trasiga MEN så vackra! KRAM

  Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom 2016-11-16 11:31:16 http://www.evasvard.com
  Svara
Petra Tungårdens webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!