Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

Thailändsk Sashimisallad + Salladswrap med spicy mangosalsa och jalapeñomajonäs.

Petra Tungården Kök

Som ni vet är jag ett stort fan av att få mat levererad fram till dörren. Kan inte avgöra om det bästa är tiden jag sparar eller det faktum att jag slipper bära hem kassarna själv. Båda argumenten väger tungt. En annan anledning är att det blir roligare och kanske framför allt enklare att prova nya rätter. För det bästa med Mathem enligt mig är deras ”Recept” där de har hundratals recept samlade under ett och samma tak. Dessutom har de många kända kockar som tipsar om sina favoriterrätter så du kan beställa hem hela receptet i ett klick. Och har du produkter hemma redan kan du bara välja bort dessa från receptet.

Anyway, nu struntar vi i proffsen som Jennie Walldén och Myllymäki för idag tänkte jag förhoppningsvis ge er lite ny matglädje eller inspiration.

Vill också passa på att säga:

Om ni anger koden: PETRA i kassan på Mathem får ni just nu 100 kronor att handla för.

Gäller både nya- som gamla kunder.

<3 

Sashimisallad
Jag har bloggat om min thaisås en triljon gånger men får fortfarande massa mail och frågor om receptet. Så vi bränner av en favorit i repris och ett tips om vad du kan göra med ”resterna”. Dessutom har jag finslipat lite på mitt recept.


Vi börjar med det bästa i livet, grädden på moset, pricken över i:et – såsen.

Chili
Lime
Japansk Soya
Vitlök
Fisksås
Palmsocker (Funkar med rörsocker också)
Koriander
Ingefära

Toppa med:

Salta jordnötter eller Salta Cashewnötter/Citrongräs.

Tillagning:

Jag brukar alltid höfta såsen. Du kommer känna när du hittar rätt. Måste verkligen mäta upp måtten. Men typ 3 pressade lime, riven vitlöksklyfta, en halv matsked palmsocker, 2 matskedar fisksås, en chili (beroende på hur stark den är), en liten hint av ingerfära.


Gillar du thaimat eller syrliga drinkar för den delen? Investera i en juicepress. Går så förbannat mycket snabbare.

Jag älskar ingefära så brukar ha i det med. Men det fungerar minst lika bra utan, orginalreceptet från Thailand är utan.


Antingen skär du tunna skivor med kärnor eller så tar du bort innehåller och skär små tunna halvmånar.

Thailänsk Sås Fisksås Lime-10
Thailändare skippar koriandern i såsen och toppar bara med den. Men eftersom jag älskar koriander kör jag ner det med.

Thailänsk Sås Fisksås Lime-10
Alltså den är så god den här såsen, det är sinnesjukt.

Thailänsk Sås Fisksås Lime-13

Om tiden finns brukar jag låta sashimilaxen marineras i såsen någon timme så fisken tar smak. Skär den i tärningar eller små filéer.

Thailänsk Sås Fisksås Lime-12
Jag tycker det är godast att göra salladen på grön papaya, men det finns bara i asiatiska matbutiker. Grön papaya är så krispig och drar åt sig så mycket smak. Men gurka är också supergott till. Jag brukar slica den i en spiral. Låt den rinna av i en kökshandduk, precis som du gör med en tsatsiki.

Petra-Tungården-Sashilaxsallad
Toppa med saltade jordnötter och sesamfrön. Något som jag är riktigt gott att ha i är thailändsk basilika också.

Thailänsk Sås Fisksås Lime-14
Har du marinerad lax över? Gör en wrap till middag dagen efter! Eller kanske till förrätt! Är du vegetarian? Byt ut laxen på friterad halloumi.

Thailänsk Sås Fisksås Lime-14
Löjligt god snabbsås jalapeñomajonäs. Du kan ju göra majonäsen själv om du har tid, då blir den ännu godare.

Mangosalsa
Släng ihop en mangosalsa. Går ju faktiskt bra att använda vilken frukt du känner för eller har hemma. Ananas är ju också smarrigt i.

Rödlök, chili, mango, koriander, lite palmsocker.

Thailänsk Sås Fisksås Lime-15

Alltså den här wrapen är tiopoäng. Så förbannat god.


Nu kanske ni vill njuta lika mycket av såsen som jag göra på den här bilden, haha. Vet ni vad, det tycker jag ni ska! Jag ber Dan på Mathem slänga upp mina recept bland de andra kändiskockarna så kan ni bara klicka hem hela receptet. Ska bara maila och övertala honom. Vill gärna tränga in mig på en bild mellan Moberg och Frithiof – #goals.

Uppdatering: Eh, nu såg jag att både Forni, Viktor Frisk och Pernilla Wahlgren fått en egen flik under ”Inspiration”. Nu åker Dan på det, ska kräva att få bli publicerad på förstasida i kompensation för utanförskap.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Ser supergott ut!
  Men här kommer lite konstruktiv kritik enligt mig ;).
  Jag blir inte lockad av bloggares samarbeten. Det är så oerhört tjatigt! Smink, mat, smycken, godis, vänners kollektioner, events där ni ”hostar” en middag åt ett företag. Event ni blir inbjudna och nämner i bloggen. Inget lockar mig. Det känns tyvärr inte äkta och kommer aldrig göra för min del. Hur genuina ni än försöker vara så lyser det igenom.
  Sen blir det bara löjligt när ni gör reklam för tex en sorts hudvård i typ 3 månader och sen kommer ett nytt hudvårdsmärke och ger er lön för lovord i bloggen. Det blir mest komiskt. Vi läsare e ju inte ”tappade bakom en vagn”, haha.
  Superbra sätt för bloggare att tjäna pengar, få saker, få saker billigare, få resor mm. Men det är inte rätt sätt att få mig att bli intresserad.
  Jag älskar att läsa många bloggar och gör det varje dag. Men det blir ju så tråkigt nu för tiden. Ev. nått litet inlägg om nå personligt och alltid ett evigt lovade om mer inlägg och ”ikväll kommer ett inlägg”.
  Jaja, så tråkig var jag och gnällde en lördagkväll mitt i livet. Tummen ner för opersonliga bloggar och hundratals samarbeten.
  Peace!

  Smilla 2018-02-03 22:26:33
  Svara
 • Tycker oxå synd du tog bort det, äntligen tankefullt inlägg bland mkt yta/mode/skönhet, tror det är sånt dina läsare efterfrågar oxå

  Mia 2018-02-02 23:33:35
  Svara
 • Synd att du tog bort det andra inlägget, intressant att få se en annan sida av dig och ditt liv. Kan inte relatera till ditt hektiska liv (snarare tvärtom, pluggar, bor själv och har typ inga vänner) men absolut känslan av otillräcklighet. Samtidigt är det som du säger en fråga om prioriteringar, jag prioriterar inte att träffa nya människor, det gör mig obekväm och jag känner mig återigen otillräcklig för att jag blyg, osäker och känner mig som en tönt. Alltså inte så lätt att få nya vänner.. ta hand om dig Petra, ingenting är värt det utan att ha några nära omkring sig, jag vet eftersom jag har det så jämt, förbannat tråkigt och ensamt är det! Om du vill kan jag komma hem och sortera och städa upp ditt hem, för om det är något jag är så är det att jag är en jävel på att organisera ;)

  Cornelia 2018-02-02 18:44:58
  Svara
Petra Tungårdens webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!