Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Shop My Favorites

SE ALLT

NU GIFTER VI OSS!

Bröllop-Petra-Tungården
Nu finns det ingen återvändo. 899 dagar efter att vi bestämde oss för att spendera resten av våra liv tillsammans skickade vi (efter mycket om och men) ut SAVE THE DATE igår kväll. Nu är det bara 169 dagar kvar tills dagen är kommen. Vi kommer gifta oss i dagarna tre. I vinfantastens mecka och baguettens hemland hittade vi äntligen rätt efter att ha vänt på varenda tänkbara sten och navigerat oss genom hela Europa efter vårt drömställe.

OMG! Kan inte fatta att det händer nu. Även om det är kort tid kvar i bröllopsmått mätt så känns det äntligen som vi kan andas ut. Trots att vi bara bokat ställe att gifta oss på. Satte mig ner med våra weddingplaners igår – som fick ta ner mig på jorden. Haha, mina storslagna planer blev punkterade en efter en. Jag visade en moodboard som tydligen hade en helt annan prislapp än vad vi kommer att kunna lägga. Det är så svårt att veta vad saker egentligen kostar. Jag satte kaffet i halsen när jag förstod slutnotan på några av bröllopen jag visade upp som inspiration.

Vi ville ha ett monstertält i glas, men tydligen gick en sådan skapelse loss på ett sexsiffrigt belopp. Herregud! Måste sluta pinna bilder från Vogue och anamma mer realistiska events. Däremot kan man ju alltid inspireras och göra något enklare för en betydligt billigare peng. Ikväll pratade vi om vad som var vi viktigt för oss. Vi vill verkligen att bröllopet ska andas mig och Markus. Vad vi gillar och tycker om. Och att det ska vara en enda lång kärleksfest. Vi vill absolut inte att det ska vara stelt, utan familjärt och galet med glimten i ögat – och överraskningar som avlöser varandra. För oss är stämningen det absolut viktigaste.

Jag undrar om jag kommer bli en bridezilla, haha. HERREGUD, jag har inte ens en aning om vad jag ska ha för klänning! Hur kul kommer vi ha i bloggen framöver? Vi ska bröllopsplanera tillsammans tills vi kräks på porslin, inbjudningar, blomsterarrangemang, fyrverkerier, ljusslingor och pynt. Jag hoppas ni förstår att ni kommer vara mitt bollplank framöver.

Har ni gift er? Vad är ert bästa tips så här i efterhand?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
50kommentarer
 • Jaaaa så mycket bröllop det kan bli! Maxa på bara! 6mån tills mitt bröllop och det är en fantastisk bubbla att vara i!???

  Sofie 2018-04-09 07:31:11
  Svara
 • åhh så mycket roligt ni har att se fram emot!! :D Jag och min man gifte oss i Augusti förra året och önskar så att jag kunde göra det igen!! sån fantastisk dag! Det bästa tipset min kompis som gifte sig året innan gav mig var att filma alla tal (vi hade frågat några vänner som såg till att filma allt)! Man glömmer dom så snabbt efter och det är ett sånt fint minne att kunna se tillbaka på. Ett annat tips är att verkligen bestämma er för vad som är viktigast för er när det kommer till budget – för oss var det superviktigt att ha fina bilder från bröllopet eftersom dagen gick så fort (fotografen var saralejon.com förresten – hon är grym!!) och vi la också en stor del av vår budget på mat/vin. Vi valde att inte lägga pengar på ett band utan fixade så att en av våra kompisar kunde styra en spotify lista med en DJ app – funkade toppen, alla var på dansgolvet hela kvällen och vi fick typ stänga ner bröllopet för att festen pågick så länge haha! Men en annan sak en kompis sa till mig var att verkligen njuta av bröllopet & att komma ihåg att det är din och din mans dag och att alla är där för eran skull – oroa er inte om alla andra utan njut ni två! :) stort lycka till med allt!!

  ida 2018-04-05 22:08:19
  Svara
 • Vi vann lifestyle magazines ”årets bröllopspar” 2017 och jag är helt säker på att vi gjorde det av den anledningen att vi ville att den skulle andas oss. Vad vi gillar. Mitt bästa tips är att njuta av varenda liten del som ni bestämmer. Och att tänka på att allt tar mycket längre tid än vad man tror! Lycka till <3 ser fram emot att följa din blogg extra mycket framöver

  Ida Ekeholm 2018-04-05 15:11:46
  Svara
 • Kul, nu är det på riktigt :)

  Mitt bästa tips är att prioritera din egen energi och välja vad du tycker är roligast/viktigast att lägga den på. Se till att deligera det andra och försök att inte lägga dig i – du har ju bestämt att det inte är viktigast för dig och då är det mindre viktigt att kontrollera.

  Det som var viktigt för mig var inbjudningar, location, mat, blommor, överraskningar/lek. Saker som andra fick planera och besluta om vin, dukning, transport, toastning, tärnklänningar mm.

  Och ett sista tips: en bra toastning gör festen episk. Välj era toastar med omsorg, var tydliga om det är något som är viktigt att de inte glömmer och låt dem sedan överraska er. Jag har kompisar som fortfarande pratar om filmerna våra toastar gjort till vårt bröllop för fyra år sedan!

  Cicci 2018-04-05 13:25:06
  Svara
 • Grattis och vad kul att ni ska gifta er! Det kommer att bli er bästa dag i livet oavsett om något inte går som ni har tänkt.

  Jag och min man gifte oss i sommras och vi hade egentligen inte planerat så mycket. Först tänkte vi bara ha bröllopsmiddag och ingen fast, men sen tänkte vi äsch vi hyr in en DJ ändå (detta var kanske en månad innan bröllopet) och det blev en riktig höjdpunkt då precis alla på brölloppet dansade. En annan grej som hände rent spontant var att vi bokade en sådan ”POD TAXI” från kapellet ner till båten vi hade hyrt, vi hade annars tänkt att åka bussen med resten av vårt sällskap. Det var helt otroligt kul att åka POD taxi då vi även kunde önska vår favorit låt att åka iväg till! Det var jag som hade bokat en pod taci 15 min innan vi skulle åka från kapellet (det bara kom upp som en tanke i huvudet, jag hade aldrig åkt en sån förut) gissa om min man blev överaskad haha! Vårt bröllop var inte stort (50 gäster) och inte dyrt heller men allting blev fantastiskt för att alla var på så gott humör. Är förevigt tacksam över den dagen och kommer att vara det i hela mitt liv :-) något som vi inte valde att satsa på var en fotograf men kag önskar nu i efterhand att vi hade tagit några bröllopsfoton bara oss två :-) Lycka till!

  Lisa 2018-04-05 10:19:29
  Svara
 • Åååå så underbart!! Ser SÅ fram emot att få se ert drömbröllop!! Jag gifte mig för snart ett år sedan, men bara litet bröllop för de närmaste ute på Hönö där jag är uppvuxen, fest kommer senare.. haha.

  Måste bara tipsa dig om min vän Caroline som är couturedesigner och gör de mest fantastiska handsydda brudklänningarna i spets, hon har jobbat 8 år i New York men har nu flyttat hem till Sverige igen. Gå in på carolinefare.com och kika, hon gör klänningar helt efter kundens behov och önskningar.

  Lycka till med allt!

  Catta 2018-04-05 09:59:03 http://ljuvamagnolia.se
  Svara
 • Jag och min man gifte oss för 2 år sedan till sommaren. Vi hade varit ihop i åtta år och jag tänkte innan att så speciell kan väl dagen inte vara, vi var ju inte nykära direkt.. men OMG vilken dag, underbar! Bröllop är speciella både för brudparen och gästerna.

  För mig var det viktigt med en rolig fest så där la vi krutet. En trubadur som underhöll under middagen och kände av stämningen. Lugn musik först och sedan fick han igång partystämningen. Mitt bästa tips är en bartender som gör brudparets alla favoritdrinkar. Och god mat, massa bubbel, fina blommor och härlig dukning.

  Lycka till!

  Jennie 2018-04-05 07:55:40
  Svara
 • Sätt tidsgräns på talen till tex max 2 min annars kan heeela kvällen gå åt tio tal. O även om det är mysigt i början kan det bli en stämningsdödare.

  Johanna 2018-04-05 00:01:51
  Svara
 • Varning för att ta på dig ansvar för allt. Styla dig själv och kanske din dude. Lägg resten på nån annan. Du kommer vara så stressad annars att du kanske inte ens hinner slappna av och njuta av festen. Alternativt att när du äntligen når målet och får slappna av så märker du att du är helt utmattad. Hur viktig är det att själv ha sett och testat varje detalj egentligen? Lätt hänt att ens bröllop blir ännu en prestation man känner att man måste glänsa i vid sidan av jobbet. En uppvisning av liksom en massa annat än det viktiga som ju är kärleken.

  om man slapp folks släktingars långtråkiga tal, sitta fast på en stol i all evighet och det ocharmiga i att brudpar väljer vilka presenter de ska (vill) ha, så skulle jag gilla bröllop. Men tycker ofta de är långtråkiga tyvärr. Och det tror jag beror på att det liksom så ofta inte känns som brudparen får chans att vara sig själva med sina vänner. Utan de ska stå och hålla i varandra på nåt ovant sätt på nån åker framför en fotograf och sen in och följa ett givet schema som följer samma gamla mall som alla andra bröllop. Nä, om jag vore du skulle jag skita i att delad med varje detalj ang porslin och istället lägga energin på att komma på sätt att göra just er fest till nåt som folk minns. nåt som sticker ut. Och jag skulle då hellre ta hjälp av nån cool musik/film-regissör, en scenograf, en artist eller en modedesigner för att ta fram ett koncept/ett kreativt grepp för ett franskt bröllop.

  Skit i vilken tallrik, tänk på vilka rubriker :)

  Hej 2018-04-04 22:34:17
  Svara
 • Hej,

  Jag och min man gifte oss i september i Oslo (han är norsk). Inte lika exotiskt men kul för de svenska gästerna att åka iväg ;)) men jag är sååååå nöjd med vårt bröllop!!! Och gästerna var också extremt nöjda :)) vi hade ett halvstort bröllop i svenska bröllops mått, 90 pers.

  Vi körde en tvådagars, hade mingel med tapas på en resturang på fredagen så att alla fick träffas. Blev mycket uppskattat!! Vi bjöd på allt då men tror inte att folk förväntar sig att man gör det.

  På lördagen körde vi vigseln i en kyrka. Innan vigseln så gjorde jag o tärnorna iordning oss (hehe ovanligt…) och sen hoppa vi in i en Rolls som körde runt Oss i 30 min för att lugna ner nerverna lite och få lite härlig stämning. Körde våra favorit partylåtar på hööög volym. Verkligen ett tips, va så kul :) (överraskade tärnorna med detta så de blev också väldigt glada över det)

  Sen så hade vi flugit dit en av mina bästa vänners lillasyster som sjöng tre låtar i kyrkan. Vi hade en speciell ingångslåt som vi överraskade gästerna med. Vi tyckte att det va lite kul att ha annat än den traditionella musiken. Ingångslåten ligger här om det skulle vara av intresse att lyssna. https://youtu.be/PqxtUP3pFJE

  Efter vigseln tog vi bröllopsbilderna. Medan vi gjorde det så transporterade vi gästerna till restaurangen där vi skulle ha middagen och festen. När gästerna kom dit fick de mingla, dricka skumpa och så hade vi fixat så att det fanns plockmat (chark etc).

  Vi hade sittande middag med trerätters och fri påfyllning av alkoholen. Vi hade en toastmadame och en toastmaster. Det som var pricken över i var att vår toastmaster är ståuppkomiker och vi höll det hemligt för gästerna att han skulle vara det. Han körde en av sina karaktärer som är en kock och de svenska gästerna (känd i Norge, ej Sverige) trodde under hela middagen att han var kocken som var helt galen. Alltså detta va så kul!!! Oj va alla skratta.
  Sen hade vi lite andra happenings som gjorde att middagen inte kändes så lång (risk för att det känns långt om det inte händer lite saker då och då iom alla tal).

  Sen för att få i gång riktiga festen så hade vi hyrt in en saxofonkille som fick ”öppna upp” dansen. Tror att det är viktigt att få igång festen snabbt efter middagen så att folk inte blir sega.

  Vi hade fri bar under kvällen, dock fick folk köpa drinkar själva. Ville inte att folk skulle bli allt för fulla hehe :)

  Det var vårt bröllop. Vi var/är extremt nöjda. Bästa bästa helgen :))

  Rekommenderar att man inte öppnar presenterna under kvällen, tycker själv att det är långtråkigt att kolla på sånt.

  M 2018-04-04 21:56:03
  Svara
 • Mina bästa tips som gjorde vårt bröllis
  ▪️Satsa på bra musik, hos oss var det nonstop fest
  ▪️Fotograf som är med på festen (älskar våra festbilder!!)
  ▪️Glowsticks ??
  ▪️Skit i alla måsten och gör vad ni vill, vi struntade ex i tårta för meh

  Sen kommer jag inte på nåt mer haha ??

  Mandis 2018-04-04 21:50:09
  Svara
 • När jag drömmer mig bort om drömbröllop brukar min mamma säga ”om fler investerade lika mycket i sitt äktenskap som i sitt bröllop hade vi förmodligen haft betydligt färre skilsmässor”. Jag brukar bli lite irriterad på henne då men innerst inne har det etsat sig fast. Mitt bästa tips får således bli att investera i ert äktenskap och att det är det som är det viktigaste även om bröllopet såklart är den perfekta starten på äktenskapsresan :)

  Therese 2018-04-04 21:29:21
  Svara
 • Att fokusera på er. Det är er dag och det är lätt att lyssna på vad andra säger men det handlar om er 2.

  Louise 2018-04-04 20:01:26
  Svara
 • Vi gifte oss på på en klippa med utsikt över havet och solnedgången på Mallis. Bjöd de närmsta så vi var ca 30 pers. Fest och middag hade vi på hotellet vi bodde på. Underbart och intimt! Vi är sååå nöjda. Klänning fick jag uppsydd hemma och blommorna åkte jag tillsammans med mamma och svärmor in till en närliggande by och handlade samma dag som bröllopet. Mysig stund! Lycka till!

  Frida 2018-04-04 19:13:09
  Svara
 • Skriver aldrig kommentarer på bloggar.
  Kan bara tipsa om den bästa forografen som vi hade! Hon är värd varenda krona. Bildena blir magiska och hon är underbar. Anna Roström, hennes byrå smallpigart. Hon har vunnit priser och fotar många bröllop i frankrike.

  rekomenderas starkt iaf :)

  Lycka till med allt, jag njöt av varje sekund att planera och fixa.
  Om du behöver vitt voaile tyg att skapa skön känsla i partytält eller lokal så har jag massor., klädde in hela högbergagård på lidingö ;)

  Charlotte

  Charlotte 2018-04-04 18:33:44
  Svara
 • Gifte mig i somras. Så glad att vi valde att hålla det i lite mindre skala med de närmaste vännerna och familjen, det gjorde iaf att jag kände mig mer delaktig i mitt eget bröllop och kände att jag hade tid att ”se” alla som valt att dela vår stora dag, något jag upplever man inte hinner på stora tillställningar. Förvisso ska ni ju ha ett tredagarsbröllop, så det är kanske inte någon större fara då? andra tips då? Njut och glid med under den dagen, den dagen ska allt bara flyta! Se till att välja toastmasters som känner er och vad ni gillar/inte gillar och låt dem sen styra och ställa som de vill – det blir topp med en hel del överraskningar

  Ellinor 2018-04-04 18:27:42
  Svara
 • Kul!!

  Är inte gift men har arbetat som festvåningschef och därmed bokat och planerat många bröllop vid sidan av brudparen, och även varit med på många bröllop.
  Allmänna tips är att alltid ha lite plock att äta framme (nötter, oliver, godis, frukt(, för många blir trevligare och roligare om de inte är hungriga och då kan de själva ta ansvar för energinivåerna. Även kaffe både före middagen (om vigsel varit innan) och efter middagen!
  Tänk igenom tidsplanen väldigt noga och se till att toastmaster har koll på den.
  Om barn är på plats, gör en lekhörna!
  Inget problem i din krets gissar jag, men kul med kompisar som fotar vid sidan av bröllopsfotografen. De ka fånga andra ögonblick eftersom de känner gästerna.
  Trist, men kom ihåg att ställa fram askkoppar för trevligare miljö :)

  Här är mina bästa tips för härlig stämning:
  -Musik musik musik! Härliga låtar sätter igång även de torraste släktingarna. 20 sekunder av en låt innan varje talare, en härlig låt inför brudskål, en låt istället för klirr i glas varje gång toastmaster ska prata osv osv.
  – Utse folk som ansvariga för stämningen.
  Hur härlig vänskapskrets man än tycker man kan ha kan man ibland behöva ha folk som tänker lite extra på det. Exempelvis syskon, tärnor eller gänget från jobbet (ja, lättare om det är en grupp och inte individer) och berätta när det är extra viktigt för er med applåder, hurra-rop osv. Då vet man att applåden sätts igång och alla kommer haka på. När är ni sugna på spontan-dans (”spontan” med andra ord, hehe), vill ni att det ska skålas mycket vid borden, vem ”drar igång” dansgolvet? Ta hjälp av era nära! Många brudar har varit besvikna i efterhand på att vissa situationer inte blivit lika roliga och livliga som i hennes huvud.
  – Precis som du var inne på, ha saker som andas ER! Allt från musik som inte alls egentligen passar på bröllop, skålar med ert favoritgodis, ”gamla” bilder att kika på och kanske fnissa åt….

  Felicia 2018-04-04 17:55:12
  Svara
 • Åh det låter helt fantastiskt och bra att ni tänker om men behåller kärnan av det som är ni två – personligt är bäst! Vem blir er bröllopsfotograf? Så nyfiken ???

  Jasmin - Seos Fotografi 2018-04-04 17:35:53 https://www.seosfoto.se
  Svara
 • Gifte mig med min man på Stadshuset I Stockholm. Vi är fr olika länder, så kändes enklast och rätt för oss. Men en stor fest senare tänker vi definitivt ha. Lycka till med planeringen och stundande bröllopet!

  Luna 2018-04-04 15:21:35
  Svara
 • Det är såklart helheten som gör det, men små små tips som vi var särskilt nöjda med var att våra talare fick gå upp/resa sig till en egenvald låt (en kort bit av den), vilket gjorde att vi alla som talade taggade igång ordentligt och middagen slapp bli långtråkig och musiklös. Vi hade även liveband på festen (en riktigt bra dj kan nog fungera lika bra) samt på vigseln, vilket var jättebra! Vi hade också ett underbart värdpar som hade styrt allt kanon och lagt in lagom långa och många pauser och det gjorde att vår långa middag pga talen inte alls kändes så lång som den var. Varken för gästerna eller för oss. Sedan talade vi också till varandra, något vi inte visste i och för sig, men det var underbart :) Stort lycka till!

  Anna 2018-04-04 15:17:28
  Svara
 • Ska gifta mig i september så kommer följa bloggen som en galning ;)

  Gabriella 2018-04-04 11:47:28
  Svara
 • Det kommer bli underbart! Jag och min man gifte oss för snart 5 år sedan i Paris. 3 dagars med pre wedding cocktail, heldag med bl.a. picknick vid Eiffeltornet och brunch dagen efter. Helt underbart, men mycket planering? ❤️

  Henrietta 2018-04-04 11:47:09 http://www.scandinavianmeditation.com
  Svara
 • Jag gifte mig på en ambassad i utlandet och hemma hade vi en fest en söndag. Inget stort men vi samlade dem vi tyckte mest om och hade det avslappnat med god mat & dryck.

  Men ett råd jag vill ge är att tänka ut och lägga tid på bordsplaceringen. Det gör hela middagen! Jag hade en 30 års fest med allt från mormor, föräldrar, syskon, grannar & bästa vännerna. Bordsplaceringen blev mixad och alla hade en fantastisk kväll!
  Det är viktigt för mig.

  Ett annat råd är att släppa allt på bröllopsdagen och bara njuta. Du kan inte ändra något då. Det som händer, det händer pch allt kommer bli bra :) Njut, andas och pussa på din man, det är er dag!

  Erica 2018-04-04 11:34:06
  Svara
 • Åh, så roligt att ha allt framför er! <3 Är helt säker på att ni kommer ha ett helt fantastiskt roligt och kärleksfullt bröllop!

  Jag och min man gifte oss för snart två år sedan och vi satsade mycket på fotograf, för vi ville verkligen minnas vårt bröllop ur ALLA vinklar, haha. Tyvärr hade vi inte filmare med oss och det har vi ångrat varje dag sedan dess. Så pass mycket att jag bytte karriär efteråt och själv började filma bröllop, haha! Så det är mitt bästa tips: foto OCH film. Det ångrar man aldrig, det kan jag garantera.

  Du får jättegärna kika in hos mig, så klart, men framför allt är det ett välmenande tips från min sida och inte en sales pitch. :)

  Kram!

  Maria Broström 2018-04-04 11:13:19 http://www.mariabrostrom.com
  Svara
 • Wow Stort grattis! Och i bästa landet dessutom. Kommer bli helt underbart. Gifte mig i somras, ville precis som du att det skulle vara allt annat än stelt. Känns som att vi fick en sjukt lyckad fest och det var helt klart bästa dagen nånsin. Hög prio på bra fotograf! Han/Hon får gärna vara med under heeeela dagen. En grej som jag själv tyckte blev väldigt fint var att jag på inbjudan hade gjort ett (brett) färgkort/tema på vilka färger vi önskade att gästerna skulle klä sig i. Blev sååå fint på bilderna när det var lite mer harmoniska färger. Vi hade liksom lite ”latino tema” då min man friade i Brasilien så sjukt mycket lampor och palmer, osv. Grillat och mycket musik och dans. Många har photoboots men vi gjorde en liten budget variant och köpte såna polaroid kameror, lite kul ”pynt” att spöka ut sig med och sen fick de klistra in i en gästbok och skriva. Älskar den boken nu som totalt skenade mot slutet av kvällen, haha. Stort lycka till och det kommer alldeles säkert bli helt magiskt! <3

  Sophia 2018-04-04 11:11:37
  Svara
 • Nästa år är det 30 år sedan vi gifte oss, och vi är fortfarande gifta. :) Bröllop då och nu går inte att jämföra, men det här kommer jag att råda min dotter när det blir dags:

  Ha hellre mingelbuffé än sittande middag. Sittande middag är långtråkigt och det är så svårt med alla som äter specialmat idag och det blir lättare att äta det som passar. Talen kan man ordna ändå på bra sätt. Öppen bar om det fungerar ekonomiskt.
  Ha offentlig paketöppning. Vi var på ett bröllop för ett tag sedan där paret inte öppnade paketen alls under kvällen. Jättetråkigt när man tänkt till på en bra present.
  Satsa på ringar som håller över tid. Det som är modernt, blir även omodernt.
  Jag hyrde min klänning. Det skulle jag inte gjort idag. Det skulle ha varit så kul att ha den kvar. Däremot tycker jag det är helt ok att hyra till tärnorna.
  Se till att spara och torka brudbuketten. Det är så roligt att den fortfarande finns efter 30 år.
  En bra fotograf är guld värd, men se till att han/hon har en backup. Tänk om något går fel!

  Lycka till och kom ihåg att ha kul!

  Carina 2018-04-04 10:49:17
  Svara
  • Svar på Carinas kommentar.

   Oj, så olika man tänker. En sittande middag var det vi satsade mest på. Man kollar dieter på förhand och får ihop något baserat på det. Nuförtiden finns det alltid någon vegan ändå som kräver max anpassning så då funkar oftast inte plockmat ändå. Middagar behöver inte bli stela. Man lägger mycket tanke på bordsplaceringen. Socialt inkompetenta må ha tråkigt. Gällande presenter så har de flesta som gifter sig idag redan bott ihop flera år. Man har allt. Allt. Även min alldeles supertilltänkta present kanske inte faller brudparet i smaken. Vi hade destination wedding och att då få resväskan full med oönskade presenter som man känner sig tvungen att släpa med sig hem är tyvärr det sista man vill ha. Som tack får man ännu betala för en extra incheckad resväska. Väl hemma åker de i en låda och tids nog kasseras det… Vi hade presentlista alternativ kunde man ge pengar till bröllopsresa. Då får brudparet det de verkligen vill. Presenter kan budas hem (det gjorde det varuhus vi hade listan hos). Alla har ju haft möjlighet att se presentlistan så man behöver inte ödsla tid på festen med att öppna presenter som man redan på förhand vet om. Att torka brudbuketten och spara för framtiden är det sista jag skulle göra. Den blir ful, tappar färg, torkar sönder, samlar damm och luktar illa. Nej, brudbuketten har man helst förevigat på bild. Sedan kastar man den riktiga brudbuketten (och inget mindre surrogat) så att de som fortfarande är ogifta får slåss om den. Gällande fotografering är det många idag som har vettiga kameror. Vi bad ett par gäster fotografera så att vi fick komplement till det som professionella fotografen kanske missade då hon inte kände gästerna. På så sätt inte 100% press på en enda person och via gästernas bilder fick vi mera mood-bilder från festen. Klassisk ring och köpt klänning – givetvis. Det viktigaste rådet jag skulle ge idag till de som ska gifta sig är att verkligen göra bröllopet som de vill (inkl. vilka gäster som ska bjudas) och inte göra val för att vara någon släkting till lags. Man ska göra sitt eget bröllop som man vill och inte lägga sig i hur andra gör. Ett annat tips är att efter vigseln ha kaffe, särskilt ifall det blir lite dötid innan festen börjar. Vi hade kaffe och tårta innan middagen och det draget var vi väldigt nöjda över. Var och en på sitt sätt :)

   Nyligen gift 2018-04-04 12:17:03
   Svara
   • Svar på Nyligen gifts kommentar.

    Oj låter som en väldigt otacksam brud. Nygift och redan bitter? Gnälla på att människor som rest långt ger presenter? Really?

    hej 2018-04-04 22:13:41
    Svara
   • Svar på Nyligen gifts kommentar.

    Varför kommenterar du så nedlåtande på föregående inlägg? Som att ditt sätt är bättre än andres. Alla är vi ju olika ja och alla måste ju få ge sina tips och råd och synpunkter när de bara vill väl. Du gjorde på ditt sätt som du tyckte var rätt – great! Jag tycker ovanstående låter helt rimligt ??????

    Tove 2018-04-04 13:05:38
    Svara
    • Svar på Toves kommentar.

     Håller med, det blir lite fel när ”nyligen gift” avslutar med att man ska ha sitt bröllop så som man vill/inte bry sig om andra men har en nedlåtande ton genom resten av inlägget med många pekpinnar.

     Har en fundering, destinationsbröllop verkar ju vara rätt vanligt idag (har själv varit på ett). Är det rimligt att begära presenter/pengar av ens gäster när de redan lagt ner både tid och pengar på flygbiljetter, hotell etc?

     Moa 2018-04-04 15:24:56
     Svara
     • Svar på Moas kommentar.

      Är det rimligt att begära presenter/pengar av ens gäster när de redan lagt ner både tid och pengar på flygbiljetter, hotell etc?

      — det beror på. Vi stod för en del av kostnaderna för gästernas resor och hotell. Då tycker jag det är rimligt att de köper present. Vi ska snart på ett destination wedding där vi får stå för alla våra egna resekostnader och kommer köpa present. Sådana här bröllop är ofta ganska små och med de närmaste. Man bjuder kanske inte med hela släkten med allt tjohej. Har man destination wedding har man (och ofta de likasinnade vännerna) råd och reser annars också. Det blir på samma gång resor och en upplevelse. Men visst finns det de som inte har råd. Man kan ju alltid tacka nej, ingen tvingar en att åka. Oftast tror jag nog brudparet har lite koll på det när de gör planerna och gästlistan.

      Nyligen gift 2018-04-04 16:59:34
      Svara
 • Jag och min man gifte oss i ett ganska litet brollop pa 60 gaster och hade brollopsfesten pa ett hotell ute pa landet. Supermysigt och SA kul hade vi! Mitt basta tips ar att 1) kom ihag att det ar ERAT brollop. Under tiden vi planerade lade sig folk i ganska mycket (inte pa ett hjalpsamt satt) och vi borjade gora val utefter vad andra ville att varat brollop skulle vara och inte vad vi ville ha. Kom ihag att dina gaster ar dar for att fira ER karlek – sa gor det pa erat satt. 2) ha fotterna pa jorden. Det ar sa latt att svava ivag och bli besatt av sma detaljer och stressa over det ena och det andra. Kom ihag varfor du gor det har – for att du vill spendera ditt liv med ditt livs karlek. Brollopet ar en sadan liten del av erat liv, och en del som ska vara kul och harlig – inte fylld av stress. Nar din brollopsdag ar har kommer du antagligen inte att bry dig om blommorna ar exakt som du tankt, om allt inte ar exakt som du tankt dig. Du kommer att vara hog pa karlek och allt som spelar nagon roll ar du och Markus. :)

  Sandra 2018-04-04 10:32:34
  Svara
 • 169 dagar är en eviget i jämförelse med oss som drog ihop vårt bröllop på 4 månader.
  Dock i Sverige.
  Bröllop utomlands var inte lika poppis på den tiden. Idag kunde jag tänka mig det.
  Var i Franka blir det?

  Annika 2018-04-04 10:19:29
  Svara
  • Svar på Annikas kommentar.

   Ok nu räknade jag lite fel, hehe, men ni hinner få ihop det ska ni se.
   /Snurrig och däckad av influensa

   Annika 2018-04-04 10:21:06
   Svara
 • Gifte mig för snart sex år sedan och mitt bästa tips är att ta det lugnt, släpp så mycket av planeringen som möjligt, du måste inte bestämma varje detalj! Jag hade gjort testfrisyr men inte smink innan, blev superfint. Överlät åt en lokal florist att fixa brudbukett och dekorationer, hon fick bara reda på vilja färger vi ville ha. Blev också superfint! Provsmakade inte maten men den var god, tog husets vin på karaff med fri påfyllning, mycket bättre (och billigare) än vinpaket. Beställde tårta från ett lokalt konditori, berättade bara vilka färger och smaker vi ville ha, sen fixade dom resten. Blev både snygg och god! Så, folk som gör detta är ofta proffs, våga låta dom göra det dom är bäst på och njut av dagen!

  Sofia 2018-04-04 10:06:11
  Svara
 • Bordsplaceringen. Jamen jag vet, förlåt om jag ökar på stressen men en genomtänkt bordsplacering gör så mkt för stämningen!:) Och nej, tvärtemot vad några rådde oss så delade vi INTE upp släkt och vänner för sig utan mixade fritt. Men allting med en tanke. Och minsann, kom inte både unga och gamla dagen efter och kommenterade just hur festlig den gamla farbrodern/den sprudlande kompisen/osv hade varit..:D

  Karin 2018-04-04 10:01:36
  Svara
 • Hej Petra!
  Jag har frågat flera gånger innan men du har inte svarat!! Du gjorde en fråga-svar för ett tag sen och jag undrar vad som hände med del 2. Här jag missat den eller är den på väg? Ha en fin dag!

  Jessica 2018-04-04 09:32:51
  Svara
 • Den bästa investeringen va en bra bröllopsfotograf ?? och bra musikanläggning. Det gör ofta en rolig fest.

  Kajsa 2018-04-04 09:32:15
  Svara
 • Grattis!!
  Mitt bästa tips är att välja klänning, skor och underkläder med omsorg som du kan ha på dig hela dagen och hela kvällen, för det kommer att bli en lååång dag och då vill man inte ha något som skaver eller inte är skönt. Självklart ska du vara supersnygg, men tänk på det! Och som några av de andra skriver, njut, släpp alla nojor om oilka detaljer som ingen annan tänker på och passa på att vara med era nära och kära.

  Caroline 2018-04-04 09:12:56
  Svara
 • Jag gifte mig på en vingård i Italien förra året, och vi överlät allt vi kunde till vingården att planera. Dekorationer, blommor, etc. Det enda vi fixade var en hemsida med information för våra gäster och såklart, min brudklänning och ringar. Vi åt på vingården på vintern före, så att vi testade menyn och vinerna.
  Gästerna kommer inte att komma ihåg detaljer, men de kommer ihåg en känsla. Vi ville se till att alla var omhändertagna genom att hjälpa till med boende och information, att menyn passade alla och att alla hade roligt. Öppen bar.Det var alltså inte en stel sittning utan folk fick röra sig rätt så fritt, vi hade enbart korta tal och inga j-vla lekar :D folk talar ännu om vår fest vilket värmer våra hjärtan, det var det vi ville. Vi ville bjuda tillbaka till alla som nån gång välkomnat oss till deras hem :)

  Ylva 2018-04-04 09:09:15
  Svara
 • Mitt bästa tips är att ha någon mer fotokälla än ”bara” fotografen. Det tar så lång tid att få bröllopsbilderna och det var väldigt kul att ha några bilder att titta på redan dagen efter. Vi själva hade en mobil på en selfiestick vid borden – väldigt kul! Vi tog även ut sim-kortet så att man inte kunde skicka bilderna där och då utan verkligen bara fota med kameran. Så kul!

  Men engångskameror, polaroider, photo booth och allt liknande borde fungera minst lika bra!

  Och du, NJUT!!!!! <3

  Thomasine 2018-04-04 08:44:20
  Svara
 • Åh så himla spännande, ska bli såååå roligt att följa!! Mitt tips är att överlåta sådant som ingen annan än du själv kommer att tänka på (typ porslin, bord och stolar osv) till ngn annan och fokusera på det som gästerna kommer att minnas – stämningen! En härlig fest är så mkt viktigare än valet av blommor, mat osv och även fast jag själv också är och pillar i allt så har jag insett att jag nog aldrig fokuserat på sådant som gäst utan bara kommit ihåg stämningen, festen osv i slutändan och det tror jag är ert minsta problem, ni härligt galna människor ??

  Sofia 2018-04-04 08:43:08
  Svara
 • Mitt tips är att inte vara en bridezilla! Speciellt under själva bröllopet. Dina gäster, familj och vänner kommer att ha svinkul och min egen upplevelse var att det var så många som. Olle hjälpa till och göra saker och fixa och dona. Och då är jag en hundra ggr mindre populär person som du och mycket mer introvert. Men folk ville göra saker ändå. Omöjligt att ha full kontroll över alla och jag kände att om mina gäster är glada och får göra som de vill så har de kul. Exempel: Jag ville styra vår DJ:s spellista och undvika några av mina hatlåtar men när de spelades ändå fram på småtimmarna så var det ett sånt röj på dansgolvet att jag inte ens brydde mig.

  Åsa 2018-04-04 08:26:24
  Svara
 • Kul!! Vi gifter oss i Toscana om två månader, shit vad tiden går fort. Mesta är redan klart som klänning och sånt men ändrar mig typ tre gånger om dagen. Resten löser sig (hoppas jag)

  Lisa 2018-04-04 08:24:13
  Svara
 • Wowwww så kul!

  Mikaela 2018-04-04 08:15:08
  Svara
 • Yay bröllop!! Vill veta allt kring er planering, så roligt att följa.

  Amanda 2018-04-04 08:14:39
  Svara
 • Min kompis gifte sig 3 veckor innan mig och gav mig ett fint råd. Stanna upp, ta in ögonblicket och njut.
  Jag gjorde det Några gånger och kan fortfarande hitta tillbaka till pirret och känslan (visst alkoholen spelade en roll, but still ;)).

  B 2018-04-04 08:14:08
  Svara
 • Men åh vad roligt! Ska bli så kul att följa bröllopsplanerna!

  Johanna 2018-04-04 08:08:12
  Svara
 • Underbart!! Stort Grattis och Lycka till med planeringen.
  Jag ångrar att vi bjöd så många ”tråkiga” släktingar som vi aldrig annars träffar och inte bjöd in fler vänner…hahahaha,

  Kram till dig

  Kristin på Krickelin 2018-04-04 07:53:45 http://www.krickelins.se
  Svara
 • Fantastiskt kul! Lycka till!

  Astrid 2018-04-04 06:57:15
  Svara
Petra Tungårdens webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!